Tuesday, July 17, 2012

Ujian saringan HIV


Inilah rupanya HIV test kit

  • Sejak 2005, ujian saringan HIV ialah ujian wajib bagi semua pasangan yang ingin di-ijab kabul-kan. Rasionalnya ialah memastikan pasangan itu tidak berkahwin dengan seseorang yang mempunyai HIV positif.
  • Dunia sekarang macam-macam. Duduk senyap-senyap pun boleh terkena jangkitan HIV. Jadi apa yang Jabatan Agama rahkan ini ialah perkara yang tepat di dunia globalisasi ini. Cewah!
  • Ujian perlulah dibuat di klinik kesihatan atau hospital kerajaan. Institusi swasta tidak dibenarkan kerana ditakuti ada yang mengamalkan rasuah, pecah amanah atau pun penyelewengan. 
  • Biasanya ujian dilakukan pada sebelah petang. Pagi-pagi semua orang sibuk nak cek kolestrol, darah tinggi dan tak kurang juga pegawai kesihatan yang sibuk buat kerja atau minum teh. 
  • Adalah lebih afdal jika telefon klinik kesihatan yang diidami terlebih dahulu. Ini kerana sesetengah klinik sangat sibuk dan perlu membuat temu janji. 
  • Tak perlu ke jabatan agama untuk mengambil borang. Itu prosedur lama. Ini sudah zaman milenia. 
  • Tak perlu bawa apa-apa kecuali IC dan hati yang tenang. Selepas isi borang ala kadar duduk dan ikut arahan nurse yang bertugas. Kalau nurse garang sikit-sikit tak usah ambil hati. Mungkin mereka lapar. 
  • Prosedurnya senang sahaja. Nurse akan mengambil beberapa titik darah dari hujung jari dan mentiskannya ke atas alat yang seakan-akan pregnancy test kit. Kemudian tunggu 10-15 minit sudah dapat keputusan.
  • Sedikit nasihat, pergilah ke klinik kesihatan yang agak terpencil. Ini kerana tidak perlu menunggu lama dan kadang kala nurse mereka berwajah manis. Kalau buat di tempat 'hot-spot' boleh jadi perlu menunggu hingga 2 jam setengah. Pengalaman saya buat di klinik kesihatan Kampung Terachi, 10 minit sudah habis.
  • Itulah serba sedikit pengalaman saya menjalani ujian saringan HIV.
P/S- bagi yang takut darah, saya nasihatkan pejam mata masa nurse cucuk ambil darah di jari. Hehe..

Im in Philadelphia


  • This is my second week here. It get to know that the nick name of this campus is UiTM Philadelphia. I guess this is some sort of escapism by previous students who cant believe that their campus is in the middle of nowhere. Haha.
  • Anyhow life here is Ok. But I believe in few months time it will be great. Insya Allah.
  • The air here is always fresh. This is due to the trees around the campus. The campus is literally in between mountains. I can breathe easily and calmly around here especially in the early morning. I love it. 
  • I made some new friends. As any campus, the number of female species is far greater than the male. I already used to this kind of environment. Plus having female friends can give me a lot of benefits especially when it comes to work. LOL
  • Besides Philadelphia, I also have to travel to another campus, Melang. Melang is the old campus of UiTM Negeri Sembilan. It is a very small and modest campus compare to Philadelphia.
  • So far I like my new 'home'.
p/s- Do you know about Melang Ghetto Bhois? 

Tuesday, July 10, 2012

Adventure time


Adventure time with Finn, Jake and Me

Adventure time with Finn, Jake and Me


  1. Coming to a new place is always a hard task. One have to get to know people, make new friends, adhere new rules and many more.There is always the feeling of uncomfortable.This is how I feel when I first set my feet in UiTM Kuala Pilah. 
  2. Yesterday was my first day at UiTM Kuala Pilah. As any newbie would do, I wandered around looking for people and offices. I felt like a standard 1 student. However, it was not so hard since the staff over here was quite friendly, especially the gentlemen. They threw smiles at me, talked to me and some even showed me places around the campus. I managed to went through my first day unscratched
  3. I know it'll take weeks for me to get used to this new environment. But eventually I will fit in and became one of them since Im going to call UiTM Kuala Pilah as my 'home' for years to come.
P/S- I need more energy for the long drives. 

Followers