Thursday, December 29, 2011

3 hari

  • Dalam masa tiga hari, macam-macam boleh terjadi.
  • Dalam tiga hari, perang boleh terjadi.
  • Dalam tiga hari, makanan boleh basi.
  • Dalam tiga hari, cinta boleh bersemi.
  • Dalam tiga hari, sesuatu yang indah menanti.
  • Apa bakal terjadi pada anda dalam masa tiga hari?
  • Lu fikirlah sendiri.

Friday, December 23, 2011

Master

In just about one and half week, I will be done with my training. As for now I am still a trainee. But my training days are counted and I cant wait to end this.

After two years of roller coaster ride, I cant believe it is almost the end. Entering the institution as a fresh man, I crawl my way through the training. Of course I share my share of ups and downs during the training.

So faster, I've met some brilliant mentors who taught me a lot. Dr Faiz, Dr Ain, Dr Vijay and Dr Shameen just to name few, are good mentors. They help me to nurture the knowledge within me. Help me to see angels that I have never seen before. Train me hard so that one day I could be a mentor just like them.

Nothing but a sincere thank you to all who have been with me in this journey. Now, I have to face one last obstacle before all of you can call me MASTER.

p/s- Lets hope I will not turn into the dark side like what Anakin did. Muahahah!


Master Obi one kenobi

Thursday, December 22, 2011

Nervous

I got to admit it. Every time I want to walk into a classroom full of students, I will feel nervous. I kept thinking on what I have to say, what kind of jokes I should crack, what kind of face I should wear and thousand other questions. Even with experience of 2years, the feeling of nervous still there and breeds everyday.

Reality check.

Nervousness is normal. Any chap who said that they dont feel nervous might fall into one of these two groups. first they are liar. secondly they are superman. As simple as that.Its normal to have such feeling. As a human born, I cannot escape but to feel nervous every time people put on expectation on my shoulder.

I guess it is the part and parcel of being a normal human being. Even stadium rockers have their own nervy moment.

p/s- oh how I wish I have super power. I want the power of shooting beans from my fingers so that i can help those sleepy heads in class to wake up. Aim....Fire!!! Haha!!

Tuesday, December 20, 2011

Zaman susah

Nanti bila anak2 tanya, "ayah cemana zaman ayah muda-muda dulu?" Apa akan kita jawab?

Zaman ayah dulu susah. penuh dengan demonstrasi. Tunjuk perasaan sana sini. Belum kira jenis yang main ludah, tampar, pecah, bakar dan tembak.

Zaman ayah dulu susah. Tak boleh berhibur tanpa menggunakan otak setiap hari perlu fikir mana hitam mana putih. Tak boleh malas-malas. Nanti di tipu dan di tindas.

Zaman ayah dulu susah. Semua nak bebas. Bersuara nak bebas. Berpersatuan nak bebas. Sampai nak tuju lubang mana pun nak bebas. Bebas menjadi pegangan hidup.

Zaman ayah dulu susah.

Tak ramai

Tak ramai tahu kerja mengajar ni perlukan seseorang yang mantap. Mantap dari segi ilmu, tenaga dan juga gaya. Sebagai contoh, jika seseorang itu tidak mantap dari segi ilmu, macam mana mahu jawab soalan anak murid yang semakin power. Buatnya dia tanya apa beza gerund dengan present continuous.

Dasarnya nak ajar orang kena ajar diri sendiri dulu. Bagi mantap dan power. Jangan ikut sangat GTO tu. Itu kartun. nak tgk cikgu betul pergi sekolah.

p/s- anda tau bezanya?

Friday, December 16, 2011

Saya dia mereka

We need new breed of leaders to lead us.

Those who have been at the helm for too long can consider retirement.

Plus if you are not an A-list leader, please step down for the benefits of everyone.

Sacrifice has to be made.

Me? I am a good leader. I will continue my reign. Dont question my ability. Thank you.

Thursday, December 1, 2011

It's here

DECEMBER

For some it is a festive period. All those joyful thought and happiness really kick in at this time of year. Great to see positive vibes are everywhere.

For me. It signifies the last hurdle of my not-so-fortunate-yet-meaningful adventure. Im racing against time. Every tick of the clock counts.

Come what may, I'll face it as a true man. I am a gallant fighter.

P/s- I aint adroit but adaptable.

Tuesday, November 29, 2011

Cari makan version berapa entah

I am drowning
In the sea of perhaps and maybe
A space between dream and fantasy

Im gasping for air
Longing for a hand to hold me
Please someone, save me

Drifting through the air
Overcoming gravity
For once this is beyond imagination, this is reality


Monday, November 28, 2011

Bicara lelaki

" Aku bukan apa dow, benda-benda ni mengarut. Benda salah kita kena betulkan", kata Jefri dengan slanga orang muda. Lagu Adele berkumandang di persekitaran. Mengarut betul anak muda sekarang.

"Kau bayangkanlah dow, tiap - tiap minggu mesti mengarut. Sikit-sikit takpe. Ini mengarut dia tiga lapis punya. Lagi karut dari tiga line.". "Cuba bayangkan, orang pakai tudung salah, orang pergi bercuti salah, orang beli kereta pun salah. Merepek betullah MELODI ni.", Sungguh-sungguh Jefri berkata-kata. Mentang-mentang dia dulu ahli jawatankuasa Speaker's corner.

Zaid Hamdin hanya diam. Matanya terkebil-kebil memandang skrin komputer. Hatinya tak berapa minat nak layan jefri. Bukan apa, tengah sibuk main game. Ditambah pulak karakter dia tengah menaik. Zaid Hamdin bercita-cita nak jadi pemanah tersohor dia tanah Ragnarok.

"Inilah antara sebab orang melayu kita lemah. Sikit-sikit MELODI. Sikit-sikit artis. Mengarut. Tengok orang Cina. Belajar sungguh-sungguh. Setiap hari buat matematik. Tak lupa juga makan sup sirip ikan yu yang berkhasiat. Benda-benda ni buat menaik darah aku."

Setelah lama mendengar, Zaid Hamdin bersuara "Biarlah diorang. Lantak diorang lah nak tengok MELODI ke, GALAXY ke, FUHH! ke.."

