Thursday, June 4, 2009

Sellout!!

  • Saya ada sedikit masalah.
  • Kebanyakkan orang yang merasa diri mereka otai mengatakan mereka tak suka dengar band yang sell out. Walaupun pernah mengikuti band itu, tapi bila mereka popular, golongan ini akan memaki hamun band tersebut.
  • MAksud sell out disini ialah band2 yang sanggup mengorbankan imej mereka semata2 untuk mendapatkan airplay dan menjadi popular.Tak pure kata the so-called otai2.
  • Banyak band2 yang berjaya terkena badi ini.
  • Antaranya ialah Metallica, Rancid, Greenday, The Who dan banyak lagi.
  • Masalahnya salah ke band2 itu berjaya dan menjadi sell out? 
  • Sebagai contoh yang bagus ialah Greenday. Mereka ilaha antara band pelopor 3rd wave of punk. Mereka bertanggungjawab mempopularkan Punk di arus perdana.
  • Masih ingatkah kehebatan Dookie dan kejadian Mudstock? Masa tu mereka hebat.
  • Tetapi bermula dari itulah mereka digelar sell out hanya kerana music mereka diterima ramai dan menjadi ikutan. Ramai golongan purist punk mencaci mereka dan menggelar mereka dgn pelbagai nama yang xperlulah disebut,nanti blog ni kena ban.
  • Salah kah mereka menjual music mereka hingga penuh satu kapasiti stadium?
  • Bagi saya tidak.Memang mereka punk.Asal punk dan masih punk. Mereka masih berbaul rebel walaupun ramai berkata mereka pop,hiphop dan macam2.
  • Kalau memang tak mau sell out jangan buat music sedap.Lagi baik xpayah main music. Baru underground bak kata otai yang xreti2 insaf.haha.
  • Even NoFX yang bersumpah xmau jadi sell out pon popular merata dunia.
  • Jadi bagi mereka yang menggelar sesebuah band itu sell out dan mencaci mereka pikirlah dulu.Tak suka tak payah kutuk.Kalo kutuk juge maknanya korang tetap dgr lagu2 band sell out ni.kalo xcemana korg tau mereka xpure. ;P
  • Greenday dah keluar album baru.Satu album pakat tak sedap.Hamik kau! Bagi aq, aq still suka sbb greenday dah sebati dalam jiwa.
  • Sekian.

3 comments:

BEEdadari said...

jadi encik izzat, apakah perbezaan mainstream dan sell-out? dan bilakah ranjau x mahu menjadi mainstream atau sell-out ni? haha.

Hafriz said...

Agak aa. Aku tensen dgn org yg takmau dgr lagu atau band yang orang lain suke.

Mainstream atau tidak, kalo sedap dengar je lah. Ape masalah.

Tapi agak aa, green day cam preachy sket lately. aku ingat American Idiot tu the last straw, but they've gone a little bit too far this time.

Rindu plak zaman dorang honest dgn sleazy rock n roll themes back in the 90s.

Amir Syafiq said...

haha greenday pnya album baru kali ni dia keluar sebelah bayang bayang kejayaan american idiot plak.huhu.

Followers