Tuesday, July 28, 2009

...

NORTHERN DOWNPOUR

If all our life is but a dream
Fantastic posing greed
Then we should feed our jewelry to the sea
For diamonds do appear to be
Just like broken glass to me

And then she said she can't believe
Genius only comes along
In storms of fabled foreign tongues
Tripping eyes, and flooded lungs
Northern downpour sends its love

Hey moon, please forget to fall down
Hey moon, don't you go down

Sugarcane in the easy mornin'
Weathervanes my one and lonely

The ink is running toward the page
It's chasin' off the days
Look back at both feet
And that winding knee
I missed your skin when you were east
You clicked your heels and wished for me

Through playful lips made of yarn
That fragile Capricorn
Unraveled words like moths upon old scarves
I know the world's a broken bone
But melt your headaches, call it home

Hey moon, please forget to fall down
Hey moon, don't you go down

Sugarcane in the easy mornin'
Weathervanes my one and lonely

aq suka lagu ni.
aq malas menulis

crdt to azlyrics.com

Monday, July 27, 2009

Heaven or Hell

Baru-baru ini cara penulisan blog aq sudah bertukar wajah sedikit. Tiada lagi bullet2 yang memisahkan idea-idea di dalam perenggan. Ramai kawan2 tanya mengapa? Jawapan aq seperti biasa "Suka hati aq lah". haha.Bukan bermaksud nak kurang hajar. Cuma melawak dengan nada serius. Kawan2 rapat faham la.Kalo yang tak rapat dan rasa tersinggung tu tak tau lah aq nak buat apa. Tak reti la nak pujuk2 ni. What de hell kan??

Ketika nukilan ini ditulis kehidupan aq dan Kepah, rakan sekerja aq, adalah amat tenat. Kami dijangkiti virus malas yang amat sangat. Ini semua berpunca dari keputusan pihak atasan memberi cuti kepada our beloved students. Seminggu depa tak de.Justeru itu, hari2 di kolej dipenuhi dengan aktiviti makan, berjalan di Alamanda, Pasaraya "Mega" Warta dan main Facebook. Bagi setengah orang mereka akan kata Heaven. Tapi bagi kami this is Hell. Bayangkan kepala ngatuk, bosan dan takde awek. Apa nak buat dalam keadaan macam ni. Dah a tgh hari tadi kami pekena nasi sepinggan sama air kaler2. Damn you!!

"Bosan!!" jerit Kepah mengisi segenap ruang bunyi di dalam bilik aq. "Mai pekena cendol kat mamak lori tu". Kataku tanpa memandang sekujur tubuh Kepah yang sedang menggeliat umpama godzilla. "I like!!" jawap Kepah sambil angkat ibu jari tanda setuju.

Owh aq call ayahanda join sekali.

Macam Hell kan hidup aq minggu ni???

Izzat 3

Being me is not that hard. I considered myself as a very simple guy with a mediocre needs. I never complaint about anything eventhough I am discrminated. For example during my time as a part timer at a bookstore in Shah Alam, my wage was deducted RM60 per month for the deposit of my uniform. All together it will cost me RM120 and according to my lovely manager, I will get back the money once I received my last payment. But in the end I didnt get the money back when I received my last pay as a bookstore keeper. Suprisingly, I didnt complaint at all. Im just plain lazy to go to the bookstore and see my lovely manager.Kira halal je la~

I also do not mind giving others what supposedly is mine. During my time as a student, I went for camping trips plenty times. Of course on a camping trip, me and my friends are required to sleep in a tent. I always give up my place in the tent and sleep outside. I feel more comfortable doing that. Plus sleeping with 4 smelly guys in a small tent is not a good experience for anyone,including me. Ahaks!

But at times, I do have complicated needs and unnecessary demands. I do want to own a Honda Civic,with a hot chick by my side and a gold credit card. Plus I would be nice if I have an expensive watch along with an i phone that has Garmin software inn it so I wont get lost in KL anymore. Besides that I would love to make Perhentian Island as my private hangout place. Owh,its really nice to dream ya? In the end Im just a simple guy with simple needs. So dont hesitate to buzz me girls. haha ;P

Sunday, July 26, 2009

Budget

I've received my first payment for my first job as lecturer last week. I didn't expect that the pay will come out so soon. Thank god. I am so excited and thrill when I see the pay slip. As if I am the happiest person in the world. Nevertheless, I need to use the money wisely.