Prang!! Runtuh meja uzur di rumah sewa dikarate Jefri. Marah sungguh dia dengan kata-kata Zaid Hamdin. "Ah! Benda salah aku fight. Aku ni berdarah pejuang tau. Panglima naning tu moyang aku. Aku nak report kepada kerajaan supaya MELODI ni di hentikan siaran. Tak guna punya rancangan, merosakkan Melayu. Penat-penat Ibrahim Ali berjuang, ada pula yang nak merosakkan Melayu."

"Ye lah. ye lah. Aku setuju pendapat kau Jefri." Zaid Hamdin malas berbalah. Last time dia lawan cakap dengan Jefri, sampai dua hari dia kena ambil emergency leave.

"Macam ni lah kawan aku. Terima kasih sebab sokong perjuangan aku. Esok juga aku usahakan surat aduan tu", Jefri tersenyum puas. " Aku nak berehat main internet kejap. Eh kau tau aku jumpa blog sedap dalam internet semalam. Dia punya cerita memang layan".

"Apa nama blog tu? Blog Obesefind ke?", kata Zaid Hamdin acuh tak acuh.

"Beautiful nara dot com".

Prang!! Meja yang patah tadi menjadi debu.

Saturday, November 5, 2011

Kenapa?


  1. Kenapa Tarzan tidak mempunyai jambang?
  2. Kenapa juruterbang Kamikaze memakai topi keledar?
  3. Kita tahu kelajuan cahaya, apakah kelajuan kegelapan?
  4. Kenapa ada istilah ‘tidur seperti bayi’ sedangkan bayi akan terjaga setiap 2 jam?
  5. Kenapa pembakar roti di’rumah kita mempunyai setting untuk suhu yang tinggi sehingga mampu menghanguskan roti?
  6. Kenapa lampu peti ais hanya ada dalam ruang sejuk, bukan ruang sejuk beku?
  7. Kenapa irama lagu A,B,C,D,E,F,G… dan Twinkle, Twinkle Little Star sama?
  8. Kenapa kita sering menekan butang lif lebih dari sekali?
  9. Kenapa kita tekan butang remote lebih kuat walaupun kita tahu bateri hampir habis?
  10. Kenapa anda mula berfikir untuk 9 soalan di’atas yang tidak sesekali membawa apa-apa perubahan?
Sumber asal di sini

Monday, October 31, 2011

Aziz Biri-Biri menulis

Apa khabar semua. Di sini saya ingin menulis mengenai hal-hal muzik. Muzik ni dari dulu dah jadi minat saya. Tulisan ini ialah bertujuan mengupas perihal muzik, sejarah muzik sedikit dan ada juga menyentuh mengenai muzik sekarang.

Hal-hal muzik ni memang saya minat. Sejak dari kecik dah 'into'. sebagai bukti, semasa di Taski ABIM saya menjadi 'lead vocalist' untuk konsert akhir tahun. Begitu juga saya pernah menganggotai kumpulan nasyid di surau dekat rumah. Tetapi hal-hal muzik rok saya lambat sikit belajar. Umur 12 tahun baru saya join rok.

Rok ni feel dia lain macam. Ketika ledakan Hip-hop dulu, semua orang cakap mesti ada 'ya a aw'. Saya rasa marah tetapi saya pendamkan. Tak guna bertumbuk dengan orang yang pakai seluar baggy dan berbaju FUBU. Mereka ramai, saya seorang. Kalau saya SIVAJI lain cerita.

Zaman apa ni?

Zaman dulu rok yang saya mula-mula kenal iala NIRVANA. Di rumah ada banyak kaset NIRVANA. Kaset dia mesti kulit nipis. Abang ssaya cakap GRUNGE tak payah kulit kaset tebal-tebal. Kalau tebal-tebal kaset kumpulan IMPRESSION. Zaman tu kumpulan IMPRESSION baru nak up. Ini lagi satu benda yang buat saya panas hati. Tapi saya tetap sabar.

Jadi rok yang saya kenal ialah gitar bising2, jerit2, tak mandi dan Kurt Cobain. Dari situ saya mula mengenali hal-hal rok yang lain seperti gitar bes, gajet, tali gitar no 1 sampai no 6, marijuana dan juga Compact Disk. Saya tidak membuang masa melayang grup seperti Scoin, Spin dan juga Budak kacamata.


Ini bukan budak kaca mata

Zaman dulu nak rok agak susah. Tiada kemudahan seperti Torrent, Napster, Youtube mahupun Ipad 2. Dulu saya rok secara usaha sendiri. Pergi kedai auntiy di Plaza Campbell, borak dengan abang atau brader-brader. Ada sekali tu saya tanya hal-hal rok di kedai kaset di Balakong. Tapi haram Cina kedai tu tak tahu apa-apa. Terus saya banned kedai tu. dah tutup dah pun kedai tu. Padan muka.

Pada pendapat saya budak-budak sekarang untung. Mahu belajar hal-hal rok menag senang. Tapi saya sedikit kecewa kerana rok yang mereka tahu hanyalah Bangfes dan juga 'everyday Im shufflin'. Itu bukan rok, itu benda lain. Malas saya nak komen.

Secara konklusifnya saya masih rok sampai kini. Pegang gitar masih ada gayanya. Cuma seluar je kena ekjas sikit supaya dapat muat. Oleh itu nasihat saya kepada remaja zaman sekarang kalau nak rok, belajar dulu betul-betul. Masuk universiti dan jangan lupa tolong mak ayah di kampung.Sekianlah daripada saya.

P/s - Apa cerita Aziz Bari?

Sunday, October 16, 2011

Thursday, October 13, 2011

The Boss

Ini ialah The Boss


Tapi ini lagi Boss




I salute you BOSS

Wednesday, September 21, 2011

pindah

  • Kebelakangan ini saya tidak lagi aktif menulis blog.
  • Bukan malas tetapi sibuk mengejar benda-benda duniawi seperti gaji, projek paper dan manchester united.
  • Jadi saya terasa seperti mahu berpindah.
  • Amacam?

Tuesday, May 31, 2011

The ginger prince


Do you who is Van Nistelrooy's striking partner in FIFA 2001? The answer is Paul Aaron Scholes. Why yes he is a midfielder, but in his day he can play the supporting role or some people would could "in the hole".

