Friday, December 31, 2010

29 Disember

  • PAda 29 Disember, seluruh Malaysia menang AFF Suzuki CUp atau nama dulunya ARak tiger Cup. Tahniah.
  • Ok. Malas update. Tahun depan la tulis. Gua busy nak karok ni.
  • Selamat tahun baru

Tuesday, December 21, 2010

Ilmu

  • Kita tak boleh tegur sesiapa. Ilmu belum cukup di dada.
  • Kau tak layak marah dia, kau bukan ustaz.
  • Ilmu kamu tak seberapa, jangan bising. Biarkan mereka.
  • Setiap orang lain pegangan.

Di atas ialah alasan LAME untuk tidak menegur keburukkan orang. Semuanya atas nama kebebasan bersuara, hak individu, hak mengekspresikan diri dan segala macam kempen. Kasihan....

Monday, December 20, 2010

Bunga


Setiap orang punya cerita
Cerita suka cerita duka
Ada gelak ada tawa

Begitu juga kita
Datang dari dunia berbeza
Di satukan dalam cerita yang sama

Aku menulis kau berlagu
Dalam nada kita bersatu
Hanya kau dan aku

Cerita ini cerita KITA

Kes zaman sekarang

  • "Saya homoseksual." katanya.
  • "Kebebasan bersuara." tambahnya lagi.
  • "Mereka di luar sana tidak faham akan apa yang golongan seperti saya alami". ujarnya bersungguh2.
  • Kenapa perlu bebas sampai begini? Kenapa perlu menongkah arus dan melawan Yang Maha Esa?
  • Jika mereka bersuara, kebebasan katanya. Bagaimana kalau ada yang marah? Ganas. Fikiran sempit. Tidak liberal katanya.
  • Tapi mereka silap. Jika ada yang marah, biarkan. Jika semua mahu bebas berbicara, biarkan.
  • Memang golongan homoseksual tidak mengapa2kan mereka dari segi fizikal. Tapi golongan homoseksual telah "mencederakan" agama dan kepercayaan mereka yang marah tersebut.
  • Terang2 kita sudah tahu baik buruk perlakuan homoseksual. Masih ada yang mendokongnya. Sudah kita ketahui mengenai umat Nabi Luth a.s, masih ada yang mahu berlagak tuhan.
  • Fikirkanlah. Siapa yang berfikiran sempit. Mereka yang hanya mahu mengikut nafsu dan kehendak atau mereka yang nampak bala disebalik semua dan cuba mengelakknya.
  • Jika anda kata homoseksual itu ok, jangan terkejut nanti ada ibu kahwin dengan anak, adik "sedap2" dengan abang, pakcik deting nenek. Kebebasan bersuara dan ekspresi diri katanya.
P/s- Pilih nak yang mana. Gempa bumi? Tsunami? Meteor terhempas? atau selamat dari bala bencana.?

Monday, December 13, 2010

cartoon

This is life.

Credit to izismile.com

Dekabrʹ


  • Its the month of December so the mating season is officially starts again.
  • Haha. Maybe mating season is not the best words to describe it but what the heck. I still see it as the best phrase to describe this time of year.
  • Here and there I heard about people getting engaged and married. Im happy for them. If I could, I would attend all the kenduri n weddings. But I cant be in two places in one time. Im not Naruto.
  • Looking at those happy couple I wonder, where the heck they got the time and energy to save up so much? FYI nowadays the 'normal' wedding will cost around 15k-20k. Its a big amount for me as far as im concern.
  • But that is just a 'normal' wedding. What if the bride decides that she doesnt want a 'normal' wedding. Instead she wants an extra ordinary wedding where everything is made from heaven. How much will it cost?
  • How long will it takes to save up money to buy heaven? Hehe.
  • Its a scary thought though. Wedding has become an industry and year by year, the cost rises up.
  • For those marhaens out there, if you are planning to get married you better be fast before the cost is beyond reach. and for those rich-and-famous peeps, if you have an extravaganza wedding, please dont put it on you tube because its not so good for marhaen people like me.
  • Saya nak kawen!

Saturday, December 11, 2010

December

Bahagianya di dalam mimpi jangan kejutkannya lagi

p/s- tiada mood menulis musin tengkuju ni

Friday, December 3, 2010

My PC

  • I bought a PC back in 2006. It was a great day for me. I finally had my own personal computer. Success!
  • For four years my PC has become a loyal servant to me. Its not like Egor but more of like Robin to Batman. Always there when I need help.
  • This years my PC celebrates its 4 years old birthday. In PC year 4 year is considered old. I can see that my PC is not a teen anymore. Its getting older day by day.
  • Should I get a new PC? Hurm...

Monday, November 29, 2010

My blog


Walaupun kurang dari sepuluh visitor sehari, blog aq still bernilai 4k. Amacam? Kacak tak?

Thursday, November 25, 2010

Wednesday, November 24, 2010


Senyum itu sedekah. Sebab ti aq senyum je sekarang ni. haha~

Tuesday, November 23, 2010

Hijau

  • Masa kecil2 aq dipaksa menulis biodata dalam buku kawan2. Terpaksa ok.
  • Dalam biodata tu ada macam2 kolum. Makanan kegemaran, minuman feveret, ucapan, saiz pinggang dan banyak lagi.
  • Ada juga kolum warna kegemaran. Untuk ini jawapan aq sama sahaja iaitu HIJAU.
  • Ya tuan2 puan. Hijau merupakan warna kegemaran ku sejak dulu.
  • Bila usia menginjak remaja, aq mengenali Greenday. Lagi bertambah suka aq kat warna hijau. Pantang orang tanya, laju je aq jawab.
  • Tapi semenjak dua ni, aq dah tak berapa suka sangat hijau. Nampak je rasa nak marah.
  • Rasa macam nak sepak cina kedai sebelah. Rasa macam nak bakar kedai nasi mahal kat simpang sana. Marah betul aq.
  • Sikit-sikit lain putus. Sikit-sikit mintak bayar bil. Sikit-sikit no coverage.
  • Bodoh punya hijau.
P/s- tgh menimbangkan warna kuning dan biru. Mungkin juga merah

Monday, November 22, 2010

Otai



Kalau lu orang punk, dengar ni!

Tsunami

  • Zaman sekarang memang banyak bencana.

  • Di Indonesia Gunung Merapi meletus. Ramai yang terkorban dan terpaksa berpindah.

  • Di Haiti taufan melanda. Ramai rakyat Haiti kena penyakit tibi. Ramai juga yang mati.

  • Di Malaysia Tsunami melanda sehingga ramai yang menangis tanpa kata, seram tanpa dialog, insasf tanpa sejadah dan terpaksa dipapah keluar panggung.
  • Terukkan?

Friday, November 19, 2010

Arena


  • Sebelum saya mengulas saya mahu bertanya kepada penonton. Bagaimana dengan hari raya anda? Bagus? Bagus...

  • Pasukan ... boleh score kalau ada bola mati. Tapi jangan bagi ........... ambil. Dia sudah tiga kali sepak. Tapi tak jadi.

  • Ha! kan saya dah cakap. Jangan main bola tinggi.

  • Ratu skuasy kita mendahului set pertama. Beliau pernah kalah bertemu dengan musuh sama. Harapnya tidak kalah lagi. Oh, kita kembali kepada game takraw yang sedang ditayang.

  • Mereka belum kenal lagi pasangan bergu kita. Oh itu dia! Sudah kena smash dengan China!

Astro Arena ada masalah dengan pengulas sukan. Tolong la cari yang sedap sikit nak didengar. Nasib baik ada Edleen yang sejuk mata memandang

Thursday, November 11, 2010

Art




Sebab malas menulis, sila tonton gambar-gambar art.

Wednesday, November 3, 2010

el scorcho


Lagu yang sesuai untuk mereka yang sedang terjatuh cinta ;)

Monday, November 1, 2010

Old days


  • Do you know those Koh Kae nuts? The one in the aluminium can and it comes in different flavors.
  • I love them very much. People said that the nuts contain addictive ingredients that make you want to have it more and more. No wonder I can finish one can in a matter of minutes.
  • But its not about the Koh Kae nuts that I want to write about. Its about the can. When I was young, I used that can to keep save my money. To be precise i kept all my money there for the sake of buying Playstation 2.
  • Yeah. It was my dream to have a PS2. That was the most wicked gadget back then. With games such as Smackdown, PES and Metal gear solid, only those who were deaf,blind and dumb wouldnt want that console.
  • Since it was so cool, i determined to save up my money no matter what it takes. Once I even skipped my lunch for 4 straight days just to make sure i save up Rm5 per day.
  • To keep my spirit high, I decorated the Koh kae can with PS2 drawings and pictures. It was so awesome but unfortunately i dont have any picture of the can.
  • My dream never came true. I only managed to save RM120, which was extremely not enough to buy a PS2. The only reason that i failed to do so is that i lost my interest of PS2 as times went by.
  • Now, everytime I see the Koh kae nuts, I will remember those days where I have a sweet little dream and I worked hard to achieved it.
  • Done with writing. Its Koh Kae Time. ;)

Thursday, October 28, 2010

Labah-labah


Peter berdiri seorang merenung ke luar tingkap. Fikirannya jauh melayang. Bunyi bising tren yang sesekali menggegar bilik kecilnya tidak di hiraukan. " Besar sungguh dugaan ini", dengus Peter sambil melemparkan pandangan ke ruang vakum.


