Friday, June 25, 2010

Dan bukan bukan....

  • Semalam tidak lena tidur. Berfikir panjang. Sangat panjang hingga ke bintang. Oh wait. Binatng tak panjang. Kalo panjang lebih baik guna benda lain. Maybe ular anaconda atau kacang panjang. Lebih precise.
  • Hari ini bertugas jaga kaunter pendaftaran. Crowd agak slow. Student masuk sorang2. Muka nervous macam datang interview. Relax boys and girls. Its just the beginning. After this your are going to ride the roller coaster of life. You will be here for the next 3 years. You might as well enjoy the ride.
  • Disamping bertugas hari ini juga agak tidak sihat. Imunisasi badan masih pada tahap dulu. Tidak selasak kaki atau tangan. Mungkin sebab ni tak pernah nak masuk Eco-challenge atau Amazing race. Gerenti nombor last.
  • Makan dan minum sepanjang pendaftaran di jaga rapi. Alhamdulillah. memandangkan poket sudah hampir tidak berisi. Dapat jugak la memenuhkan perut dan mendapat tenaga untuk bertugas. Terima kasih unit kemasukan rekod. Nasi ayam mu idaman ku.
  • Sambil bertugas sempat juga tulis blog. Multi tasking kata orang. Zaman sekarang kena macam ni. Kalau lembap sangat nanti kena pijak. Kalau lembap sangat nanti jadi macam team perancis. kalau lembap sangat jadi macam FAM. Tak berapa nak elok.
  • Oh ya. Aq masih berfikir panjang. Aq perlu berfikir panjang. Sepanjang sungai Nil.

Tuesday, June 22, 2010

KPTM


  • My college, Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) is currently in the middle of rebranding process.
  • Today is the day when they reveal the new logo. To be honest the logo is quite impressive.
  • With the new logo I hope the will be many changes in KPTM. Especially my salary rate. haha.

Typical.

  • Pernah aq terfikir. Kenapa perlu susah2 dalam hidup ni?
  • Ijazah dah ada, kerja pun boleh tahan. Makan pakai cukup.
  • Dah semuanya cukup kenapa perlu bersusah2 peri UPM belajar? Kenapa perlu berazam untuk menulis sesuatu? Kenapa perlu membuat rutin yang membebankan? Kenapa perlu mempunyai impian yang tinggi?
  • Bukan kah hidup ini singkat? Kena selalu enjoy.
  • Kenapa perlu buat kerja amal? Kena perlu bukakkan pintu untuk wanita? Kenapa kena bagi pemandu bangang potong kita dari lane kiri? Kenapa perlu tersenyum bila taik terjadi?
  • Jawapanya: I dont want to be typical.

Sunday, June 20, 2010

Ayah dan ibu

  • People always say when you become older, you will become wiser. That is what happening to me right now. Nowadays I tend to see the world differently. What might look ordinary to some people, might be seen as something meaningful to me.
  • One thing that really obvious lately is that I started to really appreciate Ayah and Ibu. Dont get me wrong, all this while I love them very much. Its just that as I grow older I started to realize how much my parents had sacrifice and spend for me and my siblings.
  • When I was a naive little kid I always took my parents for granted. I did what I want to do and always force my way to get something that I wanted. Same goes when I was a young and healthy teenager. For all I know that whenever I'm in trouble, my parents will always be there to bail me out. Usually my parents help me in term of financial.
  • But it all changed in 2008. Suddenly I realize that it is not easy to earn money. It takes lots of hard work, sweat and tears. There and then I realize that all this while I have burden my parents financially. Still they raise me up with lots of love without uttering a single word of complaint.
  • At that time I also started to recall back my past memories. I started to understand the things that Ayah and Ibu did. Only now I know the reason why ayah and ibu didn't order something for themselves whenever we ate at a restaurant. Ibu always said "Takpe. Korang makan la. Ayah, Ibu kenyang lagi". I also remember when I was a little boy Ibu will always cook something and bring it to the office. They did all these just to save up money for the family.
  • Oh my, thinking about this really makes me all emotional. Ayah, Ibu thanks a lot for everything. I know whatever I do, I still cant repay all your deeds for me and the family. Only Allah can repay you. I pray everyday that Allah will take a good care of you.
  • I promise to be a good son. I will.
  • I love you.

Friday, June 18, 2010

Tak siap

Rasa gundah pasti ada
Persoalan berlegar di dalam kotak minda
Sesekali ku mendengus laju
Mengapa perlu semua itu?