He is a graduate from the famous Class of 92. This Salford born fella created the core of the one of the greatest Manchester United team in history. An accurate passer of the ball and know when to take a shoot, he is yielded as the greatest England midfielder of his generation. Even Lampard is seen as a school boy if he were to be compared with Paul Scholes.

Whenever I play PES or FIFA, he never let me down. He has what I called "sepakan berapi". Just push the button until the meter is half full, you will surely get a goal. Nobody can catch Scholes' bomb!!


We will surely miss you Scholes. You have been a great player for Manchester United. Thank you for a glorious 16 years.

Below are some comments from fellow professional on The ginger Prince:

Micah Richards : "He's always in the right position, always seems to be at the end of the box when the ball drops in. The complete midfielder - when he's fit, he's the best. Some go missing but he's in the right place at the right time. He's my favourite player."

Edgar Davids : "I'm not the best, Paul Scholes is."

Cesc Fabregas : "He is the one whose level I aspire to. He is the best player in the Premier League."

Michael Carrick : "Paul Scholes is just fantastic. When you play alongside him, you realise what a special talent he is."

Sunday, May 29, 2011

Final II

Komik Troll oleh saya sempena Final. Semoga Alex Ferguson win lagi. Keh2

Friday, May 27, 2011

Nokia

Back in 2001 when you said you are using Nokia phone, people will surely salute you. "Wah...man..you pakai Nokia Sabun. I wanna buy Nokia Daun. Really good phone loh!". Sadly it is an old story now. Nobody likes Nokia anymore including me. The Symbian OS doesnt have what it takes to at least be at the same par as Blackberry,Android or Iphone OS.

Since nobody really care about Nokia anymore, the company decides to make some ridiculous phone that nobody cares to look at it let alone to buy it. Let me introduce you to the latest instalment of the ridiculous Symbian-phone-series.



Ladies and gentlemeng (bunyi Rosalinda) this is Nokia ORO. What's new? Well, for a start the body is covered with 18ct gold. Plus the rear cover is made from real leather. Interesting eh? Sadly that is just the outer part of the phone. Inside you will find nothing new since it is just the same-old-and-lame Nokia C7. Lame!!

According to Nokia this is the phone for people who are concious with their social standing. In other words, this phone is for the rich people who got nothing good to spend their money on. Hipster toksah berangan nak beli Nokia ORO. It costs around USD 1,126 and will be launched in selected country around the world.

They you have it. Another sign that Nokia is getting crazier and not the same power house as they used to be. Change Nokia. Change. Ask Obama for some advice. haha!

Credit Engadget

Youtube

Youtube was first introduce to the world in 2005. In 2006 Google bought Youtube for estimated value of $1.65billion. Since then million of videos had been uploaded to Youtube. What started out as a modest project has turned into a multimillion dollar industry.To celebrate its sixth birthday Youtube released poster that contains amaing stats about the website. Check it out!!


48 hours of video per minute? WTH man. Its like 2 days of recording. Can you imagine how many recording is uploaded per day? You do the math. Maybe in future, archeologist need not to find fossils to understand how the past people live. All they gotta do is log on to Youtube. Archeologist becomes Youtubelogist. Cool eh?

Credit to Lowyat

Wednesday, May 25, 2011

Troll



Some troll comic from lowyat.com. Credit to them.

Melayu

Tun Dr Mahathir kata melayu mudah lupa. Masa tu marah sungguh orang Melayu. Katanya Mahathir kutuk Melayu. Mereka tak mau terima kata2 Tun Mahathir.

Memang melayu tak mudah lupa. Tak percaya lihatlah buktinya:

  1. Melayu tak lupa nak berhibur. Ini memang champion. Mana pernah lupa. Rata-rata kalau buat kajian segala jenis bentuk hiburan adanya orang Melayu. Lakonan, nyanyian, ahli kelab malam, ahli rempit dan termasuk juga ahli lorong2. Melayu tak putus2 mengisi jawatan kosong di atas. Jadi mana bukti Melayu mudah lupa?

  2. Melayu tak lupa pasal kuota. Ini pon tak pernah dilupakan. Malahan diperjuangkan habis-habisan. Pantang ada yang datang meminta secebis dua, melenting mereka. Belajar nak kuota, buat rumah nak kuota, melabur nak kuota malah nak baja tahi lembu pun nak kuota. Superb.

  3. Melayu tak pernah lupa nak berbalah. Santau sana, fitnah sini, video seks sana, murtad sini. Bak kata Abe Kelate "Kalu gocoh, memang nombor satu!!". Tu belum kira kumpulan kepentingan. Anda amno, pas,perkasa, kita, kami,dia, saya dan paling baru Kumpulan K-Pop gula2. Macam celaka!

  4. Melayu tak pernah lupa nak masuk Akademi Fantasia. Rujuk point pertama. Nuff said.

Berdasarkan maklumat di atas ada betulnya jika orang cakap kata2 Tun Mahathir salah. Lupa? Mana ada meh..!!

Sebenarnya ada banyak lagi. Malas tulis.

P/S - saya Melayu.

Meng Yu

I grew up with this crop of player. I learned what is Manchester United and football by watching them on field. There were the core of the club. Now there are only two players left but they are well into their twilight of their career. Another is the toffees' captain. So long lads. I will always remember the class of 92. Legendary!!

Tuesday, May 24, 2011

First time

In my life there are many memorable first time experiences. Here are the top five of my first time experiences.

  1. My first bike. Im a proud owner of Yamaha Lagenda. It is the first engine-powered vehicle that I own. It is a gift from my dad. With my bike, I ride the bumpy road of life. Its a damn good machine. Never let me down. It call it "my baby".


  2. My first job. Right after SPM, I worked at McDonalds. Technically, it was not my first job. My first job was at KFC. (yes, I had worked at both KFC and McD). But still McDonalds was the most memorable place for me. Together with my colleagues, we opened McD Taman Connaught. RM800 per month is heaven for an 18 year old boy.


  3. My first guitar. I spent my PTPTN money to buy a nice guitar. Ever since I knew what is rock and roll, I always fancy to have my own guitar. At last, on 2006 I bought my first guitar. The sound of the guitar is soooo sweet i tell you.....


