Thursday, April 29, 2010

Mai mengaji

Since the first time I stepped my foot at KPTM, I was surrounded by people from the northern part of Malaysia. We call them orang utara. Kepah a.k.a the writer of Blog hanjeng is from Jitra Kedah. Ayahanda or Encik Shahri is from Taiping but he has some relation with Kedah people. Lastly Fariz who spent 3 years staying at Merbok Kedah. Therefore you can see that everyday I will listen to Kedahan dialect.

After sometimes I managed to pick up bits and pieces of Kedahan dialect. Nowadays I talk like Kedah person eventhough my pronunciation is not 100% accurate. So i would like to sare with you guys some of the words or phrase tat I have learned from 3 of them.the explanation will be in Malays for I think it will be more precise and accurate.Here we go:

  • Sembang kemaih (kemas)- Frasa ini bukan bermaksud kita berborak pasal kekemasan seseorang atau sesuatu. Tetapi lebih kepada gaya dan isi percakapan seseorang. Seorang yang sembang kemas kadang kala di anggap sombong. Contoh ayat: Awat hang sembang kemaih sangat?
  • Berapa duit? - Frasa ini di gunakan untuk bertanyakan harga sesuatu benda. Contoh ayat: Blackberry ni berapa duit?
  • Kucin, dagin anjin - Jika anda perasan, huruf G di belakang ayat tersebut telah di buang. Ini memang kebiasaan orang2 Kedah. Depa tak suka huruf G gamaknya. Contoh ayat: Saya nak makan sup dagin.
  • Loklaq - Tak berapapasti degan ejaan. Tetapi maksud lebih kurang ialah seseorang yang cuai dan tak bertanggungjawab. Contoh ayat: Awat hang loklaq sangat ni Mat derih??
  • Hingaq - Sekali lagi tidak tahu ejaan sebenar. Ayat ini di gunakan bangi merujuk kepada sesuatu yang besar. Kebiasaannya badan orang. Contoh ayat: Tu minah tu, hingaq sungguh badan dia.
  • Mengaji- Maksudnya belajar. Apa jenis subjek pun. Bukan setakat mengaji al Quran. Contoh ayat: Kami pi sekolah nak mengaji.
Thats all I can recall for now. If I made any mistakes, please tell me especially orang utara. I hope one day I would be able to talk like one of them without any mistakes or hesitation

Ciao~


To do list

Today is Thursday, 29th April 2010. I have decided that today will be my productive day. Tonnes of works (ok, im exaggerating) are waiting for me in my office. So I choose to write my to-do-list on my blog so that I would not forget about it. Here t goes:

  1. Proofread work. I have to complete at least 20 pages for today.
  2. ENG 142 carry marks. Get the template from Kak Nor and key in the marks.
  3. Pay my PTPTN via cimbclicks.
  4. Find my converse shoes.
  5. Find article for mid term paper.
I hope I will manage to do it all. Thank you

Wednesday, April 28, 2010

Who am i?

I was raised with BSB. I wanted to be one of them .Nick Carter to be preciese. :P


But faith has it that I would be Billie Joe when I grew up.


Well, darling, rock and roll is in my blood. Its just me. ;D

Sinar mu

Sinar mu

Adakalanya pelayaran ini
Kelam gelap tiada cahaya
Hilang arah tuju
Alam bagaikan diam seribu

Hati mendesak, minda terhentak
Fikiran kusut, jiwa serabut
Ku pandang ke sana
Ku lihat cahaya

Terangnya menyinari
Menyuluh alam yang kelam
Bagaikan titisan air di padang pasir
Bersama cahaya kau hadir

Adakalanya mata yang jahil ini tidak melihat
Hati yang hitam tidak merasa
Tetapi kau masih bersama cahaya
Tetap menunggu ku di sana

Agungnya cinta mu
Tak pernah rasa jemu
Menyinari alam buana
Agar dapat ku teruskan pelayaran ini

