Thursday, October 28, 2010

Labah-labah


Peter berdiri seorang merenung ke luar tingkap. Fikirannya jauh melayang. Bunyi bising tren yang sesekali menggegar bilik kecilnya tidak di hiraukan. " Besar sungguh dugaan ini", dengus Peter sambil melemparkan pandangan ke ruang vakum.


"Peter, bagaimana keadaan kamu?". "Makcik May", sahut Peter dengan nada terkejut. Lamunan Peter terhenti. Kedatangan Makcik May membuatkan privasinya hilang buat seketika. Namu tiada kata-kata muncul dari mulut Peter. Sunyi.

"Sayangku, makcik risaukan keadaan kamu. Kamu banyak berubah. Makcik rindukan Peter yang dahulu", ujar Makcik May memecah kesunyian. "Jika arwah Pakcik Ben kamu masih ada, dia takkan biarkan kamu begini". "Orang muda perlu bersemangat", tambah Makcik May.


"Benar. Kamu perlu jadi seperti Harry. Harry Osborn.". "Mary Jane?", ujar Peter sambil memerhati sekujur tubuh kecil molek berdiri di daun pintu. "Apa masalah kamu Peter? Ceritakan kepada saya dan Makcik May. Kami sedia membantu".


Peter hanya mampu berdiam sambil memandang lantai rumahnya. Tangannya dikepal erat seperti tidak mahu melepaskan sesuatu. "Kalin tidak mungkin dapat membantu. Aku digigit labah-labah radioaktif. Berbisa", bisik Peter di dalam hati sambil berjalan meninggalkan Makcik May dan Mary Jane Watson.

Tuesday, October 26, 2010

Lalang

  • Persatuan terbaik dari sgi pengurusan. Betul ke?

  • Keputusan selalu berubah2.

  • Kejap import kejap tak import.

  • Kejap gantung, kejap tak gantung.

  • Kejap Malaysia, kejap Slovakia.

  • Apa semua ini?

  • Ada satu je yang tak berubah2 sampai sekarang. Bengap berlapis2.

Friday, October 22, 2010

100 storey Mega Tower

  • During the presentation of Malaysian Budget 2011, Dato' Seri Najib announced that there will be a mega project for the benefits of "rakyat".
  • This mega project involves a 100 storey building which named Warisan Merdeka. As a fact, it will be 12 stories taller than the mighty KLCC. How about that for a mega project?
  • Since then there are many debates going around, online and offline. So far I've seen many people oppose this mega project and calling it as a wastage of rakyat's money. There is also fast expanding Facebook page which disagree with the proposal.
  • Calm down a little bit people. Lets put our thinking hat for a while. Is it really a waste of money? Does the project brings more harm than good?
  • First of all, many people make a of noise saying that the money for the project should be used for more benificial cause such as education, public transportation etc.
  • In my POV, what the rakyat said is true to some extent. Looking at some of the basic facilities/needs in our country, there is a vast room for improvement. To be a modern country, government should really care about all this things since it involves directly to the rakyat.
  • We dont need another skyscraper when it is a pain in the ass to get a bus from Pudu to Cheras. No point at all!!
  • But on the other hand, lets think positively. The skyscraper might be a blessed in disguise. It might provide job opportunity for many Malaysian especially to the fresh graduates. Plus with the existence of the tower, it will change the landscape of the area. From a second class city, it might be a world class city with world class facilities.
  • This kind of issue is multifaceted and yielded many debate and discussion. As a world class citizen, we should approach this with a world class way. Its no use to bark around because nothing can be achieved just by yelling and being angry.
  • For me, I dont really mind about the building as long as duit rakyat is spent wisely.
  • Oh wait, does my TPM allowance included in the mega project?? No wonder I still dont get the money.
  • Woi bayar duit aq dulu woi!!!

Wednesday, October 20, 2010

Semalam


Dia cuma perlu berkata "Kuala Lumper"!!!


Dan ramai orang menjerit histeria.


Tapi bukan semua.

Tuesday, October 19, 2010

Izzat talks seriously

  • I watched a video by Hishamuddin Rais just now. It entitles Negara ciplak.
  • In that video, he claims that our country, Malaysia is a hoax. Nothing about Malaysia is real and after 53 years of independence, we are still nt "free".
  • Looking at figure such as Hishamuddin Rais, one might fall easily with his ideology and words. Yes, he speaks convincingly. But lets be a critical thinker. Lets take sometimes to digest and analyze the words of Hishamuddin Rais.
  • Im not against him nor Im supporting him. I try to be as objective as possible. But I couldnt help myself from seeing some loop holes within his words. He talks about unity and he compares Malaysia with USA.
  • He said that it took 200years for US to really assimilate together in a big melting pot to become a united USA. He further clarifies that if an American were to be asked who were they, they will proudly said, Im an American.
  • That's not the case with Malaysia. We are still divided by our race. When we were asked, we would say that Im a Malay, Im a Chinese or Im an Indian. This shows that we are not united.
  • Hishamuddin got a point there. But he forgot that it took 200 years for USA to achieve what he called unity. Even so, can we really said that American is a country where everyone stands united? My answer is no.
  • USA still have problems with unity. Take New York for example. One dont have to be in New York to know the Big Apple is divided into many sub gangs/areas. There are the Caucasian, the Latin, the Asian, and many more.
  • Can all of them really live happily together? Can they really join their hands together?
  • Even worst, in USA, they still being skeptical about one's religious view. For instance, they oppose the muslim since the mysterious incident of 9/11. The burn down the holy Quran, they take the freedom of Islamic practice from them. Do you call this unity? I dont think so.
  • Its a common issue for every multiracial country. Even though there are unequality here and there, we still managed to live in peace and harmony. At least we dont burn down any holy books or abusing others. We dont have to make a big fuss out of a little issue.
  • It took 200years for USA to achieved unity as Hishamuddin said. Therefore why dont we give time for Malaysia to develop and become a united country.
  • Stop complaining, stop being so radical. Lets work hard for it. If you want unity, lets be united.
Salam