"Peter, bagaimana keadaan kamu?". "Makcik May", sahut Peter dengan nada terkejut. Lamunan Peter terhenti. Kedatangan Makcik May membuatkan privasinya hilang buat seketika. Namu tiada kata-kata muncul dari mulut Peter. Sunyi.

"Sayangku, makcik risaukan keadaan kamu. Kamu banyak berubah. Makcik rindukan Peter yang dahulu", ujar Makcik May memecah kesunyian. "Jika arwah Pakcik Ben kamu masih ada, dia takkan biarkan kamu begini". "Orang muda perlu bersemangat", tambah Makcik May.


"Benar. Kamu perlu jadi seperti Harry. Harry Osborn.". "Mary Jane?", ujar Peter sambil memerhati sekujur tubuh kecil molek berdiri di daun pintu. "Apa masalah kamu Peter? Ceritakan kepada saya dan Makcik May. Kami sedia membantu".


Peter hanya mampu berdiam sambil memandang lantai rumahnya. Tangannya dikepal erat seperti tidak mahu melepaskan sesuatu. "Kalin tidak mungkin dapat membantu. Aku digigit labah-labah radioaktif. Berbisa", bisik Peter di dalam hati sambil berjalan meninggalkan Makcik May dan Mary Jane Watson.

Tuesday, October 26, 2010

Lalang

  • Persatuan terbaik dari sgi pengurusan. Betul ke?

  • Keputusan selalu berubah2.

  • Kejap import kejap tak import.

  • Kejap gantung, kejap tak gantung.

  • Kejap Malaysia, kejap Slovakia.

  • Apa semua ini?

  • Ada satu je yang tak berubah2 sampai sekarang. Bengap berlapis2.

Friday, October 22, 2010

100 storey Mega Tower

  • During the presentation of Malaysian Budget 2011, Dato' Seri Najib announced that there will be a mega project for the benefits of "rakyat".
  • This mega project involves a 100 storey building which named Warisan Merdeka. As a fact, it will be 12 stories taller than the mighty KLCC. How about that for a mega project?
  • Since then there are many debates going around, online and offline. So far I've seen many people oppose this mega project and calling it as a wastage of rakyat's money. There is also fast expanding Facebook page which disagree with the proposal.
  • Calm down a little bit people. Lets put our thinking hat for a while. Is it really a waste of money? Does the project brings more harm than good?
  • First of all, many people make a of noise saying that the money for the project should be used for more benificial cause such as education, public transportation etc.
  • In my POV, what the rakyat said is true to some extent. Looking at some of the basic facilities/needs in our country, there is a vast room for improvement. To be a modern country, government should really care about all this things since it involves directly to the rakyat.
  • We dont need another skyscraper when it is a pain in the ass to get a bus from Pudu to Cheras. No point at all!!
  • But on the other hand, lets think positively. The skyscraper might be a blessed in disguise. It might provide job opportunity for many Malaysian especially to the fresh graduates. Plus with the existence of the tower, it will change the landscape of the area. From a second class city, it might be a world class city with world class facilities.
  • This kind of issue is multifaceted and yielded many debate and discussion. As a world class citizen, we should approach this with a world class way. Its no use to bark around because nothing can be achieved just by yelling and being angry.
  • For me, I dont really mind about the building as long as duit rakyat is spent wisely.
  • Oh wait, does my TPM allowance included in the mega project?? No wonder I still dont get the money.
  • Woi bayar duit aq dulu woi!!!

Wednesday, October 20, 2010

Semalam


Dia cuma perlu berkata "Kuala Lumper"!!!


Dan ramai orang menjerit histeria.


Tapi bukan semua.

Tuesday, October 19, 2010

Izzat talks seriously

  • I watched a video by Hishamuddin Rais just now. It entitles Negara ciplak.
  • In that video, he claims that our country, Malaysia is a hoax. Nothing about Malaysia is real and after 53 years of independence, we are still nt "free".
  • Looking at figure such as Hishamuddin Rais, one might fall easily with his ideology and words. Yes, he speaks convincingly. But lets be a critical thinker. Lets take sometimes to digest and analyze the words of Hishamuddin Rais.
  • Im not against him nor Im supporting him. I try to be as objective as possible. But I couldnt help myself from seeing some loop holes within his words. He talks about unity and he compares Malaysia with USA.
  • He said that it took 200years for US to really assimilate together in a big melting pot to become a united USA. He further clarifies that if an American were to be asked who were they, they will proudly said, Im an American.
  • That's not the case with Malaysia. We are still divided by our race. When we were asked, we would say that Im a Malay, Im a Chinese or Im an Indian. This shows that we are not united.
  • Hishamuddin got a point there. But he forgot that it took 200 years for USA to achieve what he called unity. Even so, can we really said that American is a country where everyone stands united? My answer is no.
  • USA still have problems with unity. Take New York for example. One dont have to be in New York to know the Big Apple is divided into many sub gangs/areas. There are the Caucasian, the Latin, the Asian, and many more.
  • Can all of them really live happily together? Can they really join their hands together?
  • Even worst, in USA, they still being skeptical about one's religious view. For instance, they oppose the muslim since the mysterious incident of 9/11. The burn down the holy Quran, they take the freedom of Islamic practice from them. Do you call this unity? I dont think so.
  • Its a common issue for every multiracial country. Even though there are unequality here and there, we still managed to live in peace and harmony. At least we dont burn down any holy books or abusing others. We dont have to make a big fuss out of a little issue.
  • It took 200years for USA to achieved unity as Hishamuddin said. Therefore why dont we give time for Malaysia to develop and become a united country.
  • Stop complaining, stop being so radical. Lets work hard for it. If you want unity, lets be united.
Salam

Mencari identiti

Kasut suci Grunge

"Kau kena masuk grunge", kata Abang aku sambil merenung poster Meat puppet. "Ini muzik untuk common people. Bukan macam hip hop. Kau mampu ke beli baju Fubu dengan kasut AiMax?", ujarnya lagi.

Aku terdiam. Memang hati ini suka grunge. Lihat saja gaya Kurt Cobain beraksi. Busuk dan keras. Tapi ada satu benda yang menghalang aku masuk Grunge.

"Aku suka Green day la. Aku nak masuk Punk Rock", jawab aku tegas dan nyata.

Monday, October 18, 2010

Midnight

Fly me to the moon
I want to play among the stars
But dont you worry
I'll be home by midnight


I want to swim in the deepest ocean
I want to climb the highest mountain
But dont you worry
I'll be home by midnight


By midnight, Ill be by your side
I'll never leave you alone
Without a shoulder to cry on


I'll light up the dark
By midnight
You wont be alone by midnight

Friday, October 15, 2010

Gosip

  • Ya dik non sekalin. Kembali bersama Abang billy dalam ruang gosip kelas masa kini.
  • Entry kali ini Abang Billy ada berita2 hangat. Blog2 artis dan gosip lain mana ada berita2 hangat macam ni. Semua Bang Billy tapau.
  • Memula sekali gosip perhubungan. Semenjak dua ni ramai kawan2 Bang Billy bercouple2. Ini menunjukkan hormon testosteron mereka sudah membuak2. Ada yang sudah dijangka, ada juga diluar jangkaan. Kawan2 Bang Billy ni memang macam tingkap kereta proton. Unpredictable.Pape pun Tahniah Bang Billy ucapkan.Bagus la kalau begitu.
  • Di samping gosip hubungan ada juga gosip skendel. Benda ni sulit tapi Bang Billy dapat bau. Ingat, ni Bang Billy, segala gosip akan sampai. Skendel mendel ni benda lapuk. Bang Billy pun malas nak layan sangat. Tapi informer Bang Billy membuak2 suruh tulis. So Bang Billy selitkan sikit la. Pesanan Bang Billy, benda sedap memang besh, tapi kalo dah kena baru tau sedap ke tak. Oh my gucci!
  • Gosip ketiga ialah gosip biasiswa. Bang Billy dapat tau ada jejaka ni bakal mendapat biasiswa. Setelah penat isi borang, medical check up 6 kali, berurusan dengan kerani yang tak berapa laju, akhirnya biasiswa beliau hampir di perolehi. Bang Billy berharap agar jejaka biasiswa dapat menghubungi Bang Billy bagi proses makan dan bayar di Bagan Lalang.
  • Junior Bang Billy di universiti Bumiputera juga dengarnya ramai yang sudah hampir gila menyiapkan tugasan terakhir. Oh my LV. Sabar dek non. Benda simple, jgn buat terok. Bang Billy ucapkan semoga maju jaya di masa depan.
  • Akhir sekali Bang Billy akan tinggalkan dek non sekalian dengan gambar pemenang peraduan filem 6 Salam terbitan Doktor kurus terkenal. Sekian.