Komplot jahat


  • Korang sedar tak? Evertyme kita on PC atau Laptop untuk membuat kerja, kita akan secara tak sengaja melencong ke sebuah lawan web interasi yang hip masa kini, Facebook namanya.
  • Benda ni bukan sahaja terjadi kepada aq, malah aq percaya kepad mereka2 yang beriman lemah dan mempunyai internet connection 24/7. Sebagai contih, sepatutnya sekarang aq buat kerja proofread tapi aq telah melayari website itu selama sejam. Lepas tu aq tulis log plak. Lagha btol.
  • Ini membuatkan aq tertanya2. Adakah Facebook ditubuhkan oleh Freemason.Golongan yahudi yang mempunyai niat jahat yang bersekongkol dengan syaitan seperti lusifer dan baphomet. Seperti yang kita semua tau banyak propaganda mengatakan Freemason ada di mana2 seperti di anugerah juara lagu, logo manchester united dan juga konsert fun fair.
  • Tiba2 aq rasa seram dan xberapa nak main Facebook buat sementara waktu.
Nota kaki: Freemason tu apa sebenarnya. Konpius aq!

Tuesday, April 27, 2010

Petua


Cemana nak bagi hilang perut lebihan dengan cepat? ada petua lain selain main futsal berjam - jam?

May datang lagi

  • Tulis blog. Tulis blog. Tulis blog. Aq suka tulis blog.
  • May datang lagi. Bulan May ialah bualn 5 dimana ia ialah bulan sebelum bulan enam. Maka kita semua patut bergumbira dengan bulan May yang menjelang tiba.
  • Pertama sekali hati riang kerana bebanan hutang bulan ini adalha kurang seperti biasa. Jadi hasil titik peluh tidak disalurkan kepdaa pemberi hutang yang bertauliah. Bajet2 dapat juga sambar Nike sweet classic klaer itam putih tu. Lama dah mengidam.
  • Pastu kawan2 ajak pergi Bagan lalang buat sekian kalinya. Dah 2 kali aq pergi, sumpah aq still tak ingat jalan. Bukan apa, asal pergi mesti malam. Lampu kurang tak nampak. Pastu jalan balik memang terbaik la. Masing2 melayan perasaan sebab perut dah kenyang berisi nasik lauk seafood. Maka dengan ini aq berazam untuk hafal jalan pegi Bagan lalang agar senang nak bawak kawan2 atau famili menjamu selera.
  • Lepas tu pulak, satu May nanti ialah hari pekerja. Ngam2 hari pekerja ada plak konsert Double trouble. Aq sambar terus tiket. Dah lama minat sama Search dgn Wings (minat Search kuat sket). Aq dalam proses menghafal lagu2 berhantu mereka. Nanti baru boleh sing along. Baru pakcik2 otai kata aq true. Bukan budak indie shuffle dan lain2 lagi. Kena blend in babe!!
  • Lagi apa ya? Bulan May ialah bulan harijadi ramai kawan termasuk aq. Harap2 tahun ni harijadi aq tetap lengang macam biasa. Tiada party mahupun sesi makan2. Sebenarnya tak pernah sambut pun. Paling kuat aq tulis blog paal diri sendiri. Haha.
P/s- Agak2 EPL sapa menang?

Friday, April 23, 2010

The longest line


In the darkest tunnel, it's nice to see a light, Not just a headlight, Like the one that's heading right for me. It would be nice if things could turn out right, Turn out right yeah, Don't think I'll ever see the day. I must have done something wrong, Or maybe pissed off God. I think of Chinese food when I think of life, That's sweet and sour, My life is sweet as saccharine. You know 3 week old milk and grapes are not, Not the same, No, I am the one Johnny Carcinogen. I must have fucked with some witch, In turn she cursed me, cursed my life. But officer that was a yellow light, The light was red, son, Insubordination, reckless driving, I must be wrong, this can't be right, I don't belong, this world is much too dangerous, For someone lacking luck, like me. At the end of the longest line, That's where I will always be, If you need to find me, just go to The end of the longest line.

Owh my~!

Oh my

Oh my

Oh my

I wanna run away, never say goodbye, i wanna shut the door and closing up my mind.

Comprehend?

