Thursday, April 29, 2010

Mai mengaji

Since the first time I stepped my foot at KPTM, I was surrounded by people from the northern part of Malaysia. We call them orang utara. Kepah a.k.a the writer of Blog hanjeng is from Jitra Kedah. Ayahanda or Encik Shahri is from Taiping but he has some relation with Kedah people. Lastly Fariz who spent 3 years staying at Merbok Kedah. Therefore you can see that everyday I will listen to Kedahan dialect.

After sometimes I managed to pick up bits and pieces of Kedahan dialect. Nowadays I talk like Kedah person eventhough my pronunciation is not 100% accurate. So i would like to sare with you guys some of the words or phrase tat I have learned from 3 of them.the explanation will be in Malays for I think it will be more precise and accurate.Here we go:

  • Sembang kemaih (kemas)- Frasa ini bukan bermaksud kita berborak pasal kekemasan seseorang atau sesuatu. Tetapi lebih kepada gaya dan isi percakapan seseorang. Seorang yang sembang kemas kadang kala di anggap sombong. Contoh ayat: Awat hang sembang kemaih sangat?
  • Berapa duit? - Frasa ini di gunakan untuk bertanyakan harga sesuatu benda. Contoh ayat: Blackberry ni berapa duit?
  • Kucin, dagin anjin - Jika anda perasan, huruf G di belakang ayat tersebut telah di buang. Ini memang kebiasaan orang2 Kedah. Depa tak suka huruf G gamaknya. Contoh ayat: Saya nak makan sup dagin.
  • Loklaq - Tak berapapasti degan ejaan. Tetapi maksud lebih kurang ialah seseorang yang cuai dan tak bertanggungjawab. Contoh ayat: Awat hang loklaq sangat ni Mat derih??
  • Hingaq - Sekali lagi tidak tahu ejaan sebenar. Ayat ini di gunakan bangi merujuk kepada sesuatu yang besar. Kebiasaannya badan orang. Contoh ayat: Tu minah tu, hingaq sungguh badan dia.
  • Mengaji- Maksudnya belajar. Apa jenis subjek pun. Bukan setakat mengaji al Quran. Contoh ayat: Kami pi sekolah nak mengaji.
Thats all I can recall for now. If I made any mistakes, please tell me especially orang utara. I hope one day I would be able to talk like one of them without any mistakes or hesitation

Ciao~


6 comments:

bareessence said...

em. hingaq tu bukan bising la ye??

huhu :)

bareessence said...

em. hingaq tu bukan bising la ye??

huhu :)

You Promise Me Ai said...

yup, hingaq means bising. contoh: "yang hang tegedik gedik duk hingaq macam kegha kena luku ni pasai apa?"

hi hi ;P

Mc Izzy said...

yeke? maybe dia ada dua maksud kot. bdk2 ni selalu je cakap hingaq badan.

tapi bising pon iye juge.kan?

Hajar said...

hingaq tu utk bunyi bising la..
cth: aku tak mau pi konsert double trouble, hingaq!

tambah lah satu:

segak:digunakan utk memuji kecantikan/kehenseman org.

"HK hang tak kenai ka? yang paling segak tu..."

Okay sekian.

Munky itu Hanjeng said...

hingaq bingaiq meleciaq ulaq melingkaq ataih pagaq jatuh dalam ayaq acaq piu piu piu piuuuuuu...

Followers