  4. My first dean's list award. I am not a realy brilliant student. Therefore dean's list award is rare for me. But on 2007, I managed to work my ass to get the award. Looking at my exam's result, I almost cried thinking of the effort I had to put to get to that level. FOr once, I feel like im a genius. Haha.


  5. My first time to see you. The place was at a karaoke center. I still remember seeing you for the first time. For me you were the cutest girl in that room. I curi2 took few of your pictures. Haha. Few months later, your are my ANGEL. I love you baby. ;)

Sunday, May 8, 2011

Why should I?

Heyya. This is another video fro WongfuProduction. You know, the guy who made the hit video about relationship and stuff.

This is another video from them. Its funny and secretly tells you something about your stinky habit. So what your motivation? ;)

Tuesday, May 3, 2011

An inception

Once I met a wise men
Who never shout nor yell
I wonder how he can be so calm
Amidst the chaos and storm all around

He told me a story
A story of a great person and his virtue
Who had a great heart and soul
Who always wanted to put everything in its rightful place

The person in the story was man a great
I wish I could have him as a friend
Better still, I wish I am the man
A great man with a big heart

I bid goodbye to the wise men
As he walk away he waved his hand
For a moment I just stood still
Thinking whether the wise men is the great man in the story

Tuesday, April 26, 2011

Its about life

Its a very "true" video that touches everyone who had been or is in a relationship. Virgin pls dont watch this. You wont understand shit. Haha

Monday, April 11, 2011

I like ninja

This is a random video that I found n youtube. Its about a day in a ninja's life. It is fun to have a good laugh once in a while. Enjoy!!


Wednesday, April 6, 2011

Sucker Punch

  • Since the first time I saw Sucker Punch poster I fell in love with the movie. I guess its a movie that full with babes that can surely kick your ass and give you one or two sucker punches.

  • Yesterday I realized my dream of watching that movie. I got to admit that its not for the simple minded. You have to think and re-think in order to make sense of the movie.

  • Since my hommies and I considered ourselves as the not-so-simple-minded people,we tend to discuss the movie from our very own perspective.

  • Abok says " The whole movie is a metafora. Those three-layer scenes need to be understood carefully since they are related with each other. Its about the power that one posses that enables one to do what ever they want to do". Abok loves to talk deeply.

  • Anep continues- "I love the movie. It is full with action and drama. I like the part where the characters are in a war zone. I love Rocket the most!!"

  • Listening to my hommies talking make me realize that everyone has their own perspective when it comes to something. That makes our life colourful because everyone is different.

  • As for me, if you ask me about the movie I would only say " Babydoll my first. Amber my second. Vannesa Hudgens can come in third". Keh2.

  • Sometimes being simple minded is okay. ;)

Monday, April 4, 2011

Komunis

  • Masa belajar dulu, selalu lepak mamak. Nama mamak tu Darul Ehsan. Mungkin sebab kat Selangor nama dia macam tu.Kalau kat Sabah mungkin nama dia mamak di bawah bayu.

  • Mamak kat sana tak lah hensem mana. Sekadar sedap mata memandang. Kira ok lah. Kalau tak sedap mata memandang boleh bawak marah. Bila marah tak selera nak makan. Tak selera makan buat apa lepak mamak. Tak gitu?

  • Selalu lepak dengan kawan2 satu course. Itu je kawan yang ada. Keh2.

  • Ada satu masa tu tgh sedap makan roti tampal, datang satu pak arab ni. Dia pakai jubah putih. Ketayap warna putih. Janggut pun putih. Badan sedap2 kalau nak masuk gusti.

  • Datang2 dia terus duduk kat meja kami. Belum sempat kami cakap apa dia dah buka mulut. Ada bunyi2 arab. Aq cuba dengar dengan teliti. Mana tau dia baca surah lazim. Aq memang hafal. Tapi sepatah ponn aq tak paham. Kami sabar. "Dia mengaji kot", ujar Syameer.

  • Selepas abes dia bahasa Arab kan kami, dia tiba2 cakap bahasa inggeris. Kami sebagai budak2 TESL memang wajib paham bahasa ni. Mula2 susah. Tapi lama2 senang. Pernah sekali tu aq chat sama Christian Bale. Sekali tu Christian Bale tiruan. Memang terbakar.

  • "Please help our brother in Afghanistan. We are Muslim. We are brother", aq buat2 tak dengar sambil siul lagu grup Brothers. Tahun 90an dulu diorang memang up.

  • "Help us to fight communist in Afghanistan. We need your help brother", ujar pak arab tu lagi. Kami dah segan2 malu. Pak arab tu cakap sikit punya kuat. Sampai satu Darul Ehsan usya kami. Cis.

  • Dengan muka tak rela Syameer hulur duit dua ringgit bagi sama pak arab tu. Dalam hati aq pasti lepas ni musti Syameer nak pinjam duit sama aq buat beli Dunhill. Cis. kena kat aq balik.

  • Lepas dapat duit pak arab tu berlalu. Dia tak pulak mintak sama orang lain kat Darul Ehsan.

  • Kami sambung makan. Tiba2 aq bersuara "Eh. Kat Afghanistan ada komunis ke?".

Thursday, March 31, 2011

High school

Gambar hiasan
  • It is funny to see how people change over time. If you are really observant, you can see this real-life play right in front of your eyes. Warning, you might be smiling or laughing alone all the time. Haha
  • My high school was a notorious one. It was full with gangs and angry+confused teenagers. Seriously. One of the gang was called Geng Sikat & Cermin. The gang was named that way since they literally bring their own comb and mirror to school. When I say mirror and comb, please be reminded that it was the biggest mirror and comb that you could ever bring to school. As you can guess their man activity was to comb their hair every 30 minutes. Yes people. I am serious!
  • Well, actually they are not so bad ass. All of them were in the same class with me. But being fat and had not so great hair made me an outsider of that group. The gang continued their activity for one whole year. The next year the gang was dismantled since many of them changed class.
  • Nowadays I still keep in touch with some of the gang. They even become my hommies. No more extra large comb and mirror. They all have become somewhat "normal". One of them is an engineer and the other is busy with preparation for his wedding.
  • Sometimes when we have our teh o ais session, we will talk about the good old days when their hair looked like Tomok wanna be. Its a great laugh for us.
  • Its funny how people change. Aite?