Thursday, April 22, 2010

Weakness


  • Lately I realize something about myself. My attention span is getting shorter. It worries me very much.
  • Just now I had a briefing session with my coordinator. She talked about the up coming final exam. While she was talking I couldn't help myself from wondering around. I looked around the room and not paying any attention to her. I know its important but its hard to keep my head straight.
  • The same goes if I attend my master class at UPM. I could only focus for he first 15 minutes. After that my mind will take of to Spain or somewhere.
  • I makes me wonder what is wrong with me? I used to be a good student who can stay focus for the whole 2 hour class. But nowadays Im nowhere near my old self.
  • Is there something funny happening up there in my head? Or is it just a psychological condition? I dont have the answer.
  • I need to keep my act together. Stay focus or else I will fall from the path for it is a narrow and slim path Im walking on.
  • Izzat boleh!!

After

Plenty of time.

Nothing to do.

But...

Im not in your head. Am I?

Wednesday, April 21, 2010

Entry petang hari

  • Tik tok. Jam menunjukkan pukul 5 petang.
  • Waktu2 ini aq saspek ramai pekerja2 berada dalam 'standby mode'. Dalam kepala dah melayang2 kat benda2 luar pejabat seperti rumah, bini, anak, skendel, kucing dan juga nasi lemak antarabangsa.
  • Aq paham perasaan itu. aq salah seorang pekerja yang seringkali leka melayari sisa sisa waktu bekerja. Dalam otak aq dah terbayang sepinggan nasi sama lauk ayam goreng crispy. Memang itu target aq. Satu target. Satu Malaysia.
  • Aaaahhh~ cepat la sket jam. Lambat sgt nak balik ni. Sapa la yang pandai2 cipta satu minit tu 60 saat. Cuba kasi kurang sket. 15 saat ke. Cepat sket orang balik keja. Tu la. Masa buat keputusan tak pikir orang yang kerja pejabat. Huh~

Gambar

Setelah 3 tahun mencari, jumpa jugak gambar yang sesuai dengan head title blog ni. Amacam? Jeleskan?

Daring

Abok cakap penuh dengan daring sekali " Aq nak buat dokumentari pasal bas la. Sapa nak join?" Hebat sungguh perkataan dia. Sejak sebelum dia pergi negara orang putih, dia memang dah daring. Idea semua nak D.I.Y je. Aq agak itu pasal la muka dia ada iras2 spongebob.

Aq diam aje. Aq suka jugak masuk2 dokumentari ni. Busuk2 pun boleh masuk Youtube. Ada jugak awek Eropah tgk2 muka aq. Japanese look kata mereka. Tapi dalam hati aq melayu 100%. Yakin. Tak masuk youtube pon agak2 boleh buat tunjuk anak bini cucu cicit. Ada la modl nak meninggikan ego di kala umur beranjak ke usia emas.

Uzair yang duduk di seat belakang pantas menjawab ya kepada soalan daring Abok. Uzair memang macaam tu.Selalu setuju je. Senang. Kalo aq pengerusi pemuda UMNO aq kasi dia projek sikit. Baguih budak tu.

"Aq nak buat pasal bas punya tambang. Mahal sungguh. Dulu Rm2 atau RM4 je nak gi KL. Skang dah sampai RM8. MEmang celaka punya mahal", kata Abok sambil memandu Viva belia yang ada alarm system Touch n Go.

Sekali aq balas kata2 dia dengan daring " Aq nak buat dokumentari pasal birokrasi. Jom try book dewan".

Anda tahu apa itu BIROKRASI???

Tuesday, April 20, 2010

Curang

Curang depan mata tak lah sakit sangat berbanding curang di belakang mata. Renung2knlah dan selamat bercinta. ;D
You know its love when the tiny details about another person person, the ones that seems insignificant to most people, seem magnificent and incredible to you

Morning talk

  • Buzz! Buzz! Good morning!!
  • Its been a while since I last wrote something long/meaningful in my blog. Its not that I dont have any ideas, I just dont have the chance to do so. Its been quite a busy period for me. Especially when I have two major tasks waiting for me.
  • Studying and working, we you do it together, it will squeeze every bit of energy that you have inside of yo. Really tiring, mind lowing and emotionally challenging. Lucky me, my first semester has almost come to an end. At last I can see bright light at the end of long and dark tunnel. Haha, drama king!!
  • Eventhough I suck, I pray everyday that all my hard work would yield something good, at least for me.
  • In regard of my work, I have finish with my classes. Going to my my students so much. They are a great bunch! I wish best of luck to all of you and dont you ever forget whatever we have learned throughout these 14 weeks! (garang mode)
  • Well, that's all for now. I got another paper coming up this afternoon. Good luck to me. I will update more once I have finish with everything.
  • Tata Mr Blog.

