Tuesday, May 12, 2009

Kenapa?

  • Hari ini saya terbaca sebuah erita dari akhbar kompak terkenal masakini. Berita mengenai Mat rempit dipenjara 21 bulan atas kesalahan lumba haram. Tiada apa yang nak dihairankan.Orang jahat memang kesudahannya begitu, takkan live happily ever after.
  • Tapi benda yg pelinya ialah, kesalahan itu dah dilakukan 5 tahun lepas. 5 tahun. 5years! 5 taun dulu aq masih muda dan mampu berjalan dari Pudu Plaza sampai times square.xde hal.Gila lama nak membicarakan seorg tertuduh. 
  • Ini membuatkan aq terfikir. Kenapa lama sangat utk membicarakan seseorg di mahkamaha. Adakah tempoh yang begitu lama berbaloi utk Tuan hakim, lawyer2, reporter, dan juga tertuduh.
  • Cuba bayangkan kalau dalam 5 tahun tu, tetiba je didapati mat rempit tu tak bersalah. Dia maybe tgh on the way nak pegi kedai beli Dunhill 20 atau pun rokok Saat jika dia tiada duit.Apakah peraaan dia?
  • Memang banyak teramat sgt kes2 dimahkamah yang perlu dibicarakan. Tapi bayangkan. Kes lumba haram je dah makan masa 5 tahun. Cuba kalo kes bunuh2 ke, kerat tangan ke, culik bini orang ke. Berapa lama nak tunggu?
  • Memang semua kena ikut prosedur.Tapi bagi saya birokrasi semua ni.Ah!! lama2 kat mahkamah nak buat apa? Lagi contoh kes Restoran McCurry vs McDonalds. Makan masa 4 tahun. Pasal signboard je. Mak aih. memang memeningkan. Settle cepat sket xbleh ke?
  • Kata dunia makin maju.Tiada sempadan. Era globalisasi. Tapi prosedur di mahkamah still lambat mcm siput babi.
  • Bkn nak marah.Bukan membangkang.Cuma rasa tak puas hati. Takut satu hari nanti kalo saya kena pergi mahkamah, haih! berasap bontot.
  • Kepada yang pandai pasal undang2 sila jelaskan kepada saya kenapa lama sangat perbicaraan? Kalo doktor hospital lambat sket musti dah kena report sama kementerian kesihatan. tapi kalo hakim lambat? 
  • Aahahahaha.....
p/s- Malaysia ialah sebuah negara demokratik berparlimen yang adil. Sekian.

5 comments:

Nadia said...

btolll. apesal lmbt sgt kn na jatuhkan hukuman? wat cpt2 sket ta bole ke? neh kejap mahkamah bersidang pastu smbung hari lain. apesal ta abeskan teros?

Amir Syafiq said...

semua ni terjadi sebab staff kurang.peguam nak menunjuk perasaan.kes-kes yang berprofail tinggi lebih diutamakan.kes artis saman menyaman berpuluh juta.mahkamah malaysia sepatutnya dibahagikan kepada lebih banyak bahagian untuk membicarakan lebih banyak kes tertunggak.(untuk semua benda diatas,sila insert perkataan rasuah)

oh satu lagi,kita selalu beli air kat kedai cina buah sebelum ponteng tuisyen pergi time square.haha.bes.

ills said...

kes RB cepat pulak. i hope you get the abbreviation

BEEdadari said...

saya setuju lah. mungkin sy kurang arif tentang bidang perguaman (btol ker term ni?) tapi it gets on my nerves la if kne tunggu kes untuk selesai memakan bertahun2. gila.

safwan said...

backlog cases byk sgt.

tu la yg bdk2 law dok citer sbb ape byk kes tertunggak.

tapi aku tatau backlog tu ape.

haha.

saje je aku nyebok blog org.

Followers