Tuesday, November 29, 2011

Cari makan version berapa entah

I am drowning
In the sea of perhaps and maybe
A space between dream and fantasy

Im gasping for air
Longing for a hand to hold me
Please someone, save me

Drifting through the air
Overcoming gravity
For once this is beyond imagination, this is reality


Monday, November 28, 2011

Bicara lelaki

" Aku bukan apa dow, benda-benda ni mengarut. Benda salah kita kena betulkan", kata Jefri dengan slanga orang muda. Lagu Adele berkumandang di persekitaran. Mengarut betul anak muda sekarang.

"Kau bayangkanlah dow, tiap - tiap minggu mesti mengarut. Sikit-sikit takpe. Ini mengarut dia tiga lapis punya. Lagi karut dari tiga line.". "Cuba bayangkan, orang pakai tudung salah, orang pergi bercuti salah, orang beli kereta pun salah. Merepek betullah MELODI ni.", Sungguh-sungguh Jefri berkata-kata. Mentang-mentang dia dulu ahli jawatankuasa Speaker's corner.

Zaid Hamdin hanya diam. Matanya terkebil-kebil memandang skrin komputer. Hatinya tak berapa minat nak layan jefri. Bukan apa, tengah sibuk main game. Ditambah pulak karakter dia tengah menaik. Zaid Hamdin bercita-cita nak jadi pemanah tersohor dia tanah Ragnarok.

"Inilah antara sebab orang melayu kita lemah. Sikit-sikit MELODI. Sikit-sikit artis. Mengarut. Tengok orang Cina. Belajar sungguh-sungguh. Setiap hari buat matematik. Tak lupa juga makan sup sirip ikan yu yang berkhasiat. Benda-benda ni buat menaik darah aku."

Setelah lama mendengar, Zaid Hamdin bersuara "Biarlah diorang. Lantak diorang lah nak tengok MELODI ke, GALAXY ke, FUHH! ke.."

Prang!! Runtuh meja uzur di rumah sewa dikarate Jefri. Marah sungguh dia dengan kata-kata Zaid Hamdin. "Ah! Benda salah aku fight. Aku ni berdarah pejuang tau. Panglima naning tu moyang aku. Aku nak report kepada kerajaan supaya MELODI ni di hentikan siaran. Tak guna punya rancangan, merosakkan Melayu. Penat-penat Ibrahim Ali berjuang, ada pula yang nak merosakkan Melayu."

"Ye lah. ye lah. Aku setuju pendapat kau Jefri." Zaid Hamdin malas berbalah. Last time dia lawan cakap dengan Jefri, sampai dua hari dia kena ambil emergency leave.

"Macam ni lah kawan aku. Terima kasih sebab sokong perjuangan aku. Esok juga aku usahakan surat aduan tu", Jefri tersenyum puas. " Aku nak berehat main internet kejap. Eh kau tau aku jumpa blog sedap dalam internet semalam. Dia punya cerita memang layan".

"Apa nama blog tu? Blog Obesefind ke?", kata Zaid Hamdin acuh tak acuh.

"Beautiful nara dot com".

Prang!! Meja yang patah tadi menjadi debu.

Saturday, November 5, 2011

Kenapa?


  1. Kenapa Tarzan tidak mempunyai jambang?
  2. Kenapa juruterbang Kamikaze memakai topi keledar?
  3. Kita tahu kelajuan cahaya, apakah kelajuan kegelapan?
  4. Kenapa ada istilah ‘tidur seperti bayi’ sedangkan bayi akan terjaga setiap 2 jam?
  5. Kenapa pembakar roti di’rumah kita mempunyai setting untuk suhu yang tinggi sehingga mampu menghanguskan roti?
  6. Kenapa lampu peti ais hanya ada dalam ruang sejuk, bukan ruang sejuk beku?
  7. Kenapa irama lagu A,B,C,D,E,F,G… dan Twinkle, Twinkle Little Star sama?
  8. Kenapa kita sering menekan butang lif lebih dari sekali?
  9. Kenapa kita tekan butang remote lebih kuat walaupun kita tahu bateri hampir habis?
  10. Kenapa anda mula berfikir untuk 9 soalan di’atas yang tidak sesekali membawa apa-apa perubahan?
Sumber asal di sini

Followers