Berjalan laju mendongak ke atas
Tidak peduli apa yang berlaku
Tetapi baru aq sedar sesuatu
Takkan selamanya begini kelakuanku


Nasihat

  • Putus cinta bukan lah satu perkara yang hip dan happening. Tetapi kadang kala macam menjadi trend dikalangan muda mudi tak kira di kota mahupun desa.
  • Bagi yang betul2 menikmati cinta, putus cinta bermaksud putusnya bekalan oksigen ke nadi2 yang menyebabkan matinya saraf2 penting dalam badan terutamnya di bahagia otak.
  • Ketika ini keadaan seseorang menjadi sangat kritikal. Otak dan minda mereka di penuhi oleh 'blur' dan 'nois' yang tidak sepatutnya ada di dalam minda manusia normal. Maka terjadilah kejadian2 yang pelik dan kadangkala menjengkelkan.
  • Ada pernah sekali tu orang putus cinta, terus dia tak makan sebulan. Hasilnya badan beliua menjadi kurus seperti Paris Hilton. tak elok sangat ikut perlakuan orang kafir. Kan?
  • Di samping itu ada juga yang menangis non-stop sambil mengenang nasib badan. Kenapa putus? Ada orang lain ke? Nak bagitau kat mak cemana ni? Benda2 nangis ni memang tak boleh nak halang. Memang wajib. Tapi beragak la nak nangis pun. Kalo dah nangis non stop seminggu disarankan bawak2 la pergi masjid dan bertaubat,
  • Percayalah takde siapa nak putus cinta. Tapi inilah kehidupan. Perlu juga kta tempuhi walau tak sedap mana.
  • Secara kumulatifnya nasihat orang tua2 ialah dalam bercinta berpada2. Jika hati rasa tak sedap selalulah berpaling padaNYA.
  • Sekian.
P/s - aq di paksa menulis entri yang serius ini hasil paksaan mentor aq. Aq baca sendiri pun seram. Terlalu serius.

Sunday, June 13, 2010

Friday, June 11, 2010

Bola

  • Musim bola sepak datang lagi. Kali ini kita di sajikan dengan Piala Dunia. Kiranya selalu macam makan nasi lauk ayam goreng. Sekarang kita dihidangkan dengan ayam masak madu bahagian ribs. Nak lagi sedap kawan pulak belanja. Begitulah sedapnya piala dunia.
  • Maka ula lah kegilaan di seluruh dunia di mana semua orang akan menumpukan perhatian kepada sukan ini tak kira siang atau malam. Masa2 ni toksah lah buat tournament gasing putar ke, malam muda mudi ke, Konsert AF ke. Pakat semua tak laku. Mana ada benda lazat selain World cup.
  • Di Malaysia juga tak kurang meriahnya. Brader2 akan menyarung jersey pasukan masing2. Waktu terluang di pejabat akan digunakan untuk bersembang pasal knowledge bola sepak. Segala fakta sejarah,nama pemain waima nama line pun akan di bentangkan. Sesiapa yang punya knowledge tinggi akan di pandang mulia dan begitu juga sebaliknya.
  • Budak sekolah pun sebuk. Padang yang dulunya gersangg dipenuhi oleh ronalda, kaka dan Ribery. Memang mantap. Time2 macam ni la scout2 FAM pegi turun padang cari local talent. Ini tak. Sebok bergaduh pasal nak hantar Harimau muda main mana next season sebab Liga super hanya untuk pasukan kesayangan. Bengap!
  • Kedai mamak jangan cakap. Memang akan full house. TEh tarik akan diorder bergelas. Channel bola wajib pasang. Agak2 ada yang nak tgk drama Samarinda ke, Adamaya ke memang kena lempang a. Orang tgk bola kadang2 emosi tinggi. Jaga2.
  • Hommies aq pun tak urang hebatnya. Ada yang dah belli jersey. Ada dah tukar Astro beyond dan tak kurang juga yang masih tak paham apa itu world cup. Meriah. Cukup meriah. Ni dah maacam kenduri tahap international. Semua orang turun rewang.
  • Jadi kesimpulannya Piala dunia memang hebat. Aq harap aq dapat jadi sehebat Piala Dunia.

Wednesday, June 9, 2010

Pelempang

Orang X: Eh p****mak betol la orang2 ni. Tegur2 aq pulak. Suka hati lah aq nak buat apa.

Orang Y: Kami menegur dengan ikhlas.

Orang X: Yang kau sebok2 kenapa? Lantak lah aq nak m***** ke, m**** ke. Memang b******* la!

Orang Y: Kami cuma menegur secara ikhlas.

Orang X: C***** betul la. Suka aq la nak buat apa pun. Mati kubur asing2 tau. Aq tak susahkan sesiapa. P******* btol!!

Orang Y: Memang kubur asing2. Tapi boleh ke awak masuk kubur tu sendiri? Awak masih perlukan orang untuk masuk dalam kubur. Awak memerlukan orang walaupun saat awak nak masuk kubur. Lagi sekali kami cuma mengur.