Im buying a car. According to the plan, the car will be arriving next week. So starting from next month I have another commitment. The car would cost me a fortune. But I think, this is the right time to own a car. Owh, by the way, its a white Myvi. Cant wait to drive my own car.

Earning big buck is everyone's dream including me. So far I am satisfied with the pay that I get from my work. Beside using it for myself, I can also help my parents to pay the bill. Since I am staying with them, I need to do something for return. Maybe not much, but I hope it can lessen their burden.

All in all I would say that working is fun because at the end of the month you will be paid. But we need to be honest in doing the work. If we are being honest, insya allah the payment that we get will be halal.

Wednesday, July 22, 2009

Pekerjaan dan anda

  • Semasa jadi student part 8, iaitu 6 bulan yang lepas, aq jarang mengenal erti pagi dan berita semasa.
  • Bangun pagi2, berusaha keras mencari rezeki? Hell No!! Itu bukan aq. Penyiksaan tahap tinggi jika aq terpaksa bangun waktu pagi dan menjalankan tugas yang sememangnya aq tak suka.
  • Boleh dikatankan, pagi dan aq seperti air dan minyak. Memang tak ngam. Satu2nya hari aq bangun pagi ialah untuk pergi ke kelas. Tapi balik je dari kelas tidur semula.Assignment berlambak pon, tak pernah aq hiraukan. Waktu malam lebih afdal, kataku sambilberbaring selepas makan nasi Hakim. Yummy!!
  • Tapi itu semua cerita dulu. Waktu aq masih muda dan mentah. Rambut pun masih mampu berfesyen2. Sekarang aq sudah bekerja. Bangun pagi ialah satu kewajipan. Berat atau tidak, itulah yang terpaksa aq lakukan hari bermula Isnin sehingga Jumaat. Cuma kadang kala terlajak tido. Azab juga bawak motor laju2 nak gi kerja.
  • Berita semasa juga menjadi santapan ku setiap pagi.Bukan aq, aq perlu kelihatan knowledgeable dihadapan murid2 sekalian. Baru a diorg tabik sama aq. Baca paper selalu. Musti IQ tinggi, kata murid2 aq dalam senyap.
  • Aq dah dewasa.Benci!

Sunday, July 19, 2009

Cita - cita

  • Kecik2 aq suka ikut trend terbaru.Pantang ada benda yang hype musti aq nak join. Memang perangai budak kecik betul.
  • Sewaktu masih tadika abim, cybercop menjadi pujaan. Siapa budak lelaki tak tengok cybercop dianggap kolot dan selalu dipulaukan. Teruja btol setiap petang Selasa pukul 5.
  • Cita-cita pertama aq ialah menjadi cycbercop hijau. Si hijau ni lebih merupakan sidekick kepada cybercop merah. Selalunya cerita watak berkostum gini, merah ialah hero. Aq tak mau jadi hero sbb abg aq dah cop dulu. Malas berebut. Matangkan fikiran aq??
  • Kemudian setelah memasuki alam sekolah rendah, cycbercop sudah basi. Setiap kali nampak anak2 kecik bermain sambil memakai topeng watak2 sebegitu, aq akan tersengeh dan berkata dalam hati aq "heh, budak2."
  • Ketika ini, pengaruh Dragonball berleluasa. Terima kasih kepada syarikat Comic house yang menterjemahkan komik itu ke Bahasa Malaysia, populariti Drangonball meletop2.
  • Macam biasa, aq takkan suka hero. Masa tu suma nak jadi Goku. pantang marah sikit,genggam tangan bajet jadi super saiya ketiga. aq suka wata bernama Trunk. Kalo tak silap dia anak Bezita.
  • Bagi aq dia paling kacak. Jaket paras pusat, pedang dibelakang,seluar getah cerut dan paling trend sekali ialah rambut lebat belah tengah. Pergh..itu yang menjadi idaman anak2 muda zaman tu.Cara2 nak mendapatkan rambut begitu ialah potong rambut slope tepi. Kalo nak dahsyat lagi slope dalam.
  • Aq pon pernah potong slope tepi. Mmg tinggi keyakinan aq waktu tu.Jalan2 musti awek nak usya. Aq wat bodoh je sbb Trunk xlayan pompuan.
  • Setelah Dragonball abes sirinya, muncul pula komik hebat iaitu Slamdunk. Mengisahkan seorang bebal bernama Hanimichi yang menjadi wira basketball. Zaman tu, ramai lah anak muda sebaya aq start bermain basketball. Walaupun berbadan bulat, aq tak terkecuali dari memenuhi gelanggang basketball. Minat sungguh aq.
  • Ada satu tyme tu, aq bersidai di balkoni umah aq sambil berfikir "Aq nak jadi basketball player ke Saintis ni?". Ini ialah bukti yang aq matang fikiran.
  • Kemudian demam anak-anak sidek melanda. Ala..komik pasal anaka2 Haji sidek, wira badminton malaysia. Aq dan kawan2 sibuk pula di gelanggang badminton. Disamping itu, ada juga drama bersiri pasal badminton. Tak silap aq Jaguh2. Rusdi ramli jadi hero. Memang hangatlah jadinya permainan itu. Marah pengetua aq sebab kat tempat parking dia pon ada budak belasah main badminton.
  • Itulah serba sedikit pengalaman hidup aq yang selalu mengikuti trend semasa.Tapi itu dulu.skang aq malas nak layan. Shuffle la. Tektonik a. Rempit a. emo faggot la. Malas nak layan. Aq kan seorang yang matang.