Wednesday, March 30, 2011

Train


  • When I was a student, I usually took train whenever I wanted to go to the metropolitan city of Kuala Lumpur.
  • It was an easy option for me since I really dnt like the idea of "rempit-ing" through the busy traffic. You know how traffic is in KL. Pain in the ass!
  • As an ardent user of train I used to remember all the station there are in or outside KL. KLCC? Midvalley? Lot 10? You name it. I can instantly draw an imagery train route inn my head. (except for OU. It seems that no one can reach OU by public transportation. Kan? haha)
  • As time flies, riding (is this the correct verb?) train is a rare activity for me. Its all because I own a damn cute white MyVi. Yes, analogically, I dumped the huge big ass train for the lovely white-complexion car. Haha.
  • Not until last week, I found it really amazing to be back in train. This time I was not alone but I was with my Angel. Me and her decided to ride the train for fun. We took an LRT from KLCC and stopped at KL SENTRAL. Then we jumped on the MONORAIL from SENTRAL to BUKIT BINTANG.
  • It was really fun to see my Angel by my side on the train. But pitty her because she is all sweaty as a result of the long journey.
  • All in all it was a great day. We explored KL in a way that we have never think of before. I am all in if she asked me for another train ride.
  • Choo.choo...~ ;)

Monday, March 21, 2011

Them Americans

American called themself the most powerful nation on Earth. They are so big that they couldnt care less about other people or the world. For all they know they are great and others are just way to primitive for them.But its not true at all. Watch the video as Americans make fun of themselves. HEhe

Saturday, March 19, 2011

Mario

This video is seriously cool. Top class! It brings back the old memory when i was a naive-young boy and Micro Genius was the Mo-fo back then. Enjoy!

Thursday, March 17, 2011

An old joke

There was a Swedish lady married to an English gentleman and they lived in London. The poor lady was not very proficient in English, but managed somehow to communicate with her husband. The real problem arose whenever she had to shop for groceries.

One day, she went to the butcher and wanted to buy pork legs. She didn't know how to put forward her request, and in desperation, lifted up her skirt to show her thighs. The butcher got the message and the lady went home with pork legs.

The next day, she needed to get chicken breasts. Again, she didn't know how to say, and so she unbuttoned her blouse to show the butcher her breast. The lady got what she wanted.

The third day, the poor lady needed to buy sausages. She brought her husband to the store.......... so what did she do?

??

??

??

??

??

??

??

What are you thinking?

??

??

??

??

??

??

??

HellOOOooooooOOOooo, her husband speaks English!!

Sunday, March 13, 2011

March

Bulan ini banyak akiviti-aktiviti yang power. Kalau sebagai remaja aktif memang susah nak duduk rumah sepanjang bulan March ni. Tapi kalau budak2 skema diorang lagi senang duduk rumah. Orang miskin pun begitu.

Mula-mula ada movie yang bakal mengalahkan 2 Alam iaitu Merong Mahawangsa. Movie ni dijangka besh sebab ada banyak babak perang2, gaduh, paranawei. Selain itu awek2 pasti tidak mahu terlepas melihat tubuh Stephen Rahman Hughes. Kecur air liur. Dan yang paling penting pengarahnya kacak dan tak pakai bow tie. Sama2 kita nantikan.



Lepas itu ada lagi kegilaan gadis2. Ini memang tengah trending sekarang. Bukan sahaja di twitter tetapi di Facebook, Myspace, Friendster, Hi5, Hai-O dan banyak lagi. Tak lain tak bukan beliau ialah Justin Bieber. Beliau bakal mengadakan konsert di Malaysia. Harap2 beliau tak bukak baju semasa konsert. Kalau tak gadis2 jadi wild. No wonder la Bunkface skang suam2 kuku je. Biebier Mania!



Tapi dalam banyak2 event bulan March, ini event paling power. Kalau lu orang tak join memang tak sayang nyawa la.


Kasi a can beruang Panda, Koala, Beruang kutub, Kongkang dan manusia hidup dalam alam yang sejuk sikit. Remember. What you do count.

Tuesday, March 8, 2011

Bola lagi

Ini entri pasal bola lagi. Apa boleh buat. Gua kaki bola.

Ada satu malam tu gua lepak tempat baru. Kawan2 ajak. Tempat lama dah tutup. Rindu kat bangla yang selalu amik order tu. Memori..ah..lupakan~

"Jom main bola", ujar Uzer atau nama manjanya Papa Panther.
"Geng mana? Sapa ajak?", balas gua mantap. Bab-bab bola ni tak boleh bawak main. Hati gua selalu terpengaruh. Mujur gua tak senang terpengaruh dengan dadah atau kelab malam.
"Ben ajak", balas Uzer sambil tunjuk ke arah Ben. Ben sengih malu2 kucing. Cepat2 gua alih pandangan.

Gua pun setuju dengan cadangan power tu. Balik. Pakai jersi Harimau Malaya, sarung but Nike gua terus cabut. Lalu depan cermin ada iras2 Bung Mokhtar, buan Moktar Dahari. "Damn!", dengus gua perlahan.

Sampai2 je gelanggang dah penuh. Adat orang melayu sampai lambat. Sambil duduk menunggu giliran gua analisa setiap pemain. Gua memang mcm ni. Tak suka tgk bola kosong. Mesti ada elemen ilmiah. Hebat2 mamat2 yang main malam ni. Ada macam Messi, ada macam Ronaldo tak lupa ada juga macam celaka main. Barai abes.

Setelah beberapa round main gua dah rasa panas. Roh pemain2 hebat dunia dah meresap. Gua dapat rasakan lepas ni gua akan jaring gol. Jangan main2. Gua dulu pakar sepakan bebas kelab Colour Blind (ini team lagenda). Tibalah round gua main lagi sekali. Tapi malang. Oleh sebab dah dua round jadi striker, gua terpaksa turun pangkat jadi keeper. Bagi can budak2 lain menyinar. Diorang pun ada impian. Tak baik hancurkan impian mereka.