Malay song

  • Honestly, I used to look down on Malay songs. For me Malay songs have no qualities compared with songs from other countries especially US. I tend to think that if I listen to Malay songs, it will lower my IQ level. Plus its not cool to listen to those kind of songs when BSB and Nsync dominated the world.
  • I used to laugh secretly to those who listen to Amuk, XPDC Wings and Kristal. "Lagu macam sengal je.Coih!!".
  • But as the malay saying goes "Jangan benci sangat dengan satu benda, nanti benda tu dapat kat kita", I started to listen and appreciate Malay songs when I grow older and wiser.
  • I started to dig up old Malay songs and thought all the fun stuff that I have missed when I look down on Malay songs.
  • When I busy stuffing my head with "As long as you love me", and "You drive me crazy", other boys were enjoying themselves with "Jernih" and "Hentian ini".
  • Now that Im older and wiser, I started to appreciated Malay songs more than ever. I can see that Malay songs also as good as those that come from outside. Wings are far more better than White snakes and Search are extremly good compared with ACDC.
  • To be honest its been sometimes since I tune on to English-song station such as Fly.fm and Hitz.fm. I prefer X.fm and Sinar.fm nowadays. I love our local act and I will continue to support it by listening to their songs and enjoying their shows.
  • Therefore, those of you who think Malaysia dont have any capable artistes or bands do think again. There are many 'superstars' among us.
  • Proud to be Malaysian.

Monday, June 7, 2010

Penang

  • As far as I remember, this is the third time I went to Penang for my vacation. This time around I went there with my hommies and bunch of friends.
  • Its a long awaited vacation since I need to get away from my normal life for a while. The prospect of being a tourist really excites me.
  • The first day wasnt so good for its was raining heavily. Eventhough the weather is not on our side, we still managed to get our hands on some nasi kandaq, roti nan and beriyani claypot. Yummy!
  • The second day was awesome. We spend the whole day tripping around Penang. We also hunted down some great Penang food such as Mee sotong, cendol cina ( i forgot the name) and Nasi kandar beratur. What a day.
  • At night we went to Hard rock hotel. We took a walk and it was damn far away. I guess my age is catching up on me. I got tired easily. Owh my. Suddenly I miss being a teenager.
  • Hardrock hotel was awesome. Eventhough I felt quite disappointed because there were no live band that night.
  • The third day was a short one since we all nedd to get our asses back to KL. I spent the morning time swimming. Damn I love to swim. ;D
  • There it goes. My first vacation for this year. Simple but full and fun.

33

  • Owh. My blog follower has reached 33. 33 people are currently reading my blog. Or maybe all of them just happen to click the 'follow' button on my blog.
  • Anyhow, Thank You. ;D

Thursday, June 3, 2010

Pakat mai sini


Yeay!! Tomorrow is my long awaited holiday. Again the destination is Penang. I dont care. How many times I go there, I still love Penang. I love holiday. Yeay!!

Cuti


  • Cuti2 ni buatkan gua lebih art dari hari yang lain. Waktu pagi di habiskan mecari riff2 terbaru guna gitar karen pinjam Abok. Agak2 lapar sikir aq masuk plak kulinari art di dapur. Bawang ada, cili giling ada, maggi ada. Jadi la maggi goreng merah menyala.
  • Di samping art di gitar dan dapur, aq juga terlibat dalam art di You tube. Aq akan sibuk mencari material2 yang deep dan terkesan di hati. Maka aq pun terjumpalah video band yang hebat suatu ketika dulu. Namanya Rage against the machine atau budak2 dulu panggil RATM.
  • Nama pon dah marah2. Nampak sangat depa ni tak puas hati dgn sesuatu. Aq suka semangat begini sebab aq tak puas hati dengan rejim zionis dan birokrasi. Dulu masa mula- mula dengar RATM sumpah aq tak berapa nak paham. Sebutan Zack de La Rocha memang macam haram. PErnah jugak hati aq terdetik, dia ni nyanyi ke bersajak. Hati gua panas dgr band2 macma ni. Biasa a.Masa tu darah muda.
  • Bila dahmenginjak usia, baru aq paham betapa art nya band. Dari segi musik, lirik dan lagu memang mantap. Sangat garang dan tak puas hati. Membangkitkan semangat juang aq.
  • Oleh itu adik2 sekalian, jangan dengar je terus suka. Pastu shuffle sana, B boy sini. Hayati dulu apa yang korang dengar. Barulah ART!!

Quote

A quote

The only thing I miss about you is you can translate Japanese drama for me.

Tuesday, June 1, 2010

June

  • I say hello to June after I said goodbye to May. Thank for being a great month for me May. See you next year.
  • On the good note, June starts with me having a long holiday. I will be in Penang this weekeend and for sure Im going to enjoy myself. Its a long awaited holiday. Cant wait to get my hand on nasi kandaq ayam madu. Yummy!!
  • June also is the last month for me to laze around before I return to my hectic life. Therefore I want to cherish every second of June and spend it wisely with my friends and family.
  • Lastly I pray that the humanitarian convoy to Gaza will reach their destination safe and sound. Nobody said it would be an easy journey. I salute those volunteers. To hell with the Jews. Zionis hanjeng!

Followers