Mencari identiti

Kasut suci Grunge

"Kau kena masuk grunge", kata Abang aku sambil merenung poster Meat puppet. "Ini muzik untuk common people. Bukan macam hip hop. Kau mampu ke beli baju Fubu dengan kasut AiMax?", ujarnya lagi.

Aku terdiam. Memang hati ini suka grunge. Lihat saja gaya Kurt Cobain beraksi. Busuk dan keras. Tapi ada satu benda yang menghalang aku masuk Grunge.

"Aku suka Green day la. Aku nak masuk Punk Rock", jawab aku tegas dan nyata.

Monday, October 18, 2010

Midnight

Fly me to the moon
I want to play among the stars
But dont you worry
I'll be home by midnight


I want to swim in the deepest ocean
I want to climb the highest mountain
But dont you worry
I'll be home by midnight


By midnight, Ill be by your side
I'll never leave you alone
Without a shoulder to cry on


I'll light up the dark
By midnight
You wont be alone by midnight

Friday, October 15, 2010

Gosip

  • Ya dik non sekalin. Kembali bersama Abang billy dalam ruang gosip kelas masa kini.
  • Entry kali ini Abang Billy ada berita2 hangat. Blog2 artis dan gosip lain mana ada berita2 hangat macam ni. Semua Bang Billy tapau.
  • Memula sekali gosip perhubungan. Semenjak dua ni ramai kawan2 Bang Billy bercouple2. Ini menunjukkan hormon testosteron mereka sudah membuak2. Ada yang sudah dijangka, ada juga diluar jangkaan. Kawan2 Bang Billy ni memang macam tingkap kereta proton. Unpredictable.Pape pun Tahniah Bang Billy ucapkan.Bagus la kalau begitu.
  • Di samping gosip hubungan ada juga gosip skendel. Benda ni sulit tapi Bang Billy dapat bau. Ingat, ni Bang Billy, segala gosip akan sampai. Skendel mendel ni benda lapuk. Bang Billy pun malas nak layan sangat. Tapi informer Bang Billy membuak2 suruh tulis. So Bang Billy selitkan sikit la. Pesanan Bang Billy, benda sedap memang besh, tapi kalo dah kena baru tau sedap ke tak. Oh my gucci!
  • Gosip ketiga ialah gosip biasiswa. Bang Billy dapat tau ada jejaka ni bakal mendapat biasiswa. Setelah penat isi borang, medical check up 6 kali, berurusan dengan kerani yang tak berapa laju, akhirnya biasiswa beliau hampir di perolehi. Bang Billy berharap agar jejaka biasiswa dapat menghubungi Bang Billy bagi proses makan dan bayar di Bagan Lalang.
  • Junior Bang Billy di universiti Bumiputera juga dengarnya ramai yang sudah hampir gila menyiapkan tugasan terakhir. Oh my LV. Sabar dek non. Benda simple, jgn buat terok. Bang Billy ucapkan semoga maju jaya di masa depan.
  • Akhir sekali Bang Billy akan tinggalkan dek non sekalian dengan gambar pemenang peraduan filem 6 Salam terbitan Doktor kurus terkenal. Sekian.


Tuesday, October 12, 2010

Easy

Look, its very easy.


After a punch in the face, lots of cursing, and some paper cuts, everything will be over.


Its nothing personal, its just business.