Friday, July 17, 2009

Bangi

  • Sebagai seorang pekerja, banyak masa di habiskan di tepat kerja.
  • Siangnya bergelumang dengan kerja2 dan malam merehatkan diri sambil menanti hari esok. Itu lah yang terjadi kepada aq.
  • Memang kurang fun sedikit berbanding tyme menjadi student dulu. Sekarang dah ada tanggungjawab.
  • Walaumacamana pon, having fun ialah lumrah manusia.tak kira dimana jua kita berada, semua inginkan keseronokan.Walaupun kita berada di Bangi.
  • Hari bekerja yang paling seronok ialah hari Jumat. Sebab paling obvious ialah aq tak de kelas,Jadi aq datang kolej dgn muka yang riang sekali.
  • Setiap Jumaat, aq akan pastikan ketibaan aq agak lewat seperti hari2 yang biasa. Kemudian aq akan racun kawan2 seperti Kepah dan ayahanda untuk minum sekali di cafe. Biasanya diorg termakan racun aq.so depa pon minum sekali.
  • Then aq menuju ke opis. Masuk bilik terus on laptop, pasang lagu ala kadar kuatnya dan terus check ada internet ke tak. Kalo ada aq layan a facebook ke myspace ke. Kalo takde aq bantai tido.
  • Dalam pukul 10 biasanya aq terjaga sebab Kepah musti mai singgah bilik. Sembang ala kadar, kalo ngantok aq tido balik.Kalo tak aq biar Kepah je yang cakap.Malas layan.Haha.
  • Highlight hari Jumaat bagi aq bermula pukul 1230 dimana aq, Kepah dan ayahanda akan keluar dari kolej nak mencari refreshment. Port biasa kami ialah mamak cendol bangi. Fuh, tgh2 hari pekena cendol pulut mmg layan. Harga murah pulak tu.
  • Sesekali terliur menjeling mee maak dan rojak yang ada diatas lori tu. Tapi memikirkan perot dah makin boroi, aq layan cendol je.hehe.
  • Kemudian kami bertiga akan pergi terus ke masjid. Tapi bukan masuk terus. Kami pusing2 bazzar dulu.Ada ramai orang meniaga. Minyak urut ada,tali pinggang ada, nasi ada, karipapa ada,keris pon ada.
  • Tapi paling ngam ialah seorang peniaga dari bumi kenyalang yang menggelarkan dirinya Dayak. Gerai Dayak paling ramai orang sbb dia lain dari yang lain.
  • Dayak tak pakai baju. Pakai seluar pendek je.Pastu dia paai topi Sarawak apa ntah.Ditambah dengan hiasan kepala manusia awet. Mmg market a dia.
  • Dia jual ubat kuat. AAccording to him, makan ubat tu, ko leh jadi kuat.nyamuk gigit ko, nyamuk mati.Lintah geget, lintah mati.Dahsyat!!!
  • Setelah puas menyaksikan Dayak, kami masuk masjid. Kadang2 cari pisang dulu. rezeki jangan ditolak.BEtol tak?
  • HAbis solat, kami aq terus balik kolej.Kepah dan ayahanda ada kelas. So aq balik bilik sorang2.MCm biasa mengadap laptop.kalo xde keja tido.
  • Seronokkan JUmaat aq?