Tuesday, October 12, 2010

Easy

Look, its very easy.


After a punch in the face, lots of cursing, and some paper cuts, everything will be over.


Its nothing personal, its just business.

Sunday, October 10, 2010

Friday, October 8, 2010

Waktu yang di nanti


Kepada Si Dia Dari Saya

Lelaki melayu


  • Cuba bagi tau aq. Kenapa perlu ada pertandingan Gadis Melayu? Apakah kriteria2 untuk layak bertanding? Apakah ciri-ciri untuk menang?
  • Gadis Melayu. Perlu ke cantik macam bidadari. Perlu ke pakai tudung nampak jambul? Perlu ke ada gambar jadi ahli kelab malam? Perlu ke tunjuk pandai mengaji di depan tv.
  • Sumpah aq tak faham. Ni kes tak paham lagi teruk dari tak pahamnya aq kenapa proton keluar kan kereta kotak JUARAdan kereta loser TIARA.
  • Tak perlulah nak bertanding sapa lagi Melayu. Buat penat je. Alih2 sapa yang masuk pertandingan tu dapat masuk tv. BErlakon drama. Tayang lurah dada. Kahwin sama ahli perniagaan,kerabat atau Dato' bernama A atau B atau C atau apa2 huruf. Cliche.
  • Kalo nak sangat bertanding buat lah pertandingan LELAKI MELAYU. Ini mesti mencabar. Susah nak cari lelaki Melayu yang bagus secara holistik. Kacak, tampan, menawan, berbudi pekerti, pandai mengaji depan tv dan menjawab soalan pengacara secara spontan.
  • Tolak Syeikh Muzafar, berapa kerat je mampu memenuhi kriteria diatas? Pakat kalau buat audition musti tak berapa ramai nak dtang.
  • Bukan niat aq nak perlekehkan lelaki Melayu. Cuma aq tak berapa gemar dengan lelaki yang mengaku Melayu tapi perangai tak berapa nak sedap.
  • Sebagai lelaki Melayu kita kena berperangai sedap sikit. Biar la wajah tak kacak macam Aron Aziz., tapi perangai kasi sedap. Belajar sungguh2. Hormat orang tua. Jaga kelakuan. Tak buang anak luar nikah dalam semak. Tak pakai kasut Supra. Tak dengar Justin Bibir. Bukan gengster warna warni. Yang penting berdaya saing.
  • Baru la sedap di panggil lelaki Melayu. Baru la tak ramai gadis Melayu tak diperdaya Lelaki Lombok awatu Awang Hitam atau Pir bi dil Hei Pakistani.
  • Oleh itu aq menyarankan agar lelaki Melayu termasuk aq berperangai sedap sikit dan gadis2 yang asik nak glamer je ingatlah nak jadi glamer senang- Kena tangkap khalwat atau jadi ahli kelab malam. Tapi semua tu duniawi je.
  • Sekian.

Thursday, October 7, 2010

Cikgu


  • Tadi tengah main Facebook. Tiba-tiba2 terbaca satu note yang di tulis oleh seorang guru. Apa yang menarik note itu mengenai peristiwa dia di hina oleh parents. Kata-kata kurang hajau di hamburkan kepada cikgu tu - "Cikgu, my paycheck is higher than yours".
  • Wah. Terbakar aq dengar ayat2 macam tu. Memang makcik tu takde otak. Semulia2 cikgu dia hina sampai macam tu sekali.
  • Memang sekarang cikgu kerjaya yang tak hip sangat. Bukan mcam dulu. Di pandang tinggi. Zaman sekarang kalo korang kerja doktor,jurutera,penyanyi,pelakon filem murahan kasi tayang lurah dada baru di pandang hebat.
  • Cikgu is an underrated job. Kerja banyak, gaji rendah. Orang luar tengok cikgu keja pagi balik petang. Tapi petang tu pukul berapa? 4? 5? 6?
  • Mengajar kerja cikgu. Guru persatuan kerja cikgu.Buat jadual kerja cikgu. Hari kantin kerja cikgu. Jaga Displin kerja cikgu. Kejar budak pakai rotan kerja cikgu. Jumpa orang buang bayi kerja cikgu. Pendek kata memang banyak.
  • Begitu banyak jasa seorang guru, masih ada orang ramai tergamak mengutuk dan memperlekehkan guru. Katanya guru kerja orang biasa. Gaji sikit. Pastu kata lagi cikgu tak pandai mengajar, anak dia baik tapi gagal exam sebab cikgu, cikgu tak jaga anak dia sampai cedera kepala lutut. Macam2.
  • Sudah2 lah tu. Cukuplah dengan mentaliti rendah mengalahkan monyet. Guru profesyen yang mulia. Mendidik anak bangsa. Para guru tak minta di sanjung. CUkuplah sekadar memahami dan membantu guru-guru mendidik anak2 murid.
  • Jangan sampai nanti guru jadi rare species baru la nak menyesal. Baru nak naik gaji. Baru nak bahas kat parlimen. Baru nak ada rancangan AKADEMI CIKGU. Baru Sultan Bola nak letak jawatan. No point!!
  • Kepada cikgu yang di hina tu, diharap anda tabah. Ini semua dugaan. Takkan selamanya kita dihina. Tengok proton, dulu orang menyampah, sekarang bersepah Persona elegance. Tambah aksesori je pon. Haha!

Tuesday, October 5, 2010

Sunday, October 3, 2010

Sedap

Ini awek buat hati berdebar
  • Itu hari tengok Magika sama marka. Dengan reputsai cerita fantasi muzikal yang hebat, aq tgk dengan penuh high expectation.
  • Sejam setengah aq dihiburkan. Rumusannya memang Magika Sedap!!!
  • Macam ni lah cerita melayu yang perlu dibanyakkan. Kreatif. Ini tak. Cerita cinta2,dato'orang kaya, orang susah. Bosan la.Tu drama boleh la.
  • Jangan jadi bengap macam Manchester United yang main away. Bengap.
  • Tolongla jadi kreatif mcm KRU.
P/s- lagu feveret aq dalam magika ada banyak. Tapi lagu ni memang berhnatu.Tak tau kenapa. Tajuk dia Tidurlah.

Monday, September 27, 2010

Free gear

Rajah A

Kepah ajak aq beli basikal tanpa gear atau nama funkynya Fixies. Entah kenapa aq tak berapa keen sangat nak beli benda tu. Maybe sebab kecik2 dulu dah puas mengayuh. Dah besar nak kayuh lain plak. Tapi kalo duit masuk ribu2 apaadahal beli benda ni. Sesekali kayuh kasi badan sehat. Takde hal la. Kalo aq beli fixies aq nak buat skill ni (rujuk Rajah A) untuk memikat hai awek.2 Nama skill ni Wikang sampai kangkang.

Sekian.

Tuesday, September 21, 2010

Budak2

  • Raya sebagai budak2 paling sedap.
  • Boleh dapat baju baru, kasut baru, jalan raya, makan sedap dan paling besh duit raya.
  • Tahun ni budak2 pandang serong sama aq. Ini semua sebab aq tak mampu beri duit raya. Aq tak bekerja wey.
  • Benda biasa dalam dunia. Kalo kaya suma orang sayang. Semuanya wangi. Cis!
  • Jaga korang budak2 aq jadi dekan UiTM nanti korang datang merayu kat aq nak repeat aq kasi pandang serong sama korang.

Teruk


  • I thought when I quit my job, life would become much better.
  • I will have more free time, I can hang out with my hommies more, I can spend my own sweet time in doing my stuff.
  • But Im extremely wrong. My life starts to ruin once I quit my job.
  • I become less discipline, my motivation decrease and the worst is I got insomnia.
  • Its 2 oclock in the morning and I dont have any plan to sleep yet.
  • Help me!

Wednesday, September 15, 2010

Post Raya

  • Selamat hari raya
  • Akibat menonton tv aq rasa IQ aq semakin rendah kerana disajikan dengan bahan yang tidak mendidik. Cuma membunuh sel otak aq. Tapi aq tak kesah. Raya kan. Pesta hawa nafsu. Haha~
  • Makan banyak juga mengakibatkan seluar jeans berjenama aq terasa sedikit ketat. Hawa nafsu lagi menguasai diri. Damn~
  • Jemputan open house semakin banyak. Maaf terpaksa jadi selevtive. Masa hanya ada 24 jam dan perut hanya ada selambak. Tak boleh pergi semua.
  • Apa2 pun Selamat hari raya.
P/s- Zombi kampung pisang terbaik!

Tuesday, September 7, 2010

Raya


  • Hari raya hampir tiba.
  • Selamat menyambut dengan gembira.
  • Tetapi ingat dalam kepala anda, hari raya bukan bermakna bebas segala-galanya.