Bola bergolek dengan laju. Pantas permainan kali ini. Mamat team lawan tengah bawak bola. Gua usya mamat ni dressing dia berat ke mamat shuffle. Kasut kaler fancy. Gua tahan sabar. Boom!!! Sekali satu sepakan padu dilepaskan tepat ke arah halkum gua. Dunia jadi gelap. Tekak rasa mcm pedih2. Gua tunduk buat2 mcm profesional. Dia punya sakit tak payah cakap la. Terasa macam halkum gua senget sebelah. Silap haribulan hilang nyawa.

"Okay. Gua okay", balas gua perlahan. Tapi gua sedar satu perkara. Suara gua dah macam Anuar Zain. Dalam diam gua mula memikirkan untuk bertukar karier menjadi penyanyi kelab yang tersohor.

Saturday, February 26, 2011

Content analysis of the craziest game on earth

  • Aq mula kenali futsal pada tahun 2004. Masa tu futsal tak power macam sekarang. Susah nak cari Sportplanet atau pun Futsal Perabot.
  • Dalam masa beberapa tahun futsal mulai digilai ramai termasuk aq. Siang malam futsal. Kadang2 yang xde fashion sense pakai kasut futsal pergi kelas atau jalan2 kat Midvalley. Cmon.
  • Sepanjang penglibatan aq dalam arena futsal, aq telah membuat kajian mengenai jenis2 player futsal. Jenis-jenis ini tipikal dan boleh di dapati tak kira di Sportsplanet Ampang atau pun Padang futsal terbuka Bota Kiri. Berikut ialah jenis-jenis player mengikut pengamatan aq:
1. Player jenis jantung kecik



  • Ini jenis player yang kalau datang gelanggang akan masuk dulu. Dia yang dulu pakai kasut. Dia dulu sapu minyak panas. Dia dulu mintak bola kat abang jaga court. Dia juga akan jadi orang mula2 sekali test angin bola. Kalau lembik sangat boleh kompelin. Tapi malangnya jenis ini akan cepat pancit dan akan volunteer di substitute ketika perlawanan baru menjengah minit ke 10. Pancit katanya. End up jadi manager di luar court jerit2 marah orang sepak tak kena.
2. Player jenis SS


  • Ini pulak jenis yang power. Main memang power. Dia punya jenis skill memang tak terfikir oleh orang biasa. Kaki silang2, bola lekat atas buku lali, Lambung bola atas dada, sepak tak pandang. Tu dari segi skill. Kalau gaya pun dia menang. Rambut pacak. Baju sleeveless. Seluar three-quarter jenama NIKE dan kasut yang di endorse TORRES atau RONALDO. Tapi sayang, jenis ni memang SS. Gentel lagi bang, gentel sampai luar padang. Bangang.
3. Jenis badan besar


  • Ini jenis kesian. Selalu di diskriminasi. Memang fikiran orang Malaysia teruk. Asal badan besar je main bet. Badan besar main Keeper. Ingat orang badan besar tak tau gelecek bola ke? Mereka pon ada hati dan perasaan. Gua cool. Gua xkesah jadi bet sebab gua power dan ada teknik zero degree passing.



Dan paling tak sedap sekali dalam jenis-jenis player futsal ialah.....


4. Jenis datang lambat atau tak datang langsung

  • "Hello. Mana?" "Aaa...hello..hello..kami otw..otw. Sabaq sat." Kroih..kroih.. tido balik pon sedap.
  • Memang mintak penyepak.

Thursday, February 24, 2011

Remaja


Dulu remaja tak perlukan Bunkface dan Ipad untuk menjadi gembira

Wednesday, February 23, 2011

Apa?

Bulan dan bintang berbicara lagi
Katanya ku sendiri
Sepi malam tiada berteman
Tak sabar ku tunggu pagi
Untuk menguntum senyuman lagi
Ku sedar hanya sementara
Tak mengapa
Akan tetap ku tunggu jua

Mentari ku

Monday, February 21, 2011

Disclaimer

  • Tahu ini (2011) bukan tahun lompat.
  • Sila jangan salah fakta.
  • Harap maklum

Terfikir


  • Baru nak tidur. Tangan atas dahi. Teringat sesuatu.
  • Orang cakap tahun ni tahun lompat. Apa ye tahun lompat tu? Kenapa ada tahun yang harinya lebih?
  • Mengikut kajian pendek aq, tahun lompat ialah tahun dimana bulan Februari-nya ada lebih satu hari. Ini berkaitan dengan tahun kalendar dan juga tahun astronomikal.
  • Nak tau sendir baca sini.
  • Bijak sungguh orang dulu2. Pandai buat kalendar, meneliti pusingan bumi mengelilingi matahari dan menentukan masa. Bijak memang bijak. Tak macam orang sekarang. Suruh main Foursquare pun tak tahu. Bengap.
  • Tapi sebijak mana pun manusia dulu2, masih ada lemahnya. Berikut ialah kelemahan tahun lompat mengikut pengamatan aq.
  • Oleh kerana tahun ini mempunyai satu hari yang lebih, maka hari kerja pun lebih. Tak macam tahun2 lepas, tahun ini orang kena kerja lebih sehari baru dapat gaji sebulan.
  • Ini membebankan rakyat dan sekaligus menyebabkan "rusuhan piramid" akan berleluasa di seluruh dunia.
  • Mana aci. Kerja hari lebih. Gaji sama. Anak bini sapa nak jaga?
  • Begitulah pengamatan saya. Ketidakadilan ini perlu di bincangkan di sidang PBB.Minta pemimpin dunia bagi perhatian.
  • Hehe. Otak aq memang geliga. Rugi tak bertanding jadi MPP dulu2.
Credit to CartoonStock.com

Wednesday, February 16, 2011

Harapan


Adalah besar harapan aq untuk menatap band ini sebelum mereka merengkok tua dan tak bermaya. Semoga terbuka hati mana2 kementerian untuk bawak depa mai datang KL. Lagu2 depa bagus untuk semangat remaja dan mendokong wawasan satu malaysia. Sekiam.

Friday, February 11, 2011

Batista

  • Dulu gua ada satu kawan nama K-role ( nama samaran internet)
  • Kenal dia masa masuk UiTM dulu2. Dia dari Pahang. Takde kena mengena dengan Tok Gajah.
  • Dia ni badan kuat. Menurut cerita abang dia main besi. So dia pun ada jugak ikut2 main besi. Kegagahan beliau sering menjadi tumpuan ketika ada majlis2 yang perlu angkat kerusi ddan meja berat2. Ramai kata dia mirip Batista. Aq setuju.