Wednesday, July 15, 2009

Izzat 2

  • Hari ni aq bangun awal.dalam pukul 625 macam tu. Kepala rasa berat je.Ini semua disebabkan semalam tido pukul 130. Tulah.sapa suruh layan baca blog orang.Bukannya diorang baca blog aq balik.haha.
  • Lepas mandi, pakai kemeja terbaik hari rabu, sikat rambut ala kadar, sembur perfume Tommy Hilfiger, aq pon terus memecut ke Bangi. Sejuk pagi tadi.Baru lepas hujan.Nak layan lap pon cuak sebab jalan licin.
  • Dalam 730 sampai KPTM. aq mmg boleh dapat anugerah pekerja terawal kalo hari2 macam ni. Aq berazam untuk terus konsisten.Mana a tau ada rezeki naik pangkat jadi timbalan pengarah cepat sket.
  • Hari ni ada dua kelas pagi.Aq mengatuk giler.Pastu sakit perot pulak.Ah! Demmit! macam2.Tapi sebab aq pensyarah yang gagah dan gigih, aq harungi juga perjalanan ke kelas dengan harapan sakit perut dapat ditarik kembali.
  • Selepas mengajar sungguh2 selama dua jam, maka tamatlah pekerjaan aq sebagai pensyarah hari ni.Petang boleh tido.
  • Aq kalo tak de kelas memang duduk bilik je.Tak pon ajak Kepah gi bilk Ira buat2 lawak.
  • Pensyarah kena pandai lawak.kalo tak student tak suka.tak sempoi kata mereka. Aq ada a juga melawak2 dalam kelas.setakat ni menjadi lagi.
  • Sampai sini sajalah entri kali ini.Ngantok plak.roomate dah kuar ada kelas.Apalagi bantai tido la!

Tuesday, July 14, 2009

Izzat

  • Pergi BB? HuH. Tempat tu dah macam rumah kedua aq la.Malas nak pergi. kata ku dgn bongkaknya sambil tutup mata sebelah kepada seorang teman yang datang dari Utara Malaysia.
  • Apa yang aq cakap mmg btol.Bukan bongkak tapi kenyataan. BB tu dah puas aq rayau. Dah takde attraction kata orang.
  • Dulu masa sekolah2 aq jahil. Ibu suruh pergi tution dekat2 aq nk tution jauh. Nama tution tu Pusat Tuition Martin. Mmg famous a tution tu kat sekolah aq.Sapa tak pergi Martin tak bandar a.
  • Alasan aq nak tution jauh ialah kerana senang nak turun KL. Tution kat Pudu. mmg a dekat dengan BB.
  • Sekolah abes 1.30. Terus aq berdesup dengan hommies aq seperti Nazmir dan Izham ke Cafe cyber Megah. Dulu2 aq main CS. Top abes. Kalo orang nampak nama aq masuk game je terus suma keluar.Dengki!!
  • Kat situ aq abeskan masa dalam sejam. Tution start pukul 3.Lambat lagi.Enjoy dulu.
  • Dalam pukul 2 lebih baru aq blah dan tunggu bas kat depan. Agak2 kalo duit tak cukup, aq spend 5 menet macam tu utk main kuda plak. Menabung kata Nazmir.
  • Mengikut pikiran aq dulu2, main kuda tak haram sbb aq xmakan guna duit tu. Buat tambang je. So kira halal a sbb tak jadi darah daging. Mcm haramkan? haha.
  • Tution pukul 3. 2.50 masih tunggu bas tak sampai2. Mula la nak sumpah seranah pakcik bas tu. Paling kami benci ialah pakcik nama Razak. Dia garang. Suka jerit2.
  • Pukul 2.55 bas sampai kami naik.Bayar separuh harga sbb pakai baju sekolah. Berjimat. Setengah jam kemudian baru sampai.
  • "Alamak, dah lambat a. Musti Cikgu Chia marah" kata Nazmir dengan nada menghasut.
  • "Ye a. cemana ni?" kata ku sambil buat nada nak masuk kelas tapi sebenarnya taknak.
  • "Jom a BB.Next week kita masuk". "Ok!!"
  • Jadi aq dan Nazmir merasakan itulah tindakan yang paling bijak.TErus kami mengorak langkah pergi ke BB. Jalan kaki je.Peluh jugak ketiak.
  • PErkara sama berlaku setiap minggu dan hari. Maka tak hairanlah jika aq tak kesah sgt pasal BB. Itu rumah kedua aq!