Sunday, September 5, 2010

Kenal


  • "Eh ko kenal artis A? Dia dulu kawan aq masa kat Sekolah Tabika"
  • "Eleh Si B tu. Dulu masa kat JATI aq terpaksa belanja dia hari2. Sekarang dah terkenal lupa aq".
  • "Si C tu saudara jauh belah maklang aq".
  • 'Aq kenal si D tu masa sama2 merempit kat Merlimau dulu. Rapat sangat. Band of brother!"
Bila dah famous semua orang mengaku ada hubungan dengan orang yang terkenal tu. Cmon...!!!

Friday, September 3, 2010

Terkini

Bulan ini dimulakan dengan rangkuman berita2 yang menarik perhatian aq.

  1. Pertama sekali ialah berita dalam negara. Seorang paderi ingin menubuhkan gereja gay bagi mereka yang gay. Pondan dan maknyah juga di alu2kan. Ok. Mula2 sekali aq declare diri aq sebagai seorang yang menentang aktiviti homoseksual. Sebab apa? Sebab aq Islam. Islam melarang perbuatan terkutuk tu. As simple as that. Kalau ada orang cakap its our freedom,hak kebebasan individu, aq jawab kalo semua dibolehkan, aq nak je sepak orang2 yang buat aktiviti terkutuk tu. Kata kebebasan individu. Kalo ada yang cakap, jadi gay tak menggangu sesiapa, aq jawab, ia mengganggu seluruh umat manusia. Penyakit, keruntuhan akhlak, anak2 tiada beribu, jenayah. Jadi secara keseluruhannya aq mengecam keras tindakan paderi kurang bijak tu untuk memperjuangkan gay. Nak jadi gay pegi Belanda!!
  2. Berita kedua ialah berita agak lucu. Rundingan damai antara Palestin dan Negara yang tidak pernah wujud dimeterai di Amerika. This is damn funny man. Jika anda seorang yang peka, cuba kira berapa kalikah perjanjian damai,gencatan senjata, rundingan di adakan antara Negara yang tak pernah wujud dan Palestin? Banyak!! Tapi kenapa masih berlaku pergolakan di Asia Barat? Jawapannya ialah umat yag biadap itu tak pernah mengotakan janji mereka. Biar berapa banyak perjanjian pun, mereka akan tetap dengan kebiadapan mereka. Menurut seorg penulis terkenal, rundingan adalah salah satu cara bagi Negara biadap itu berehat setelah penat mengganyang bumi Palestin. Tujuan meeka bukanlah utk berdamai. Apa yang pasti perjanjian ini hanyalah bersifat sementara. Lambat laun Si biadap itu akan beraksi semula. Dan negara2 Islam yang lain hanya 'mengecam" tindakan biadap mereka. That is funny. LOL~
  3. Berita ketiga ialah berita hiburan. Setalah kantoi berkhalwat, pasangan khalwat sensasi mensensasikan lagi dunia hiburan degna berita mereka nak bertunang. Dah sah2 mereka dulu berkhalwat suka sama suka. Senang je ek jadi artis. Buat salah, mintak maaf, buat muka menyesal, teruskan kehidupan. Hidup ini indah.
P/s - Berita ini hanya dari pandangan aq sahaja. Sesiapa yang tersinggung teruskan tersinggung.

Monday, August 30, 2010

Macbeth

  • This is Macbeth Eliot Black cement (Vegan series).
  • It is a Hari Raya present from her to me.
  • Thank you very much Mi amor.
  • Now I have four shoes.
  • Yeay!

Friday, August 27, 2010

Footbal season

Emblem
  • Football season is here again. The mania continues from South Africa to the nation of Three Lions. Its a non stop fun ride. After a disappointing period last season, The devils starts fresh all over again. Even though we failed to get all three points last week, The devils still have a fair chance to challenge for the honour.
  • This time around the teams are looking stronger than ever. Chelski, Manchester "Noisy neighbour" City, Tottenham "Redknap" Spurs, and even "No more Rafa" Liverpool are looking great. The devils need to be on their toes week in and week out just to make sure the title is within their sight.
  • I fancy some of the players will step up their game and show some great characters in and off the field. No more solo performance by Rooney. Now we have enough ammunition to gun down any team.
  • Come on you REDS!!


Tuesday, August 24, 2010

Kasut

Aku hanya ada 3 pasang kasut.
  • Kasut kerja
  • Kasut futsal
  • Kasut converse.
Normal la kan?

Saturday, August 21, 2010

Julian my Julian

Julian (L) with Adam Samberg

I learned about him when I was in high school. At that time his band really sounded weird to my amateur ears. But I knew that there is something about the front man that not only caugt my ears but my eyes too.

Time passes by and I get to know Julian more. I learn that he never comb his hair and he always wear crappy clothes. He is son of someone famous and he always wear this 'drunk' face. A rockstar shall I say.

He is good with words. I spent so many days just to memorize the lyrics that he wrote. Some is easy to digest, some is too complicated. Nevertheless he is a good writer. Always find a different way to say simple things. His lyrics is cynical, provocative and sometimes funny.

I wish I could write like Mr Julian. I also wish to look like him. Sorry Tim, I want to be Julian for a while. Haha~

Wednesday, August 18, 2010

Read

  • Whenever I have to write a biodata, I will always put reading as my hobby.
  • Ironically, I am not an ardent reader myself. I only find myself read comic books during my free times. Other than hat I would read newspaper once in a while.
  • The funny thing is, all those lie I wrote about reading in my biodata is haunting me back. Nowadays I have to be a reader. A hardcore one shall i say.
  • Being a post-graduate student is not an easy task. I always find my lecturer remind my classmates and me to read extensively. I should really know my subject area. Thus I also should be able to see it from different angle and discuss it academically. Sounds tough huh? It is tough.
  • Whether I like it or not, I have to be a reader. If not, I will be the dumbest student in class. I dont want to be that. So, read Izzat. Read.
  • Duh..my back hurt from all the reading. I really need that Ogawa chair.Maybe if I read extensively, I would get one for free. Haha!

Puasa

  • Bulan - bulan puasa begini, aq lebih aktif di malam hari berbanding siang hari. Ini sebab siang tak dapat minum air. So aq ambil keputusan untuk kurangkan penggunaan air dalam badan.
  • Paling kuat pun aq keluar rumah untuk amik surat kat pos box je. Tak leh lama2. Panas. Kalo panas berpeluh. kalo peluh air kurang. Bahaya.
  • Malam hari biasanya di mulakan dengan kunjungan ke surau bagi solat tarawikh. Kena rajin sikit beribadat. Bulan kerahmatan ni. Rugi tak ibadat lebih2.
  • Selepas selesai witir, sebelum sempat pak imam nak angkat mic bagi tazkirah, aq dah cabut. Biasa a. Jiwa muda. Darah tengah mendidih. Mana boleh duduk satu tempat lama2.
  • Kebiasaannya tahun ni aq akan melepak di mamak bersama kawan. Aktiviti orang tua yang bosan tahap gaban. Sikit2 bukak cerita awek. Ye la. Nak buat cemana. Memang topik hangat bagi orang2 sebaya aq ni. Awek, kawen, anak, rumah banglo, mitsubhi lancer. Natural order of life!
  • Paling otai aq pernah pegi lumba motor kat jalan belakang pegi Desa Baiduri. Dulu2 jalan situ baru siap. Mana nak ada lampu jalan semua. Sekali tu member ajak lumba. Aq sahut cabaran dia sepenuh jiwa.
  • Dengan motor modenas kriss yang lampunya sedikit malap, aq berjuang mempertahankan maruah. Vroom...vroom...aq pulang minyak motor.Jiwa dah tak keruan.
  • 1,2,3.....vrrrrrrrrrrooooooooooommmmm!!!!!!!!
  • Pada saat dan ketika itu baru aq tau, Yamaha 125Z memang laju banding dengan Kriss 110. Aq makan asap malam tu.

Thursday, August 12, 2010

Sungai



  • Aq akui imbangan badan aq agak foul kalo berjalan di tempat yang licin atau basah. Selalu rasa mcm nak fall down miserably. Teruk perasaan tu.

  • Tapi kalo jalan atas titi yang nipis aq steady je.takde plak rasa mcm nak jatuh2.Pelik.

  • Akibat kekurangan ini aq berasa tidak fun stiap kali berada di tempat2 licin dan basah. Pernah tu tengah basuh keta, jalan nak capai baldi sekali gua summersault dan terduduk. BErgetar bontoot.

  • Ada juga pengalaman di padang bola. Main posisi bek kanan, terasa seperti Gary Neville dari kumpulan Manchester. Dalam hati dah kobar2 mau bua overlap sambil menanti pujian dari kawan2. Sekali gua ter'slip' walaupun bola ada jauh berbatu2. Baju kotor2 umpama baru lepas buat tackle berbahaya . Nasib baik penonton tgh tgk tempat lain. Tapi ada jugak kutu sorang dua sempat lihat insiden tu. Malu weh!!

  • Tapi mother of all slip jatuh kepada kejadian di sungai beberapa tahun lepas. Bermain di sungai bersama kawan2 gua rasa bertuah. Sekali tgh berenang ala Danny Chia, ada segerombolan awek datang join the party. Depa pon mandi2 jugak. Nak di jadikan cerita aq ada bwk DSLR. Memang modal besar a nak amik gambar awek. Snap2.