  • Kadang2 dia rajin jugak smackdown Syameer dalam bilik kat Cemara. Hebat dia ni.
  • Tapi walaupun dia gagah tapi jiwa dia tak berapa gagah. Sebabnya dia kadang2 suka layan rap atau zaman sekarang di panggil hip hop.
  • Beliau dengar lagu ni dengar kadar2 yang banyak. Dalam sehari boleh capai 10 kali dia dengar. Betapa 'nigga' nya jiwa dia.
  • Antara lagu2 yang menjadi kegilaan beliau ialah Bone thugs and harmony- Crossroad. Di samping itu ialah lagu yang sangat klasik dan meninggalkan kesan mendalam terhadap jiwa aq. Silalah layan.


False hope and dream

  • I've been dreaming so much lately. What am I dreaming off? Its about my future.
  • Yes, as you grow older, you will tend to take the future seriously. Its not like when you are a young and hopeless teenager. The future seems like a distance entity and you just dont have the time and energy to care about it.
  • Bluerghh... I might sound boring and old. But believe me, even the most hippiest people around is thinking about the future. Directly or indirectly. Just take a look at John Lennon as an example.
  • Well, back to my story, I've been thinking about my future since everybody is canging. Physically, mentally or financially. LOL.
  • I guess to have a brighter future I need to work harder from now on. As the saying goes, a little step today could mean a big step for tomorrow. I believe in those words even I never know who said it.

Sunday, February 6, 2011

Realiti

Ini gambar otai
  • Man U kalah semalam
  • Aq steady je.
  • Aq masih tgk ESPN dan baca SOCCERNET
  • Inilah definisi lelaki sejati

Sunday, January 30, 2011

KECIK besar

Manusia tak pernah rasa cukup. Ada seringgit mau sepuluh ringgit. Ada Myvi nak Passo. Ada warta nak Pavilion. Lumrah manusia. Tak pernah puas apa yang ada. Kan?
  • Orang keta KECIK beria2 bikin kereta. Tukar rim, tambah spoiler, pakai sayap kapal terbang, sambung nos, impak maksima. Sampai Kancil jadi Watdefakisdatkar. Tapi orang keta BESAR tak de la sangat nak bikin2 ni.

  • Orang kerja KECIK rumahnya kecik, anak2 ramai. Hidup bersempit2 kadang nak tgk Akademi Fantasia sama2 pun susah. Tak feel. Orang kerja BESAR rumah besar2. Tapi anak2 ada2 orang je. Pastu haram nak ada kat rumah. Bukit bintang la,Hong Kong la, Broga la, Changkat la. Buat apa rumah besar2?

  • Orang badan KECIK kalau pakai baju mesti cari yang longgar2. Nampak berisi katanya. Tapi orang badan BESAR baju musti mau slim fit. Bagi nampak kecik katanya. Sekali bersin mau rabak baju. Gilak~

  • Orang gaji KECIK sanggup bergadai nyawa dan masa depan untuk membeli barang2 berjenama kalau tak pon barang rip off yang terdapat di uptown/downtown. Bagi nampak ada stail. Baru orang hormat. Masa beli mekdi orang speaking kat dia. Bangga. Orang gaji BESAR berlumba2 mau nampak vintage, old skool atau country. Baju besar2, seluar lipat bawah, beg koyak2, rambut xmau sikat. Sampai ada yang suka beli barang2 terpakai. Thrifting katanya.

  • Geng KECIK cakap geng BESAR tak true. Lupa daratan. Tak ingat perjuangan. Tak membantu. Sell out. Geng BESAR cakap geng KECIK tak true, poser, dan watedehel.
Ok point last tu agak tak paham. Ada aq kesah?

Thursday, January 27, 2011

Pengalaman

  • Dulu2, dalam awal bulan dulu aq ada pengalaman ngeri tapi cool.
  • Itu hari masa Angel masuk ward, aq pegi makan kat Kampung Baru sorang2.
  • Dalam hati dah aim nak senduk tempe goreng sambal dia. Sedap. Sedap sampai kalo Lisa Surihani lalu pun aq xberapa nak kesah. Dia berlalu dengan muka hampa. Cis~
  • Lepas senduk nasi, tempe, kasi tuang sikit kuah kari dan telur masin aq bertekad untuk cari tempat duduk.
  • Orang ramai. Biasa lah time lunch. Kalo tak ramai orang panggil time puasa.
  • Sana meja panjang2. Satu meja boleh pakai dalam 8 orang. So kongsi meja ialah perkara biasa.
  • Aq nampak satu tempat. Nyaman je tempat tu. Kat hujung kanan ada 3 orang brader pakai jaket duduk layan ikan bakar. Aq pilih hujung kiri.
  • Satu persatu suapan padu aq lakukan. Tapi makin lama aq rasa makin tak selesa.
  • Ini sebab makin lama geng2 brader tu makin ramai.
  • Puncak klimaksnya ialah sebanyak 8 orng brader2 member tu duduk semeja dengan aq. The worst part is mereka semua polis dan rambut flat top.
  • Terus rasa menyesal tak ajak Lisa Surihani makan sekali tadi. Damn~

Wednesday, January 26, 2011

Semua orang

  • Buka semua orang senang. Ingat tu.
  • Tak semua boleh buat loan gomen beli SAGA FL bumbung hitam.
  • Tak ramai yang mampu makan KFC set ayam 3 ketul tambah Cheesy wedges.
  • Bukan keseluruhan orang mampu update status Facebook guna handphone.
  • Tak semua mampu beli seluar lipat bawah dan kayuh gerek.
  • Bukan semua mampu lepak Pavilion dan kepit Ipad kat celah ketiak.
  • Tak ramai mampu naik bukit broga.
  • Ingat tu.
  • Kalau ada senang sikit tolong orang lain.
  • Kalau ada duit lebih bawak2 sedekah kat akaun bank aku.