Monday, July 13, 2009

Counseling session

  • During my time at UiTM, my gang and I have conducted lots of activities,programs and events.
  • It can be sadi since I was a fresh junior in pre degree, I was "forced" to get involve with anything and everything.
  • Its a hard work.Sometimes I feel like to scream at the top of my lung. Sometimes I almost lose my sanity. But come to think about it, all the hardwork really pay off.
  • By getting involved with such activities, I learned a lot.Seriously. A lot!!
  • Physically, I've become stronger. (Tipu je ;P) Mentally, I learn on how to control my mind so that my body can do what ever i want it to do. It amazed me how I am capable of doing things that I never imagine to do just by using the power of mind.
  • Plus, I managed to learn some tricks that can help me in the future.(politik ni)
  • Thanks to friends like Naja,Hadi,Adris,Anis, just to name few. They made my life easier by lending me their hands along the way. Without them I would find it almost impossible to conduct any activities.
  • Now, from what I have gained from UiTM, I will use it to stroll my way to success in my career.
  • Once again, I love my life.I love you.Thank you UiTM.

Friday, July 10, 2009

A whole new chapter

  • Its been a week since I started my job as a lecturer at KPTM Bangi.
  • I have to admit that its a totally new world for me.
  • But so far the transition from student's life to working life is flowing smoothly. Thank god for that.
  • 1st of July marked a whole new chapter in my life. Im lucky because I have an old friend who co-incidentlly got the same offer as mine.
  • His name is Hanis a.k.a Kepah hailing all the way from Jitra Kedah.
  • Then there this gentleman that I met on the first day. He is a new lecturer too but he is quite old. So I call him ayahanda. But most of the time we will use "aku" and "kau" to communicate.haha.
  • So the 3 of us always hang out together and learn the way of life in KPTM.
  • So far I love my job. Its great. I have my own room, my own table,chairs and I even have my own pendrive given by KPTM. Isnt that cool?
  • Hope things will stay like this for a long - long time.
  • I love my life. I love you. Thank you. ;D

Tuesday, July 7, 2009

Teknologi dan perubahan


  • Sewaktu duu, mempunyai Nokia 3310 sangatlah tinggi statusnya.
  • Ini kerana kita boleh 'compose' ringtone sendiri sekaligus mengikuti lagu2 terkini di arus perdana.
  • Ramai berlumba2 meletkakkan lagu2 midi tone yang terbaru di dalam Nokia 3310 mereka.
  • Ketika itu Linkin park baru nak up.Begitu juga Limp Bizkit. Oleh itu lagu2 begitu menjadi kegemaran kaki rock seperti kami.
  • Bagi yang lemah gemalai lagu Cindai atau Mariah carey jadi pilihan.
  • Kemudian datang philophonic tone. Bunyinya lebih rich kerana ada bunyi bass dan drum.
  • :Huiyoo...mcm betol!!" kata ku sewaktu Amir dtg membawa HP nokia baru kakaknya dan memasang lagu Bring me to live oleh Evanescence.
  • Secara tiba2 midi tone dah tak trend. Utk orang2 tau je kata remaja waktu itu.
  • Masa berlalu, kemudian wujudlah true tone yakni bunyi lgu sebenar seperti yg kita dengari di corong2 radio. Gempakkan?
  • Masa ni aktiviti download sudah mula berleluasa. Senang je. Download, masuk dlama HP, pasang kuat2. Musti awek2 pandang dan kanak2 kecik tabik sama kita.
  • Waktu itu Hp yg mendominasi tone jenis ini ialah Nokia N-gage dan nokia sabun dan nokia daun. Sgt glamer.
  • Seronokkan tgk peredaran zaman dan teknologi.
  • Lepas ni apa pulak aq xtau.
  • Mungkin beli hp percuma satu band. Lagi a live tone. Sapa yang tau?? kan??
p/s - picture credit to MUDAH.COM.MY