  • Memang byk gambar awek2 tu gua snap.Nak dipendekkan cerita bila time awek2 tu nak pulang, depa panggil aq. Waktu tu aq baru lepas habis main gelongsor batu. Gua tak pejam mata sebab berani.

  • "Izzat,awek ni panggil ko" jerit kawan aq. Aq dgn hati berdebar dan bergaya macho mula meredah sungai untuk merapati awek tu. Selesai meredah sungai gua lompat2 atas batu pulak. Memang mantap a. Gaya macam surfer terkenal. Sekali tiba2 gua silap step dan ter'slip' depan awek2 tu. Bedebap!!! Gua jatuh terbaring depan awek2 tu.

  • Malu tak ingat masa tu.Dari jauh aq dgr kawan2 dok gelak. Celaka. Siap lu orang. Awek2 tu pun senyum nipis. Celaka jugak. Gua bangun dan terus tanya.

  • "Awak semua nak apa?" "Kami nak email boleh? Nak minak gambar2 awak amik tadi". "Boleh2. b.i.l.l.y.i.z.z.y et yahu dot com". Gua tutur dengan yakin sekali. "Terima kasih awak, babai", ujar awek paling tinggi. Hati gua berbunga2.

  • Awek2 berlalu pergi, aq pun menggosok bontot yang agak pain sebab jatuh tadi. Tiba2 aq teringat, "eh email aq b.i.l.l.i.e bukan b.i.l.l.y". Celaka!!!

dulu


Dulu-dulu gua muka mcm Tim Armstrong.Dahsyat.

Wednesday, August 4, 2010

Semalam

Hari ni gua nak menulis pasal kelas MAster gua. Bukan nak tulis pasal apa yang gua belajar, tapi nak tulis pasal classmate. Untuk pengetahuan hadirin, kelas gua bukanlah berbentuk SATU MALAYSIA tetapi lebih kepada kelas CELEBRITY. Tanggapan ini di sokong oleh kehadiran beberapa selebriti dunia di kelas. Mari aq kenalkan sorang2.



Mula2 ada mamat main bola. Nama dia Mesut Ozil. Nama betul dia Muhamad kalo tak silap. mamat ni tinggi. Setakat suruh pegang LCD projektor atas siling tu dia memang lulus la. Berasal dari Iran, muka dia memang sebijik Mesut Ozil Si Jerman tu. Gua saspek dia ada hubungan darah sama player tu.


Lepas tu ada pulak mamat Chris Rock. Muka dia takde a sebiji sangat. Ada iras2 bak kata orang tua2. Ataman nama diberi. Berbudi pekerti dan tak berapa gemar main bola. Dia ni antara kawan 'baik' aq dari Nigeria. Tiap kali kalo mengantuk dalam kelas aq akan pandang muka dia. Muka dia sangat menghiburkan.


Yang ni musti korang tak sangka. Kelas aq siap ada Beyonce. First time nama dia terus aq nyanyi lagu "all the single ladies" sorang2 dalam hati. Siap teringat video beyonce menari pakai baju renang. Gila! Juga orang Iran. Tapi sayangnya nama betul dia aq tak berapa ingat. Mungkin sebab suara aq tak berapa nak sedap untuk tnaya nama dia.


Selain Ozil, ada juga lagi sorang mamat bola, nama dia Saha. Dia ni bergaya otai2 sebab dia dah otai pun. Tapi dia semangat dalam kelas.Selalu tanya banyak benda. Tapi paling besh kalo ada group work dia musti nak namakan group dia. Dah macam kem motivasi aq rasa. Btw aq nak namakan group aq lebah berapi. amacam? Hangat tak?

Cukup2lah tu.Antara serba sedikit mengenai kelas Master gua. Walaupun dipenuhi bintang, tak sedikit pun aq rasa tergugat sebab aq tak berapa nak kesah sangat. lain aq kalo diorg ada muka celebrity leh dapat markah lebih. aq pun nak jugak sebab muka aq ada iras2 Ken watanabe.

Monday, August 2, 2010

Impian

  • Sekarang gua dah jadi pekerja kontrak je. Memang mantap. Pergi kelas, abes terus cabut. Tiada lagi paper work. Tiada lagi kepeningan kepala.
  • Saat2 macam ni gua terpikir apa benda besh yang boleh di buat. Aq nak buat something yang sedap dan rasa macam brader2. Of course la. Umur dah tua. Sampai bila lagi nak perangai macam budak2. Sudah2 lah tu pakai Supra sama jeans kuiksilver. Haha.
  • Tengah2 merayau kat blog orang tetiba gua terkesima dengan satu benda. Gua dah jumpa satu benda yang sedap. Gua nak jadi penulis independent. Gua rasa benda2 ni memang sedap dan perlu di ceburi.
  • Memang kurang glamer dan kamera dalam bidang ini. Takkan ada awek2 yang mengejar dari belakang. Gua redha. Umur dah meningkat. Gua dah tak mau hidup macam Zek efron. My life is not high school musical.
  • HAti dah berdebar2. Tangan dah di kepal. Gua azam mau menulis dengan mantap.Mulai dengan blog ini.
  • Tapi..............gua tak pandai menulis. Ni yang tak sedap ni!!

Sunday, August 1, 2010

August

What August has in store:

  1. Merdeka month!!
  2. Ramadhan is fast approaching
  3. Im officially out of the working field. Hakuna matata!!
  4. TPM allowances.Hehe..!

Wednesday, July 28, 2010

Box car racer


What would you get if you take a speedy drummer, soulful bassist, a funky guitarist and vocalist, blend it with some punk attitude and emotions? You will get BOX CAR RACER. Enjoy.

This vacation's useless
These white pills aren't kind
I've given a lot of thought on this 13-hour drive
I miss the grinding concrete where we sat past 8 or 9
And slowly finished laughing in the glow of our headlights
I've given a lot of thought to the nights we use to have
The days have come and gone
Our lives went by so fast
I faintly remember breathing on your bedroom floor
Where i laid and told you, but you sweared you loved me more

Do you care if i don't know what to say
Will you sleep tonight, will you think of me
Will i shake this off pretend its all okay
That there someone out there who feels just like me
There is

Those notes you wrote me
I've kept them all
I've given a lot of thought of how to write you back this fall
With every single letter in every single word
There will be a hidden message about a boy that
loves a girl

Do you care if i don't know what to say
Will you sleep tonight, will you think of me
Will i shake this off, pretend its all okay
that There's someone out there who feels just like me
There is

Do you care if i don't know what to say?
Will you sleep tonight, will you think of me
Will i shake this off, pretend its all okay
That there's someone out there who feels just like me

Do you care if i don't know what to say?
Will you sleep tonight, will you think of me
Will i shake this off, pretend its all okay
That there's someone out there who feels just like me
There is

Monday, July 26, 2010

Watdehel?

  • Sometimes I wish I could smile sincerely.
  • It is common sometimes people fake a smile or two. But for me it is different. At times I think I am faking all of my smiles.
  • I dont have any explanation about it. What I know I do feel there is an empty space deep inside my heart that make me feel uncomfortable.
  • From my experience I did learn that it is necessary to fake a smile. Its important to keep the healthy bonding with other people. Dont burn down the bridges that you have built.
  • I feel indifferent once in a while. An outsider of everything.
  • What the hell!!???

S.H.E

She dresses up in her Sunday best
Dress to kill, above the rest
She is ready to meet her friends
Still, she looks like hell to me

Tuesday, July 20, 2010

Indie

Apa gila main band tapi kurang rupa paras?

Money

  • Ketika ini ramai adik2 universiti tersenyum riang dan berhati senang. Gaya jalan sudah berubah. Begitu juga penampilan dari kepala hingga kaki. Kenapa agaknya??
  • Jawapannya mudah. PTPTN dah masuk. Ya orang kampung semua. PTPTN dah masuk. Masih ingta lagi sms awal pagi dari Bank Islam mengatakan baki akaun anda sudah jadi banyak. Bangun pagi terus berebut masuk toilet. Masing2 nak kelihatan wangi.
  • Waktu2 begini biasanya keadaan kampus agak sedikit lengang. Adik2 universiti berjalan keluar dari kelas dengan penuh kelajuan. Mantap!
  • Midvalley, Sunway Pyramid, Low yatt dan Times square antara tempat2 wajib dilawati. Berjalan pula bukan berseorangan. Bagi yang mementingkan brotherhood, musti jalan bersama teman2 seperjuangan. Jalan musti seirng sambil lagu GERAK KHAS berkumandang.
  • Tetapi yang lebih besh ialah berjalan bersama awek2. Time2 macam ni memang awek2 akan jadi manja lebih. Baby, sayang dan manja adala panggilan2 biasa kedengaran.
  • Bagi yang balak pula time ni la nak tunjuk besh. "I belanja u baju yang u idamkan tu". "U nak beli hardisk? Okeh. I belanja. 1G? 2 Tera?". "Eh baby, apa barang makan Mekdonel, meh I belanja makan TGI Friday. I dah lama mengidam kambing goreng". "I ingat nak tapau kasut SUPRA 3. I nak jadi mcm BEZITA".
  • Itu lah antara dialog2 adik2 universiti yang kedengaran di gedung membeli belah terkemuka. Memang mantap. Time ni Justin Bibir lalu sebela buat tak port je.Selamba!!
  • Itulah senario adik2 universiti zaman sekarang. Satu je nasihat dari aq. Guna PTPTN berpada2. Tu duit pinjaman.bukan biasiswa. Lagi satu duit jgn kasi abes sama awek sgt. Belum tentu kawen. Haha!
P/s _ Bagaimana saya tahu semua ini? Saya pun pemandu juga. (Iklan ESSO)