Sunday, October 10, 2010

Friday, October 8, 2010

Waktu yang di nanti


Kepada Si Dia Dari Saya

Lelaki melayu


  • Cuba bagi tau aq. Kenapa perlu ada pertandingan Gadis Melayu? Apakah kriteria2 untuk layak bertanding? Apakah ciri-ciri untuk menang?
  • Gadis Melayu. Perlu ke cantik macam bidadari. Perlu ke pakai tudung nampak jambul? Perlu ke ada gambar jadi ahli kelab malam? Perlu ke tunjuk pandai mengaji di depan tv.
  • Sumpah aq tak faham. Ni kes tak paham lagi teruk dari tak pahamnya aq kenapa proton keluar kan kereta kotak JUARAdan kereta loser TIARA.
  • Tak perlulah nak bertanding sapa lagi Melayu. Buat penat je. Alih2 sapa yang masuk pertandingan tu dapat masuk tv. BErlakon drama. Tayang lurah dada. Kahwin sama ahli perniagaan,kerabat atau Dato' bernama A atau B atau C atau apa2 huruf. Cliche.
  • Kalo nak sangat bertanding buat lah pertandingan LELAKI MELAYU. Ini mesti mencabar. Susah nak cari lelaki Melayu yang bagus secara holistik. Kacak, tampan, menawan, berbudi pekerti, pandai mengaji depan tv dan menjawab soalan pengacara secara spontan.
  • Tolak Syeikh Muzafar, berapa kerat je mampu memenuhi kriteria diatas? Pakat kalau buat audition musti tak berapa ramai nak dtang.
  • Bukan niat aq nak perlekehkan lelaki Melayu. Cuma aq tak berapa gemar dengan lelaki yang mengaku Melayu tapi perangai tak berapa nak sedap.
  • Sebagai lelaki Melayu kita kena berperangai sedap sikit. Biar la wajah tak kacak macam Aron Aziz., tapi perangai kasi sedap. Belajar sungguh2. Hormat orang tua. Jaga kelakuan. Tak buang anak luar nikah dalam semak. Tak pakai kasut Supra. Tak dengar Justin Bibir. Bukan gengster warna warni. Yang penting berdaya saing.
  • Baru la sedap di panggil lelaki Melayu. Baru la tak ramai gadis Melayu tak diperdaya Lelaki Lombok awatu Awang Hitam atau Pir bi dil Hei Pakistani.
  • Oleh itu aq menyarankan agar lelaki Melayu termasuk aq berperangai sedap sikit dan gadis2 yang asik nak glamer je ingatlah nak jadi glamer senang- Kena tangkap khalwat atau jadi ahli kelab malam. Tapi semua tu duniawi je.
  • Sekian.

Thursday, October 7, 2010

Cikgu


  • Tadi tengah main Facebook. Tiba-tiba2 terbaca satu note yang di tulis oleh seorang guru. Apa yang menarik note itu mengenai peristiwa dia di hina oleh parents. Kata-kata kurang hajau di hamburkan kepada cikgu tu - "Cikgu, my paycheck is higher than yours".
  • Wah. Terbakar aq dengar ayat2 macam tu. Memang makcik tu takde otak. Semulia2 cikgu dia hina sampai macam tu sekali.
  • Memang sekarang cikgu kerjaya yang tak hip sangat. Bukan mcam dulu. Di pandang tinggi. Zaman sekarang kalo korang kerja doktor,jurutera,penyanyi,pelakon filem murahan kasi tayang lurah dada baru di pandang hebat.
  • Cikgu is an underrated job. Kerja banyak, gaji rendah. Orang luar tengok cikgu keja pagi balik petang. Tapi petang tu pukul berapa? 4? 5? 6?
  • Mengajar kerja cikgu. Guru persatuan kerja cikgu.Buat jadual kerja cikgu. Hari kantin kerja cikgu. Jaga Displin kerja cikgu. Kejar budak pakai rotan kerja cikgu. Jumpa orang buang bayi kerja cikgu. Pendek kata memang banyak.
  • Begitu banyak jasa seorang guru, masih ada orang ramai tergamak mengutuk dan memperlekehkan guru. Katanya guru kerja orang biasa. Gaji sikit. Pastu kata lagi cikgu tak pandai mengajar, anak dia baik tapi gagal exam sebab cikgu, cikgu tak jaga anak dia sampai cedera kepala lutut. Macam2.
  • Sudah2 lah tu. Cukuplah dengan mentaliti rendah mengalahkan monyet. Guru profesyen yang mulia. Mendidik anak bangsa. Para guru tak minta di sanjung. CUkuplah sekadar memahami dan membantu guru-guru mendidik anak2 murid.
  • Jangan sampai nanti guru jadi rare species baru la nak menyesal. Baru nak naik gaji. Baru nak bahas kat parlimen. Baru nak ada rancangan AKADEMI CIKGU. Baru Sultan Bola nak letak jawatan. No point!!
  • Kepada cikgu yang di hina tu, diharap anda tabah. Ini semua dugaan. Takkan selamanya kita dihina. Tengok proton, dulu orang menyampah, sekarang bersepah Persona elegance. Tambah aksesori je pon. Haha!

Tuesday, October 5, 2010

Sunday, October 3, 2010

Sedap

Ini awek buat hati berdebar
  • Itu hari tengok Magika sama marka. Dengan reputsai cerita fantasi muzikal yang hebat, aq tgk dengan penuh high expectation.
  • Sejam setengah aq dihiburkan. Rumusannya memang Magika Sedap!!!
  • Macam ni lah cerita melayu yang perlu dibanyakkan. Kreatif. Ini tak. Cerita cinta2,dato'orang kaya, orang susah. Bosan la.Tu drama boleh la.
  • Jangan jadi bengap macam Manchester United yang main away. Bengap.
  • Tolongla jadi kreatif mcm KRU.
P/s- lagu feveret aq dalam magika ada banyak. Tapi lagu ni memang berhnatu.Tak tau kenapa. Tajuk dia Tidurlah.

Followers