Sunday, July 5, 2009

Hidup ini indah

  • Kawan aq pernah bersabda "Aq tak dapat bayangkan cemana hidup jauh dari Kuala Lumpur. jauh dari shopping complex, club2 dan aweks ramai".
  • Ketika itu aq masih muda.Umur 2,3.
  • Ada betolnya apa yang dikatakan oleh mamat tu. Kalo duduk ceruk mana2 cemana aq nak have fun. Musti mati. Hidup melarat. Cetek btol otak aq.
  • Skang ni bila dah dewasa aq makin paham erti kehidupan.At least dari pandang diri aq.
  • Bagi aq hidup bukanlah nak seronok semata2.Takde complex besar2, tempat hiburan mcm tak kesah.Kita masih boleh bergembira seperti orang lain.
  • Tak perlu pergi ke club2 lewat malam. Tak perlu pergi shopping berhabisan.Setakat duduk tepi sawah main layang2 pon boleh buat aq gembira sakan.
  • Betul kata ayah aq.Bila umur makin meningkat, kita akan nampak hidup ni dari persspektif lain.
  • Bagi aq hidup ini mudah. Aq pilih utk jadi someone simple yang tiada keinginan yang bukan2.
  • Jadi kepada bakal awek aq, semoga kita dapat kebahagiaan tanpa megeluarkan belanja yang banyak dan buat perkara bukan.
  • Hehe..bila la nak ada awek.

Friday, July 3, 2009

Esok malam minggu

  • Pada tahun 2005, ayah aq yang baik hati telah membelikan anaknya ini sebuah motorsikal kacak bernama Yamaha Lagenda.
  • Dgn Lagenda itulah aq mepelajari erti kepyahan dan keseronokan hidup.
  • Tapi disebalik ke'besh'an Lagenda itu, ada sesuatu yang membuat aq terkilan.
  • Semasa aq memilih untuk memiliki sebuah motor 4 lejang, ada seorng makhluk Allah ni tanya, "Eh Izzat, ko nak jadi rempit ke?"
  • Ikutkan hati aq nak je belasah makhluk tu.Nasib baik perempuan. Nasib baik dah lama.Kalo baru2 ni dah kena dush dah.
  • Tuan2 Puan2 Dato, dan Awek2 sekalian, lemme tell you something important that you should never ever forget it for the rest of your life. "Menunggang motor 4 lejang bukan bermakna seseorang itu rempit".
  • Biasanya stereotype ini berlaku dikalangan orang2 kaya yang ada kereta atau orang miskin yang berlagak kaya.Mereka akan memandang serong pada penunggang2 motor di serata Malaysia. Nak2 motor panas seperti 125Z, Ex5 atau RXZ. Pasti dicop rempit.Damn!!
  • Asal rambut panjang bwk motor REMPIT. Seluar cikang REMPIT. Pakai baju hujan Givi REMPIT.
  • Pernah tak korang terikir kalo UStaz Akhil Hay naik motor nak ke masjid.Adakah dia rempit? Rambut dia pon panjang. Seluar dia pon kecik sbb kurus. Rempit ke?
  • Buka semua orang mampu atau suka naik kereta. Bagi mereka naik motor lagi cepat sampai dan jimat.Terpulang la.
  • Tidak menjadi dosa seseorang itu membawa motor 4 atau 2 lejang. Itu pilihan masing2. Ada je rempit dah kaya bawak keta. Itu korang tak mau komplen pulak.?
  • Saya bukan rempit. Ingat statement tu sampai mati.

Followers