Friday, January 21, 2011

Gila

  • Who ever said that shopping is a good stress reliever must be a filthy rich person or someone who is plain crazy.
  • Last week I almost burn a few Ks because of shopping. But since Im quite a religious (in shopping term) guy, I ended up buying nothing. Thank god!
  • The first incident occur when I was at The Mines Shopping. The purpose I was there was to grab a quick lunch with my angel. But as the saying goes "tak kenal maka tak cinta" I fell in love with a notebook. I have to admit that Im in the mood to buy a new notebook, but it doesnt mean Im ready to buy one.
  • After 30-minutes of discussion with the tokey, I managed to escape alive without buying anything from the store. Fuh~


  • The second incident happened yesterday when I accompanied my Abang to a workshop.
  • "Abang kasi tukar rim la. Kita kasi harga murah punya." Once again my heart stopped when I saw this heart-stopping deal.
  • Geez..... I dont know...maybe its time for me to do something with my car. Its been a while since I wanted to upgrade my car's exterior look.
  • "Murah punya abang. Kasi pasang ini rim, kereta abang nampak naik". Im sure what the tokey said by naik is my car will look somewhat like the car from Fast and furious, if not better.
  • After 20 minutes and 45 seconds I made up my mind. "Saya tak mau tukar. Saya nak beli laptop". Im saved. Haha.


  • Well, that was two not-so-stress-free incident that I encountered in regard of shopping. I just cant imagine I bought two things worth of few Ks which I never wanted to buy in the first place.
  • Call me cheap, call me stingy. Shopping is not for me. I rather stick to surfing FB all day long. Stress free and its totally free. ;)

Tuesday, January 11, 2011

New Year


  • It is still not to late to talk about new year. It is still new year isnt it?
  • Well, this year I hope it will be a great one for me, if not fantastic.
  • Adding up to my new year resolution is that I want to do something that is academically challenging. I can be anything. Writing a term paper, publishing a journal, writing project paper or even take up course that I never think off before.
  • I have lots of reason to be happy this year.
  • Firstly my life is quite okay. No major complaint. No major complaint. Cant ask for more.
  • Another reason to be happy is that I have my angel on my side. My angel is a special one which was created especially for me. Cewah!!
  • As for my new year present, she gave me something priceless. Take a look at the picture. Its priceless. Nuff said.
  • :)

Friday, January 7, 2011

Isu

  • Sudah hari ke tujuh bulan pertama tahun ke sebelas milenia. Baru perasan aq jarang menulis tahun ni.
  • Dulu azam dalam hati mau jadi blogger terkenal setaraf Anwar Ibrahim. Tapi godaan dari tv, kerja, iphone serta awek membuatkan aq terpaksa menduakan impian ini.
  • Tahun ni nak tulis blog berat2. Kasi deep sikit. Baru orang hormat blog aq. Pastu suma pakat jadi follower. Bila follower ramai boleh eksen sama Kepah.
  • Jadi isu kali ini ialah berkenaan dengan perkara yang orang selalu di debatkan di dalam Malaysia.
  • Kenapa orang melayu, especially lelaki kurang maju? Kenapa kat IPT kurangnya lelaki melayu? Kenapa mereka memilih jalan rempit walaupun banyak filem rempit yang memaparkan hero akan eksiden di penghujung filem?
  • Setelah kajian mendalam dijalankan aq dapati terdapat banyak faktor. Salah satunya ialah lagu2 Melayu memang banyak berunsur self defeating.
  • Tak percaya? cuba perhati lirik2 lagu ini.
Kita... terpaksa berpisah untuk mencari arah
Kita... dipukul ombak hidup alam yang nyata
Engkau jauh meniti puncak menara gading
Yang menjanjikan hidup sempurna
Tapi aku hanya tunduk ke bumi
Hidup tertekan

Dapat ku bayangkan kau mula berubah
Bila di puncak menara gading
Sedangkan aku hanya mampu bermimpi
Untuk ke puncak seperti mu

Senyuman mu satu azimat
Buat diriku yang hina
Manusia terpinggir melarat

  • Demikinalah beberapa contoh lirik yang dikategorikan sebagai self defeating. Gejala ini dikesan bermula dari awal 80an merebak ke 90an.

  • Band post-rock circa 1980an

  • Tidak diketahui mengapa trend begini begitu berleluasa. Mungkin ketika itu ekonomi gawat atau pun pinjaman MARA dan PTPTN susah dapat. Jadi ramai lelakiMelayu hidup berlumpur dan melarat sementara awek2 mereka belajar di menara gading kerana abah2 mereka ada "cable".
  • Oleh kerana keciwa dengan pinjaman, ada pula lagu2 sebegini, ramailah lelaki melayu menjerumus ke alam rempit dan juga dadah. Ini kerana untuk join grup ini mereka tak perlu isi borang dan mintak cop ketua kampung. Senang.
  • Apa2 pun zaman dah berubah. Rempit dah berkurang. Mereka dah convert menjadi shuffler atau pengunjung kelab malam.
  • Mereka lebih gemar mendengar muzik2 "layan" sambil menempah maut. Ini juga berkait rapat dengan pilihan muzik masa kini yang sukakan Justin Bibir, Bunkface dan juga DJ-DJ"techno trash".
  • Oleh itu dpatlah dilihat bahawa pengaruh muzik amat kuat untuk kehidupan orang Melayu. Di sarankan agar kerajaan memantau fenomena ini dan radio2 tempatan dapat memutarkan lagu Roy "Ratnaku" dengan lebih kerana lagu beliau mempunyai unsur2 nasihat.
P/s- Ini ialah entri motivasi. Sesiapa yang marah sila pergi ke blog marah2. Sekian.

Wednesday, January 5, 2011

dua kilo sebelas

One of my last year's resolution. Achieved!!
  • Aaahhh..life is back as usual. Im on the similar trail that I rode on last year.
  • The feeling is just the same.
  • Its been a human race ritual to have a new year resolution. Every year, some never fail to have new resolutions even they failed countless time to achieve it. Its okay. Human are creature of habits. So we tend to do the same thing year by year.
  • As for me, I dont have any specific one. I guess my last year's resolution had been achieved successfully. Yes. Im damn proud of myself.
  • But after a while, I guess I have few resolutions afterall.
  • Firstly, I want to save up money as much as I can.
  • Secondly I want to finish my M.A
  • Lastly I want to fell in love with my ANGEL every day.
  • Cheezy aint it? Its just me. ;)

Followers