Wednesday, July 14, 2010

Kotak hati

Tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru
curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Berbaring renung kita ke bulan
lagu yang ku tulis ku nyanyikan
lagu cinta tentang kita berdua
yang kan kita kenangi hingga tiba masa

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi

Tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru
curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

Terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi

Mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi

kredit to HUJAN
Lagu sila klik sini

Tuesday, July 13, 2010

New


  • Everyday is an opportunity for us to learn something new. There are endless knowledge, skills,techniques and disciplines that we can learn.
  • I learned a lot today. One of it is bureaucracy is such a pain in the ass. One need to really go all out just to settle a simple thing. This need to be changed.Soon. Bureaucracy is killing everyone.
  • Secondly I learned that in Islam if we want to control our anger, one need to take wudu', perform a prayer than just go to sleep. By doing so one can really control the anger and put of the fire within. I' practice this from now on. A good advice.

Wednesday, July 7, 2010

Sir


Sir. Betul ke sir nak pergi? Sir nak pergi mana?

Saya pergi tak jauh. I'll always be there for you guys.

I'll kiss the night wind gracefully

  • July has been so good to me so far. Could ask for more.
  • Lots of changes are appening around me. On one hand my friends are having what I call career transition. Some of them are planning to change jobs while another few looking for jobs.Vacancies anyone?
  • For me I also going through some changes in my life. The most obvious is that I get TPM scholarship.At last!! After long awaited period, UiTM finally sent me the letter that I waited the most.
  • Im leaving KPTM soon. Its a requirement for the scholarship. I think they dont want me to get distracted with my study since they are the one who pays my bills. In return I need to perform well in my study and show them what I got.
  • Alhamdulillah. I think my career path is already being open for me. All I got to do is walk through it with my head held up high. No worries Izzat. You can do it.
P/s Thanks to all the goodluck wishes before i went for TPM's interview. Family, friends,students,foes etc

Saturday, July 3, 2010

Dilema

Lihat disana
Mereka sedang bergembira
Cuba toleh di sini pula
Ramai yang menderita

Ada di persimpangan
Antara merah dan putih
Tapak ku kaku
lidah ku kelu

Usaha itu biasa
Mimpi indah sekadar menyinggah
Perlu tahu tapak ku di mana
Tidak perlu berhati gundah

Akhirnya tersedar jua
Tempat ku bukan di sana
Bersama yang menderita
Tidak mengapa
Aku rela
Asalkan tiada lagi dilema

rebel


I am who I am. Take it or leave it.

Friday, July 2, 2010

Band


  • Gua punya band lama dah tak aktif sangat. Masing2 dah menjadi pakcik dan bekerjaya.
  • Tapi kami still rock. kami selalu membincangkan impian merapu kami. Perangai rock star memang dah ada.
  • untuk meneruskan minat terhadap dunia rock ini, aq telah mengajak Jejak Jitra untuk menubuhkan band. Malangnya genre kami berbeza. Dia mau menubuhkan band jerit2 manakal aq mau menubuhkan band rambut pacak. Memang susah ideologi berbeza.
  • Setelah aq membuat kajian aq mendapati ada beberapa band yang boleh menjadi rujukan untuk genre2 kami.
  • Salah satunya TAKING BACK SUNDAY. Jerit2 dan penuh semangat rambut pacak. Amacam? Bila nak start buat lagu dan sewa bas?
  • Lagu contoh sili klik disini

Thursday, July 1, 2010

Setahun

Setahun sudah membanting tulang. Mengajar anak bangsa.Yang paling penting mengajar diri sendiri menjadi insan berguna. Happy anniversary.

Friday, June 25, 2010

Dan bukan bukan....

  • Semalam tidak lena tidur. Berfikir panjang. Sangat panjang hingga ke bintang. Oh wait. Binatng tak panjang. Kalo panjang lebih baik guna benda lain. Maybe ular anaconda atau kacang panjang. Lebih precise.
  • Hari ini bertugas jaga kaunter pendaftaran. Crowd agak slow. Student masuk sorang2. Muka nervous macam datang interview. Relax boys and girls. Its just the beginning. After this your are going to ride the roller coaster of life. You will be here for the next 3 years. You might as well enjoy the ride.
  • Disamping bertugas hari ini juga agak tidak sihat. Imunisasi badan masih pada tahap dulu. Tidak selasak kaki atau tangan. Mungkin sebab ni tak pernah nak masuk Eco-challenge atau Amazing race. Gerenti nombor last.
  • Makan dan minum sepanjang pendaftaran di jaga rapi. Alhamdulillah. memandangkan poket sudah hampir tidak berisi. Dapat jugak la memenuhkan perut dan mendapat tenaga untuk bertugas. Terima kasih unit kemasukan rekod. Nasi ayam mu idaman ku.
  • Sambil bertugas sempat juga tulis blog. Multi tasking kata orang. Zaman sekarang kena macam ni. Kalau lembap sangat nanti kena pijak. Kalau lembap sangat nanti jadi macam team perancis. kalau lembap sangat jadi macam FAM. Tak berapa nak elok.
  • Oh ya. Aq masih berfikir panjang. Aq perlu berfikir panjang. Sepanjang sungai Nil.

Tuesday, June 22, 2010

KPTM


  • My college, Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) is currently in the middle of rebranding process.
  • Today is the day when they reveal the new logo. To be honest the logo is quite impressive.
  • With the new logo I hope the will be many changes in KPTM. Especially my salary rate. haha.

Typical.

  • Pernah aq terfikir. Kenapa perlu susah2 dalam hidup ni?
  • Ijazah dah ada, kerja pun boleh tahan. Makan pakai cukup.
  • Dah semuanya cukup kenapa perlu bersusah2 peri UPM belajar? Kenapa perlu berazam untuk menulis sesuatu? Kenapa perlu membuat rutin yang membebankan? Kenapa perlu mempunyai impian yang tinggi?
  • Bukan kah hidup ini singkat? Kena selalu enjoy.
  • Kenapa perlu buat kerja amal? Kena perlu bukakkan pintu untuk wanita? Kenapa kena bagi pemandu bangang potong kita dari lane kiri? Kenapa perlu tersenyum bila taik terjadi?
  • Jawapanya: I dont want to be typical.

Sunday, June 20, 2010

Ayah dan ibu

  • People always say when you become older, you will become wiser. That is what happening to me right now. Nowadays I tend to see the world differently. What might look ordinary to some people, might be seen as something meaningful to me.
  • One thing that really obvious lately is that I started to really appreciate Ayah and Ibu. Dont get me wrong, all this while I love them very much. Its just that as I grow older I started to realize how much my parents had sacrifice and spend for me and my siblings.
  • When I was a naive little kid I always took my parents for granted. I did what I want to do and always force my way to get something that I wanted. Same goes when I was a young and healthy teenager. For all I know that whenever I'm in trouble, my parents will always be there to bail me out. Usually my parents help me in term of financial.
  • But it all changed in 2008. Suddenly I realize that it is not easy to earn money. It takes lots of hard work, sweat and tears. There and then I realize that all this while I have burden my parents financially. Still they raise me up with lots of love without uttering a single word of complaint.
  • At that time I also started to recall back my past memories. I started to understand the things that Ayah and Ibu did. Only now I know the reason why ayah and ibu didn't order something for themselves whenever we ate at a restaurant. Ibu always said "Takpe. Korang makan la. Ayah, Ibu kenyang lagi". I also remember when I was a little boy Ibu will always cook something and bring it to the office. They did all these just to save up money for the family.
  • Oh my, thinking about this really makes me all emotional. Ayah, Ibu thanks a lot for everything. I know whatever I do, I still cant repay all your deeds for me and the family. Only Allah can repay you. I pray everyday that Allah will take a good care of you.
  • I promise to be a good son. I will.
  • I love you.

Friday, June 18, 2010

Tak siap

Rasa gundah pasti ada
Persoalan berlegar di dalam kotak minda
Sesekali ku mendengus laju
Mengapa perlu semua itu?