Monday, April 19, 2010

Weekend

Walaupun weekend aq sangat sibuk membaca artikel dan jurnel, aq masih mampu menaiki banana boat serta membakar ayam bersama kawan2 setempat.

Pengalaman hidup yang besh dan murah (tak perlu guna duit banyak).

Terima kasih kawan2, Walaupun jurnel macma celaka,korang memang besh!

Sunday, April 18, 2010

Today

Today, April 18 2010, is a good day to be a red devil ;D

Sunday, April 11, 2010

Lawan biasa


  • Ini bukan blog ulasan bolasepak.kalo nak ulasan bola sepak yang bernas sila kunjungi blog ulasan bola sepak. Blog ini pasal hidup aq. Tapi ironinya aq mau menulis pasal bola sepak. Sebab bola sepak ialah kehidupan aq. Nampak tak hubungannya? Tak nampak sudah.
  • Malam ini Machester United yang gagah akan bertemu Blackburn. Perlawanan yang kalo berlangsung awal season bias2 je.Tapi sbb dah hujung season,sgt hebat. Perlu menang bak kat abek tengah Manchester yang mempunyai band hip hop, Rio Ferdinand.
  • Setelah tiga kekalahan berturut, setela berbakul cacian aq terima, aq harap malam ni Manchester menang agar dapat mengembalikan senyuman ke wajah baby face aq ni.
  • Aq saspek Park Ji sung musti turun malam ni.Ganding plak dengan Nani.Kanan dan kiri mantap.
  • Berbatov? Biarlah masa menentukan.....~
  • Sila rujuk tacticl sheet diatas untuk gambarajah posisi pemain malam ini.Ferguson email aq pagi tadi.Mintak pendapat.
  • Aq reply - "Ok-lah! But we could use one or two new players next season".
  • Siniskan?

Saturday, April 10, 2010

Some words

Tell me the secret
How he does it?
Effortlessly, miraculously

Tell me the secret
To get to your heart

Oooo...~

Dramatic comeback

Its not my best play.But its been a while since the last time. To be under the light is undescribeable. Words cant describe it.The feeling is just awesome.

I really should do this on regular basis. At least twice a week. Now that my Master classes have already finished, I have all the time in the world to do so.

Its definitely the greatest comeback. Yeah!!

Wednesday, April 7, 2010

Lepas ni rokok 14 dah takde.rokok 20 je.gua ingat lu orang baik isap dahda je terus.lagi cepat mati.pastu leh main kejar2 dengan polis.dapat jugak bagi tambah duit poket.memang kelas.

malam ni lepak nak nasiat mamat2 rokok meja sebelah.haha~

Punk quote

Im an outsider, outside of everything

Friday, April 2, 2010

Kau pergi

Al fatihah to Allahyarham Din Beramboi. My morning will never be the same again.

Thursday, April 1, 2010

Terima kasih Modread

Ok lagu tema sekarang ialah Neeruza Ozawa oleh Modread. Terima kasih Modread. Lagu lu memang tangkap jiwa. Memang celaka!

Sila klik disini untuk mendengar lagu Neeruza Ozawa

Cuti

3 more weeks to go. Tonnes of work to be completed.Am I happy with my life? I do.

A story

He spent all night long staring at the moon. His stare is empty and full with loneliness. "Why should I even bother? Its a battle that I'll surely going to lose", he said.

"But if you dont fight for it, you will never get it. That's one thing for sure", she replied. The girl stared at him helplessly as if she was looking at a dead body. Nothing much that she can do to help him.

"I've had my chance and I blew it. Now there is nothing left for me", he continued. ""Why you said so?", she asked. "I knew it from the way things go. I maybe dumb, but Im not blind".

There was a silent-awkward-moment for a few minutes. The she continued "Maybe its just the way it is. It might look different, but it is what it is. The real thing.You cant get the same thing twice I guess".

"Or maybe its a whole new thing. Different from what Im looking for", he said slowly.

"Maybe its time to let everything go". He continued without looking at her.

She nodded.

Followers