Berjalan laju mendongak ke atas
Tidak peduli apa yang berlaku
Tetapi baru aq sedar sesuatu
Takkan selamanya begini kelakuanku


Nasihat

  • Putus cinta bukan lah satu perkara yang hip dan happening. Tetapi kadang kala macam menjadi trend dikalangan muda mudi tak kira di kota mahupun desa.
  • Bagi yang betul2 menikmati cinta, putus cinta bermaksud putusnya bekalan oksigen ke nadi2 yang menyebabkan matinya saraf2 penting dalam badan terutamnya di bahagia otak.
  • Ketika ini keadaan seseorang menjadi sangat kritikal. Otak dan minda mereka di penuhi oleh 'blur' dan 'nois' yang tidak sepatutnya ada di dalam minda manusia normal. Maka terjadilah kejadian2 yang pelik dan kadangkala menjengkelkan.
  • Ada pernah sekali tu orang putus cinta, terus dia tak makan sebulan. Hasilnya badan beliua menjadi kurus seperti Paris Hilton. tak elok sangat ikut perlakuan orang kafir. Kan?
  • Di samping itu ada juga yang menangis non-stop sambil mengenang nasib badan. Kenapa putus? Ada orang lain ke? Nak bagitau kat mak cemana ni? Benda2 nangis ni memang tak boleh nak halang. Memang wajib. Tapi beragak la nak nangis pun. Kalo dah nangis non stop seminggu disarankan bawak2 la pergi masjid dan bertaubat,
  • Percayalah takde siapa nak putus cinta. Tapi inilah kehidupan. Perlu juga kta tempuhi walau tak sedap mana.
  • Secara kumulatifnya nasihat orang tua2 ialah dalam bercinta berpada2. Jika hati rasa tak sedap selalulah berpaling padaNYA.
  • Sekian.
P/s - aq di paksa menulis entri yang serius ini hasil paksaan mentor aq. Aq baca sendiri pun seram. Terlalu serius.

Sunday, June 13, 2010

Friday, June 11, 2010

Bola

  • Musim bola sepak datang lagi. Kali ini kita di sajikan dengan Piala Dunia. Kiranya selalu macam makan nasi lauk ayam goreng. Sekarang kita dihidangkan dengan ayam masak madu bahagian ribs. Nak lagi sedap kawan pulak belanja. Begitulah sedapnya piala dunia.
  • Maka ula lah kegilaan di seluruh dunia di mana semua orang akan menumpukan perhatian kepada sukan ini tak kira siang atau malam. Masa2 ni toksah lah buat tournament gasing putar ke, malam muda mudi ke, Konsert AF ke. Pakat semua tak laku. Mana ada benda lazat selain World cup.
  • Di Malaysia juga tak kurang meriahnya. Brader2 akan menyarung jersey pasukan masing2. Waktu terluang di pejabat akan digunakan untuk bersembang pasal knowledge bola sepak. Segala fakta sejarah,nama pemain waima nama line pun akan di bentangkan. Sesiapa yang punya knowledge tinggi akan di pandang mulia dan begitu juga sebaliknya.
  • Budak sekolah pun sebuk. Padang yang dulunya gersangg dipenuhi oleh ronalda, kaka dan Ribery. Memang mantap. Time2 macam ni la scout2 FAM pegi turun padang cari local talent. Ini tak. Sebok bergaduh pasal nak hantar Harimau muda main mana next season sebab Liga super hanya untuk pasukan kesayangan. Bengap!
  • Kedai mamak jangan cakap. Memang akan full house. TEh tarik akan diorder bergelas. Channel bola wajib pasang. Agak2 ada yang nak tgk drama Samarinda ke, Adamaya ke memang kena lempang a. Orang tgk bola kadang2 emosi tinggi. Jaga2.
  • Hommies aq pun tak urang hebatnya. Ada yang dah belli jersey. Ada dah tukar Astro beyond dan tak kurang juga yang masih tak paham apa itu world cup. Meriah. Cukup meriah. Ni dah maacam kenduri tahap international. Semua orang turun rewang.
  • Jadi kesimpulannya Piala dunia memang hebat. Aq harap aq dapat jadi sehebat Piala Dunia.

Wednesday, June 9, 2010

Pelempang

Orang X: Eh p****mak betol la orang2 ni. Tegur2 aq pulak. Suka hati lah aq nak buat apa.

Orang Y: Kami menegur dengan ikhlas.

Orang X: Yang kau sebok2 kenapa? Lantak lah aq nak m***** ke, m**** ke. Memang b******* la!

Orang Y: Kami cuma menegur secara ikhlas.

Orang X: C***** betul la. Suka aq la nak buat apa pun. Mati kubur asing2 tau. Aq tak susahkan sesiapa. P******* btol!!

Orang Y: Memang kubur asing2. Tapi boleh ke awak masuk kubur tu sendiri? Awak masih perlukan orang untuk masuk dalam kubur. Awak memerlukan orang walaupun saat awak nak masuk kubur. Lagi sekali kami cuma mengur.


Malay song

  • Honestly, I used to look down on Malay songs. For me Malay songs have no qualities compared with songs from other countries especially US. I tend to think that if I listen to Malay songs, it will lower my IQ level. Plus its not cool to listen to those kind of songs when BSB and Nsync dominated the world.
  • I used to laugh secretly to those who listen to Amuk, XPDC Wings and Kristal. "Lagu macam sengal je.Coih!!".
  • But as the malay saying goes "Jangan benci sangat dengan satu benda, nanti benda tu dapat kat kita", I started to listen and appreciate Malay songs when I grow older and wiser.
  • I started to dig up old Malay songs and thought all the fun stuff that I have missed when I look down on Malay songs.
  • When I busy stuffing my head with "As long as you love me", and "You drive me crazy", other boys were enjoying themselves with "Jernih" and "Hentian ini".
  • Now that Im older and wiser, I started to appreciated Malay songs more than ever. I can see that Malay songs also as good as those that come from outside. Wings are far more better than White snakes and Search are extremly good compared with ACDC.
  • To be honest its been sometimes since I tune on to English-song station such as Fly.fm and Hitz.fm. I prefer X.fm and Sinar.fm nowadays. I love our local act and I will continue to support it by listening to their songs and enjoying their shows.
  • Therefore, those of you who think Malaysia dont have any capable artistes or bands do think again. There are many 'superstars' among us.
  • Proud to be Malaysian.

Monday, June 7, 2010

Penang

  • As far as I remember, this is the third time I went to Penang for my vacation. This time around I went there with my hommies and bunch of friends.
  • Its a long awaited vacation since I need to get away from my normal life for a while. The prospect of being a tourist really excites me.
  • The first day wasnt so good for its was raining heavily. Eventhough the weather is not on our side, we still managed to get our hands on some nasi kandaq, roti nan and beriyani claypot. Yummy!
  • The second day was awesome. We spend the whole day tripping around Penang. We also hunted down some great Penang food such as Mee sotong, cendol cina ( i forgot the name) and Nasi kandar beratur. What a day.
  • At night we went to Hard rock hotel. We took a walk and it was damn far away. I guess my age is catching up on me. I got tired easily. Owh my. Suddenly I miss being a teenager.
  • Hardrock hotel was awesome. Eventhough I felt quite disappointed because there were no live band that night.
  • The third day was a short one since we all nedd to get our asses back to KL. I spent the morning time swimming. Damn I love to swim. ;D
  • There it goes. My first vacation for this year. Simple but full and fun.

33

  • Owh. My blog follower has reached 33. 33 people are currently reading my blog. Or maybe all of them just happen to click the 'follow' button on my blog.
  • Anyhow, Thank You. ;D

Thursday, June 3, 2010

Pakat mai sini


Yeay!! Tomorrow is my long awaited holiday. Again the destination is Penang. I dont care. How many times I go there, I still love Penang. I love holiday. Yeay!!

Cuti


  • Cuti2 ni buatkan gua lebih art dari hari yang lain. Waktu pagi di habiskan mecari riff2 terbaru guna gitar karen pinjam Abok. Agak2 lapar sikir aq masuk plak kulinari art di dapur. Bawang ada, cili giling ada, maggi ada. Jadi la maggi goreng merah menyala.
  • Di samping art di gitar dan dapur, aq juga terlibat dalam art di You tube. Aq akan sibuk mencari material2 yang deep dan terkesan di hati. Maka aq pun terjumpalah video band yang hebat suatu ketika dulu. Namanya Rage against the machine atau budak2 dulu panggil RATM.
  • Nama pon dah marah2. Nampak sangat depa ni tak puas hati dgn sesuatu. Aq suka semangat begini sebab aq tak puas hati dengan rejim zionis dan birokrasi. Dulu masa mula- mula dengar RATM sumpah aq tak berapa nak paham. Sebutan Zack de La Rocha memang macam haram. PErnah jugak hati aq terdetik, dia ni nyanyi ke bersajak. Hati gua panas dgr band2 macma ni. Biasa a.Masa tu darah muda.
  • Bila dahmenginjak usia, baru aq paham betapa art nya band. Dari segi musik, lirik dan lagu memang mantap. Sangat garang dan tak puas hati. Membangkitkan semangat juang aq.
  • Oleh itu adik2 sekalian, jangan dengar je terus suka. Pastu shuffle sana, B boy sini. Hayati dulu apa yang korang dengar. Barulah ART!!

Quote

A quote

The only thing I miss about you is you can translate Japanese drama for me.

Tuesday, June 1, 2010

June

  • I say hello to June after I said goodbye to May. Thank for being a great month for me May. See you next year.
  • On the good note, June starts with me having a long holiday. I will be in Penang this weekeend and for sure Im going to enjoy myself. Its a long awaited holiday. Cant wait to get my hand on nasi kandaq ayam madu. Yummy!!
  • June also is the last month for me to laze around before I return to my hectic life. Therefore I want to cherish every second of June and spend it wisely with my friends and family.
  • Lastly I pray that the humanitarian convoy to Gaza will reach their destination safe and sound. Nobody said it would be an easy journey. I salute those volunteers. To hell with the Jews. Zionis hanjeng!

Sunday, May 30, 2010

Hari lahir


Selamat hari lahir kepada saya. Dah 24. Orang cakap umur genap ni ada ong. aq pastikan tahun ni ada ong. Bukan pemimpin MCA Ong ka ting.

Tak lupa juga kepada my twins. happy birthday. Kita sama2 dah tua setahun. yeay!!

Thanks a bunch to all for my suprises birthday bash. Sangat mengharukan.

Friday, May 28, 2010

Dress code

Next time when you want to wander around shopping mall freely without being harass by sales person, credit card provider, bedak sejuk promoter etc, just dress like shit. It really works. Ask me. Ive done it several times. ;D

As a conclusion, when you dress like shit, nobody offers you shit. ;D

P/s- Sorry for the foul language. ;D

Thursday, May 27, 2010

Sekeliling

Sebab takde keja, saya tulis perkara yang sedang berlaku sekeliling saya:
  • Depan saya ada Fariz. Dia sibuk nak buat claim. Dok tanya soalan2 macam2. Puchong berapa km? borang apa nak isi? Minyak berapa duit? Claim banyak2 belanja aq.
  • Sebelah kanan ada Hafeez. Baru2 ni je dia rajin melawat bilik. Dia tgh dok belek2 laptop Farid sambil meracau apa ntah. Aq buat tak port je.
  • Bawah aq ada kaki. Tengah goyang2. Comelkan?
Aq takde kerja. seronok!

Monday, May 24, 2010

Kaki


  • "Muka lu jambu la bro", kata sorang mamat yang aq tak berapa nak kenal.
  • Langsung aq jawab pakai kaki. Boring la dengar ulasan macam tu. Sikit2 jambu. Cuba la ulas muka aq elok2 sket. Kata la kacak ke, macho ke.Takde la aq jawab dengan kaki aq.
  • Setelah bosan2 mengenai ayat2 jambu, aq buat keputusan untuk berubah. Aq telah pergi ke kedai buku Borders untuk menjalankan research. Aq ke bahagian majalah dan menyambar majalah2 maskulin seperti Maskulin, August Man dan bagai. Tujuan aq ialah mencari contoh bagaimana nak jadi lelaki macho. Tak mau jambu selamnya. Tak lupa juga majalah FHM. Tapi untuk usya awek cover depan je.haha~
  • Setela aq amati cara menjadi lelaki macho ialah: menghilangkan perot dan menumbuh jambang. No 1 tu aq malas komen. Perut ni anugerah tuhan. Ynag jambang tu aq berkenan. Setelah aq teliti, lelaki macho ada jambang. Sebagai contoh Jake Gyllenhal, Josh Duhamel, Jonny Knoxville dan Dave Ghroll.
  • Jadi, tuan2 dan puan2 for the next two weeks aq akan berusaha simpan jambang. harap2 takde sapa lagi yang akan makan kaki aq selepas ini.

Monday, May 17, 2010

Alasan tak munasabah

  • Komen lebih2 kena tangkap.
  • Cakap banyak2 kena gam.
  • Larangan sana sini.
  • Memang susah di atas, tapi di bawah pun susah juga.
  • Ingat di atas atau bawah sama sahaja bila tiba akhirnya.
  • Sama - samalah beringat

I know

I read it

I analyze it

I synthesize it

I digest it

I know

It's time to let go

Tak paham



Tak berapa nak paham kasut supra. Kena masuk seluar dalam kasut atau masukkasut dalam seluar? Ni bukan kasut Bezita ke?

Friday, May 14, 2010

Free

  • Im a free man. Its not that I was a slave before. What I mean by free is that I dont have any task to do at least for the next 7 days. I have completed my last task yesterday and I feel very relieve.
  • Its been a gruesome 5 months for me. Since the starting of last semeseter, I have to work extra hard juggling between work and study. Its not an easy job, no its not. If my body and mind can talk, they will beg me for mercy cause I have pushed them so hard. Lucky me my body and mind cant talk and I am their master. Haha. I like the idea of having slaves.
  • Gaah...now that Im free, I have to find something to fill up my time. I have to find it fast before the boredome gets on my nerve. It is something that I dont like to feel.
  • Should I loiter around shopping complex? Being in Bangi I dont have much choice except for warta, PKNS or Alamanda.
  • Or maybe I can just sit around and read dR Rozmey's daily article about his greatness and his extremely self proclaimed superb movie. I found it interesting though. You should try it once in a while. You will laugh your ass off.
  • Or maybe I should just sleep.
P/S - I miss my students. Miss to be in front of class and crack some lame jokes and see their fake smiles and laughs. haha. You know I love you students. ;D

Thursday, May 13, 2010

Cerita bola

Lelaki biasa la sembang pasal bola. Pung pang pung pang. Sebok komen orang tak pandai sepak, lari perlahan, gemuk dan berbagai2 tanpa sedar sendiri main tak seberapa. Aq pun termasuk golongan ini. Tapi aq tak berapa kesah sangat sebab tanpa peminat apalah bola sepak tu. Bagai berenang di padang pasir.

Season bola di eropah telah habis. Ada la beberapa game yang tak berapa penting tak abes lagi. Tapi bagi aq dah abes la. So aq nak tulis blog supaya Sir Alex tau player mana nak di beli off season ni. Jangan main2. Alex Ferguson tau baca Bahasa Melayu. Bijak orang tua tu.

Ok. Komen aq dimulakan dengan bahagian goalkeeper. Seingat aq last season Manchester United takde a masalah sangat kat bahagian ni. Kalo ada masalah pon sebab Ben "I have to prove something" Foster main. Tapi dia dah nak blah.Van Der Sar ada lagi setaun. Back up dia Kuzscak boleh tahan hebat. So secara rumusannya Man Utd kena beli keeper untuk buat back up. Cadangan aq ialah De gea (Atletico Madrid) ataupun Hugo Lloris (Lyon). Prospek dua2 ni. Bakal menggegar dunia. Kena sambar cepat2.


Lloris: Tahan bola pun bergaya

Defender pula. Cerita pasal defender, aq rasa kena beli defender yang membantu menyerang. Sampai bila nak harap Evra. Kanan kita dah ad Rafael" i got red card" Da Silva. Kiri orang cakap ada Fabio Da Silva tapi aq rasa kena beli satu lagi otai untuk kasi ajar Fabio tu. Oleh itu aq cadangkan kita membeli belah di Madrid. Ada satu mamat ni nama dia Royston Drenthe. Dia orang gelap tapi kuat. Kita kasi Madrid takut sket.


Drenthe: Ada iras2 Sagna

Last season midfield mantap jugak la. Peningkatan Darren "I have two lungs" Fletcher amat mengagumkan. Tapi bila kaji2 balik, semua top team Europe ada satu benda yang Man Utd takde, attacking midfilder. Chelsea ada Lampard. Arsenal ada Fabregas.Liverpool ada Gerrard. Madrid ada Kaka. Barca ada Xavi. Maka kita perlu tambah satu lagi player to solve the puzzle. Ini enjin pasukan. penting. Untuk itu apa kata kita usya ke London untuk player nama Joe Cole. Kalau nak mantap lagi Kita usya James Milner dari Aston Villa. Luka Modric dari Tottenham.Tak payah pergi jauh2.


Modric: Come to Poppa!

Last sekali ialah penyerang. Ini ialah position yang paling masalah. Harap Wayne "Rude boy" Rooney sampai penat mamat tu. This is team sport not individual sport. So kena ada la ada gandingan untuk si Shrek ni. Maka mari mencari penyerang berkaliber. Dengar cerita Luis Fabiano (Sevilla) ada berkenan nak datang Man Utd. Lepas tu ada jugak penyerang mahal2 seperti David Villa (Valencia). Tapi kalo mahal sgt amik je penyerang terbuang seperti Lucas Podolski, Huntelaar, dan Karim Benzema. Amik balik depa ni kasi polish gerenti meletop.



Podolski: Gua main pakai otak la!

Itu adalah cadangan2 dari footbal critic genius seperti aq. Selain itu ada juga player2 lain yang boleh dibeli seperti Arjen "I scored against Man utd" Robben, Angel DiMaria, Jaoa Mountinho, David Silva, Cristhoph Metzelder, Amri Yahyah dan S Kumaran.

Apa yang penting, sokonglah pasukan Piala Thomas kita yang nampak seperti jeli.

Hafiz: Si tenang yang tenang

Followers